Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 20 januari 2009

Aandacht voor het spoor

De Belangenvereniging Dieren eo belegt vanavond om 20:00 uur in Theothorne in Dieren een sessie over het spoor. In de lokale pers lees ik dat het onderwerp de onlangs verschenen spoornota is. Dat misverstand wil ik hierbij even uit de weg helpen. Je mag van mij de Brief over de Spoorinfrastructuur van alles noemen maar het is géén spoornota, hoogstens een voorzichtige aanzet om tot die spoornota te komen.

In deze spoorbrief toont het college een verontrustend gebrek aan ambitie en ziet zichzelf niet in de “lead”. Het college ziet Rheden vooral “meepraten” terwijl ze zelf juist een voortrekkersrol zou moeten vervullen in zaken als bestrijding van geluids- en trillingshinder, reduceren van risico’s van vervoer van gevaarlijke stoffen, gevelsanering enzovoorts.

Het is onthutsend te constateren dat het college ook niet op de hoogte lijkt van de laatste ontwikkelingen. In ieder geval blijkt dat niet uit de brief. In studies en analyses die de laatste anderhalf jaar zijn verschenen wordt intensiever gebruik van het spoor onderzocht. Daarin worden scenario’s geschetst waarin de IJssellijn (Arnhem-Zutphen) wordt belast met tientallen goederentreinen (prognoses variëren van 46 tot 70 goederentreinen) per etmaal en 8-12 reizigerstreinen per uur. En dan hebben we het nog niet eens over de lighthrailplannen van de Stadsregio.
In de brief wordt zelfs met geen woord gerept over de officiële zienswijze van de gemeente Arnhem op het “OTB Sporen in Arnhem” die voorstelt om een goederenspoor om de zuidkant van Arnhem en Velp heen te leiden en tussen Velp en Rheden aan te sluiten op de IJssellijn.

Er zijn wel lichtpuntjes. Het is verheugend om te zien dat de spoor- en belangengroepen in de gemeente dit allemaal wél oppakken. De avond in Theothorne is daar een uiting van. Deze groepen timmeren steeds nadrukkelijker aan de weg. Daar hebben de inspanningen van Geen Noordtak Velp in het afgelopen jaar zeker toe bijgedragen.

Ook in de raad lijkt het besef door te dringen dat er iets moet gebeuren.

Nu het college nog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten