Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 10 september 2010

M-FM of RTV Veluwezoom? (1) - voorstel B&W Rheden




Deze maand moeten de gemeenten Rheden en Rozendaal aan het Commissariaat van de Media advies uitbrengen over de zendmachtiging voor een lokale omroep. Daarvoor zijn twee organisaties in de race: M-FM en RTV Veluwezoom.

Bijgaand het voorstel van B&W van Rheden.

Lokale omroep gemeente Rheden.

INHOUD VOORSTEL
De Raad wordt voorgesteld:
1. Vast te stellen, dat zowel de Micro Omroep Stichting als de Stichting Radio en TV Veluwezoom voldoen aan de eisen zoals aangegeven door de Mediawet artikel 2.61, tweede lid
2. Een voorkeur uit te spreken voor de Micro Omroep Stichting op grond van de in dit voorstel aangegeven argumenten
3. De door het Commissariaat voor de Media aangewezen zendgemachtigde voor de gemeente Rheden voor 2011 een subsidie toe te kennen van € 21.500 en de hoogte van de subsidie voor de jaren daarna bij de behandeling van de kadernota 2012 te bepalen

1 Wat is de aanleiding?
Op 25 oktober 2005 heeft het Commissariaat voor de Media (CvdM) aan de Micro Omroep Stichting (MOS) voor 5 jaar zendtijd toegewezen voor de gemeenten Rheden en Rozendaal. Ingevolge de mediawet heeft het advies van de gemeenteraad d.d. 26 april 2005 een belangrijke rol daarbij gespeeld. De genoemde periode van 5 jaar eindigt op 17 oktober 2010. De MOS heeft het CvdM per brief van 19 januari 2010 laten weten dat zij in aanmerking wenst te komen voor toewijzing van zendtijd in een aansluitende periode. De MOS gebruikt als naam voor de lokale omroep M-FM. Dit is ook de in de gemeente ingeburgerde naam. In het vervolg van dit voorstel wordt daarom gesproken over M-FM en niet over MOS.
De afgelopen maanden is binnen M-FM de nodige onrust geweest naar aanleiding van een conflict tussen het bestuur en diverse vrijwilligers. Daardoor zijn de uitzendingen ook verstoord geraakt. Daarover is diverse malen contact geweest tussen de gemeente en M-FM. Mede door de onduidelijkheid, die de ontstane situatie opriep, heeft de
procedure om te komen tot een nieuwe zendmachtiging vertraging opgelopen. Het College wilde eerst duidelijkheid hebben over de situatie voordat het een voorstel aan de raad wilde voorleggen.
Inmiddels lijkt M-FM de zaken weer op de rails te hebben en alhoewel nog niet alles weer in de gewenste staat gebracht is (o.a. de ontvangst van de programma’s in Dieren via de ether), kan er een voorstel aan de raad voorgelegd worden.

RTV VeluwezoomNet toen ongeveer twee maanden geleden het raadsvoorstel opgesteld werd, meldde zich RTV Veluwezoom bij de gemeente. RTV Veluwezoom is de lokale omroep voor de gemeente Brummen. RTV Veluwezoom was benaderd door ex-vrijwilligers van M-FM met de vraag of zij een lokale omroep voor de gemeenten Rheden en Rozendaal wilden starten. RTV Veluwezoom wilde wel aan deze vraag tegemoet komen, maar alleen als de gemeente Rheden daarmee zou instemmen. Wij hebben RTV Veluwezoom aangegeven, dat de procedure tot de toewijzing van de zendmachtiging al in gang gezet was en de termijn zelfs al ten einde liep. Maar elke partij is vrij om een aanvraag bij het Commissariaat voor de Media in te dienen. Daarvoor diende RTV Veluwezoom zich dus bij dat CvdM te melden. Indien het CvdM de aanvraag nog in behandeling zou nemen, dan betekende dat, dat het CvdM een nieuw verzoek aan de gemeente zou doen om de aanvragen te beoordelen. De gemeente zou dat verzoek dan via de normale procedure afhandelen.

RTV Veluwezoom heeft van het CvdM de ruimte gekregen om alsnog een aanvraag voor de zendmachtiging voor de gemeenten Rheden en Roozendaal in te dienen en heeft dat ook gedaan. Dit leidde ertoe, dat de gemeente een nieuw verzoek heeft gekregen van het CvdM om ook de aanvraag van RTV Veluwezoom te beoordelen.

Beoordeling door de Raad
De Raad dient de verzoeken van de aanvragers te beoordelen op enkele door de Mediawet voorgeschreven aspecten. Bij één enkele aanvrager zou dit volstaan. Nu er echter twee aanvragen liggen, dient de Raad ook nog een voorkeur uit te spreken voor één van beide omroepen. Deze voorkeur wordt als advies gemeld aan het CvdM, dat de uiteindelijke beslissing neemt. (zie verder punt 2 van dit raadsvoorstel)

Snelle besluitvormingZoals hierboven al is aangegeven, eindigt de huidige zendmachtiging halverwege oktober. Door de eveneens hiervoor geschetste problemen bij M-FM en de toevoeging op het laatste moment van een tweede aanvrager kan nu pas een voorstel aan de Raad worden voorgelegd. Om het CvdM in staat te stellen op tijd een definitieve beslissing te nemen is het belangrijk dat de Raad nog in september een uitspraak doet.

2 Wat is het bestaand beleid c.q. kader?De Mediawet 2008 is van toepassing.

3 Wat willen wij bereiken?
Een advies aan het Commissariaat voor de Media, waarin door de Raad een gemotiveerde voorkeur wordt uitgesproken voor één van beide aanvragers.

4 Wat gaan wij ervoor doen?
Voordat het CvdM een besluit neemt over deze aanvraag, dient de gemeenteraad ingevolge artikel 2.62, eerste lid van de Mediawet 2008 te adviseren over de vraag of de aanvragers voldoen aan de eisen van de Mediawet.

Artikel 2.61, tweede lid van de Mediawet 2008 formuleert de volgende eisen:
1. De lokale omroepinstelling is rechtspersoon met volledige rechtsbevoegdheid.
2. De lokale omroepinstelling stelt zich blijkens de statuten uitsluitend, althans hoofdzakelijk, ten doel het op lokaal niveau uitvoeren van de publieke mediaopdracht door het verzorgen van een media-aanbod dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die in de gemeente leven.
3. De lokale omroepinstelling heeft op grond van haar statuten een orgaan dat het programmabeleid bepaalt. Dit orgaan heeft een zodanige samenstelling dat het representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. De leden van dit orgaan worden op voordracht van de omroep benoemd door het College van B&W.

Het advies van de gemeenteraad dient hierop gebaseerd te zijn. Op grond van de stukken die het CvdM bij deze adviesaanvraag heeft gevoegd kan de gemeenteraad op deze genoemde onderdelen advies uitbrengen.

Beoordeling

Micro Omroep Stichting (M-FM)
Ten aanzien van de op basis van artikel 2.61 van de Mediawet 2008 gestelde eisen en op basis van de achterliggende stukken kan ten aanzien van Micro Omroep Stichting het volgende worden opgemerkt:
1. De Micro Omroep Stichting heeft volledige rechtsbevoegdheid.
2. Het in de statuten geformuleerde doel van de stichting komt overeen met de eisen die daaraan gesteld worden in de Mediawet.
3. Er is een programmabeleid bepalend orgaan (PBO), met een zodanige samenstelling dat het representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.
Het PBO bestaat voor de komende periode uit:
- vacature (maatschappelijke zorg en welzijn)
- Dhr. A. Bruger (Cultuur en Kunst)
- Dhr. J. Colenbrander (Kerkgenootschappen en Genootschappen op Geestelijke grondslag)
- E. Gerritsen (Sport en recreatie)
- Mw. B. de Vos-Piater (Etnische en Culturele minderheden)
- Mw. E. Langendonk-Gijsberts (Gemeente Rozendaal)
In de bijlage staat meer informatie over de achtergrond van deze kandidaten.

De Micro Omroep Stichting voldoet daarmee aan de eisen. De gevraagde verklaring kan dus wat M-FM betreft worden afgegeven.

RTV Veluwezoom
Ten aanzien van de op basis van artikel 2.61 van de Mediawet 2008 gestelde eisen en op basis van de achterliggende stukken kan ten aanzien van Stichting Radio en Televisie Veluwezoom het volgende worden opgemerkt:
1. Stichting Radio en Televisie Veluwezoom heeft volledige rechtsbevoegdheid.
2. Het in de statuten geformuleerde doel van de stichting komt overeen met de eisen die daaraan gesteld worden in de Mediawet. Bij toekenning van de zendmachtiging dient de stichting nog wel de gebiedsuitbreiding met Rheden en Rozendaal statutair vast te stellen. Het CvdM heeft de stichting toestemming gegeven dit pas te doen na een eventuele toewijzing van de zendmachtiging.
3. Er is een programmabeleid bepalend orgaan (PBO), met een zodanige samenstelling, dat het representatief is voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.
Het PBO wordt voorgezeten door dhr. Anton Jansen uit Dieren
Aan het bestaande PBO worden de volgende personen toegevoegd om gemeenten Rheden en Rozendaal te vertegenwoordigen:
- P.M.J.F. Canters, Velp (maatschappelijke zorg en welzijn)
- W.J. Tuil, Eerbeek (Cultuur en Kunst)
- H. Kamphuis, Dieren (Kerkgenootschappen en Genootschappen op Geestelijke grondslag)
- M.W.E. Boon, Brummen (Werknemers)
- W. van Arragon, Dieren (Werkgevers)
- J.M.A. van der Eerden, Spankeren (Onderwijs en educatie)
- P. Oversteegen, de Steeg (Sport en recreatie)
- M. Haouli (Etnische en Culturele minderheden)
De leden Jansen, Tuil en Boon zijn nu ook al lid van het PBO van RTV Veluwezoom (dhr. Jansen als voorzitter).

RTV Veluwezoom voldoet daarmee aan de eisen. De gevraagde verklaring kan dus wat RTV Veluwezoom betreft worden afgegeven.

Voorkeur
Het Commissariaat voor de Media vraagt aan de gemeenteraad van Rheden om een voorkeur aan te geven voor één van de twee aanvragers. Aangezien beide aanvragers voldoen aan de wettelijke eisen, dient het bepalen van een voorkeur op andere argumenten gebaseerd te worden.
In haar toelichting op het verzoek aan de gemeente geeft het CvdM het volgende aan:
In gevallen waarin sprake is van meerdere instellingen die aan de eisen van de Mediawet voldoen en die niet tot samengaan zijn te bewegen geeft het Commissariaat in beginsel de voorkeur aan die instelling, die zich met haar omroep en haar media-aanbod het meest op de betrokken gemeente richt: het meest lokale initiatief. Dit vloeit voort uit de bedoeling van de wetgever en de functie van de lokale media-instelling: het verschaffen van lokaal gebonden informatie en het creëren van een extra communicatiemogelijkheid voor de lokale bevolking. Het uitgangspunt van de Mediawet is dat per gemeente één lokale media-instelling wordt aangewezen, die zich met haar programma dan ook richt op die gemeente. Het staat vast dat een lokale media-instelling voor één gemeente adequater kan reageren op actuele gebeurtenissen die belangrijk zijn voor de inwoners van die gemeente dan een lokale media-instelling die zich met haar media-aanbod richt op meer dan een gemeente.

Wij hebben beide aanvragers verzocht met elkaar in overleg te gaan over een mogelijke samenvoeging van beide initiatieven. Er heeft een gesprek plaatsgevonden, maar dat heeft niet tot samenvoeging geleid. Dit is verklaarbaar uit het feit, dat de vrijwilligers die RTV Veluwezoom voor de op Rheden en Rozendaal gerichte programmering gaat inzetten degenen zijn die enkele maanden geleden bij M-FM zijn opgestapt na een conflict met het bestuur.

Criteria om een voorkeur te bepalen
Op grond van de toelichting van het Commissariaat, en in het bijzonder de laatste zin, zou de conclusie getrokken kunnen worden, dat aan M-FM de voorkeur gegeven moet worden boven RTV Veluwezoom. RTV Veluwezoom gaat zich immers richten op Brummen, Rheden en Rozendaal, terwijl M-FM zich al jaren heeft gericht op enkel Rheden en Rozendaal.
Echter wordt als belangrijkste uitgangspunt aangegeven: ‘het meest lokale initiatief’. Bij het bepalen van de voorkeur door de Raad dient dat aspect dus ook meegenomen te worden. Vandaar dat wij aan beide stichtingen gevraagd hebben om meer informatie, waarbij wij als criteria voor ons voorstel aan de Raad hebben aangegeven:
- het draagvlak binnen de gemeente
- plannen met betrekking tot de op Rheden/Rozendaal gerichte programmering en
- de stevigheid van de organisatie op de langere termijn
Het laatste punt hebben wij toegevoegd vanwege de ontwikkelingen van de laatste maanden bij M-FM.
Hieronder worden aan de hand van de reacties van beide stichtingen de genoemde criteria verder uitgewerkt, waarna een conclusie wordt getrokken. De volledige reacties zijn als bijlage bij dit voorstel gevoegd.

Draagvlak binnen de gemeente
Beide omroepen beschikken over een representatief PBO (Programmabeleid Bepalend Orgaan).
Beide omroepen beschikken naar eigen zeggen momenteel over ruim 20 vrijwilligers voor de op Rheden en Rozendaal gerichte programmering. De betreffende vrijwilligers van RTV Veluwezoom zijn enkele maanden geleden na een conflict met het bestuur bij M-FM opgestapt. Zij hebben van 1,5 tot 14 jaar ervaring met het maken van programma’s gericht op Rheden en Rozendaal. De huidige vrijwilligers van M-FM hebben zich na het vertrek van de oude groep vrijwilligers aangemeld.
RTV Veluwezoom heeft nog niet uitgezonden in de gemeenten Rheden en Rozendaal. Er kan dus geen uitspraak worden gedaan over het draagvlak bij de luisteraars en kijkers. RTV Veluwezoom zal zich wat dat betreft eerst moeten bewijzen. De vrijwilligers hebben bij M-FM over het algemeen gewaardeerde programma’s gemaakt.

M-FM zendt al jarenlang in Rheden en Rozendaal uit. Door het ontstane conflict tussen bestuur en (ex-)vrijwilligers heeft M-FM de afgelopen maanden niet de kwaliteit kunnen bieden, die daarvoor gehaald werd. Daardoor is het draagvlak van M-FM aangetast. M-FM is nog steeds bezig om met de nieuwe vrijwilligers de kwaliteit weer op peil te brengen. Naar eigen zeggen heeft tegenwerking door ex-vrijwilligers dit ernstig vertraagd.

Plannen met betrekking tot de programmering
RTV Veluwezoom geeft aan, dat de op Rheden en Rozendaal gerichte programma’s onderdeel gaan uitmaken van de totale programmering van de omroep. Er zullen ook programma’s in Rheden en Rozendaal te beluisteren zijn, die in principe gericht zijn op de inwoners van de gemeente Brummen. Daarnaast worden programma’s gemaakt waarin aandacht is voor actualiteiten en sport uit het hele uitzendgebied van RTV Veluwezoom.
RTV Veluwezoom zal aparte edities van de kabelkrant maken voor Brummen en Rheden/Rozendaal.

M-FM heeft alleen programma’s gericht op Rheden en Rozendaal. Dat geldt ook voor de kabelkrant. De programmering van M-FM per 1 juni 2010 is als bijlage bijgevoegd. Daarnaast wil M-FM het televisieaanbod verder gaan uitbreiden.

Hier moet de volgende opmerking gemaakt worden: Het is niet aan de gemeente om te beoordelen of de programmering van de lokale omroep voldoet aan de eisen van de Mediawet. Dat is de verantwoordelijkheid en taak van het Commissariaat voor de Media.

Stevigheid organisatie
Beide aanvragers geven aan continuïteit op de lange termijn te kunnen waarborgen. RTV Veluwezoom wil pas investeren in zenders en een studio in de gemeente Rheden als dit financieel verantwoord is. Tot die tijd zullen de programma’s via internet en de kabelkrant beluisterd kunnen worden.
RTV Veluwezoom geeft aan jaarlijks financiële verantwoording te willen afleggen aan de gemeentes.

M-FM heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de afbouw van een negatief vermogen. Op basis van de informatie die M-FM de gemeente heeft gegeven, kan aangegeven worden, dat dit weliswaar nog niet helemaal weggewerkt is, maar wel grotendeels.

Zowel RTV Veluwezoom als M-FM beschikken over voldoende vrijwilligers. M-FM heeft een aanpassing in de organisatie doorgevoerd om posities dubbel in te vullen en dus vervanging te hebben indien nodig.

RTV Veluwezoom beschikt over een beleidsplan, dat aangepast zal worden als de omroep ook de uitzendrechten voor Rheden en Rozendaal krijgt. M-FM beschikt niet over een beschreven beleidsplan.

Algehele conclusie voorkeur
Op basis van de verkregen informatie met betrekking tot de 3 genoemde criteria kan geconcludeerd worden, dat er geen feiten zijn, die tot een voorkeur leiden voor de ene dan wel de andere aanvrager.
Op grond daarvan stelt het College de Raad voor een voorkeur uit te spreken voor M-FM als lokale omroep voor Rheden. Dit is in lijn met de aangegeven uitgangspunten van het Commissariaat voor de Media, doet recht aan de jarenlange activiteiten van de omroep in Rheden en Rozendaal en voorkomt kapitaalvernietiging bij M-FM. Dit laatste is bij RTV veluwezoom niet aan de orde, omdat zij pas investeringen in apparatuur en huisvesting zouden doen als zij de zendmachtiging voor Rheden en Rozendaal krijgen.

Wel vragen wij M-FM om er alles aan te doen de problemen van de afgelopen maanden zo snel mogelijk helemaal opgelost te hebben zodat het vertrouwen en het draagvlak binnen de gemeente weer helemaal hersteld kan worden. Daarbij kan een beschreven beleidsplan een nuttige bijdrage leveren. Ook verwachten wij dat duidelijker dan in het verleden de rollen van bestuur, PBO en vrijwilligers beschreven en op elkaar afgestemd worden. Wij nemen aan, dat het bestuur van M-FM ook wat dat betreft van de gebeurtenissen van de afgelopen maanden heeft geleerd. Nog een conflict met de (nieuwe) vrijwilligers zal onherroepelijk leiden tot het advies van de gemeente aan het Commissariaat voor de Media om de zendmachtiging in te trekken.
Daarnaast zal de gemeente op basis van de dit jaar verruimde mogelijkheden het financieel toezicht gaan invullen (zie onder 5). Dat staat echter los van de keuze voor één van de aanvragers.

5 Wat gaat het kosten?
Per 1 januari 2010 is in de mediawet een bepaling opgenomen, waarin staat dat de plicht van een gemeente om een lokale media-instelling te bekostigen is gekoppeld aan een positief advies van de gemeenteraad over de representativiteit van het PBO. Zodra dit advies wordt afgegeven aan het CvdM móet de gemeente gaan bekostigen. De gemeente is in beginsel vrij om de hoogte van de subsidie vast te stellen. Mede daarom stellen wij voor om de huidige subsidie van € 21.500 voort te zetten voor het jaar 2011. Gezien de komende discussies over de gemeentelijke financiën en de onzekerheid over de rijksbijdragen willen wij pas bij de behandeling van de kadernota 2012 het subsidiebedrag voor de verdere jaren bepalen.

Toezicht
Het CvdM ziet er op toe, dat de lokale omroep zich houdt aan de Mediawet. Dat toezicht richt zich ondermeer op de financiën, de redactionele onafhankelijkheid en de programma’s. Een belangrijk financieel uitgangspunt voor het CvdM is daarbij of alle inkomsten van de lokale omroep worden gebruikt voor de uitvoering van de publieke mediaopdracht.

Vanaf 2010 heeft ook de gemeente de ruimte om financieel toezicht te houden aanvullend aan het toezicht van het CvdM. Het College zal in de subsidiebeschikking op basis van de Algemene Wet bestuursrecht en de Algemene SubsidieVerordeing van de gemeente voorwaarden aangeven om deze nieuwe gemeentelijke taak te kunnen invullen.
In de nu aflopende subsidieperiode was het totale financiële toezicht bij het CvdM belegd. Mede daarom was er door de gemeente geen verplichting aan M-FM opgelegd om jaarlijks een financieel verslag in te dienen. De gemeente kon en mocht daar toch niets mee.

Het CvdM geeft verder nog aan, dat de gemeente de lokale omroep geen voorwaarden op mag leggen die te maken hebben met de vorm of de inhoud van haar media-aanbod. De redactionele autonomie en het onafhankelijk functioneren van de lokale omroep moet zijn gewaarborgd. Ook als de gemeente aanvullende subsidies verstrekt of op basis van een overeenkomst als opdrachtgever fungeert, moet de redactionele onafhankelijkheid van de lokale omroep zijn gegarandeerd. De lokale omroep blijft altijd (eind)verantwoordelijk voor de inhoud van het media-aanbod, dat zij uitzendt.

6 Wat zijn de risico’s?
Beide aanvragers kunnen bezwaar aantekenen tegen het besluit van de gemeenteraad.
Het Commissariaat voor de Media kan afwijken van het advies van de Raad.

Zoals aangegeven is de gemeente in beginsel vrij om de hoogte van de gemeentelijke bijdrage vast te stellen, maar door de VNG wordt als uitgangspunt tenminste € 1,30 per woonruimte geadviseerd. Voor de gemeente Rheden zou dit betekenen een totaalbedrag van € 27.831 (21.409 woonruimtes maal € 1,30). Via het gemeentefonds krijgt de gemeente een niet geoormerkt bedrag voor de financiering van de lokale omroep dat hiermee overeen komt.

Als een gemeenteraad positief adviseert over een aanvraag, maar weigert het volledige daarmee gemoeide bedrag te begroten, dan kan het Commissariaat voor de Media zich wenden tot de provincie. Die kan het bedrag op de begroting van de gemeente een vaste bestemming geven.

7 Wat is het draagvlak voor dit voorstel?
Zie punt 4 van dit voorstel

8 Hoe en met wie wordt er gecommuniceerd?
Het raadsbesluit wordt meegedeeld aan het Commissariaat voor de Media en de beide stichtingen. Daarnaast wordt een persbericht uitgegeven.
Het subsidiebesluit wordt na toewijzing van de zendmachtiging door het CvdM in een beschikking aan de zendgemachtigde meegedeeld.

9 Wordt er een evaluatie uitgevoerd?
De zendmachtiging en de subsidie worden voor 5 jaar toegekend. Aan het eind van die 5 jaar moet de raad opnieuw een uitspraak doen over het voldoen aan de wettelijk eisen. Jaarlijks ontvangt de gemeente van de zendgemachtigde een financiële jaarafrekening, die door de gemeente getoetst wordt op rechtmatigheid. Toetsing op de programmering vindt plaats door het Commissariaat voor de Media.

De Steeg,

Burgemeester en wethouders van Rheden,

P.M. van Wingerden-Boers,
burgemeester.

A.M.H. Roolvink,
secretaris.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten