Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 10 september 2010

M-FM of RTV Veluwezoom? (2) - Draagvlak




Deze maand moeten de gemeenten Rheden en Rozendaal aan het Commissariaat van de Media advies uitbrengen over de zendmachtiging voor een lokale omroep. Daarvoor zijn twee organisaties in de race: M-FM en RTV Veluwezoom.

B&W van Rheden kiezen voor M-FM. Eerst stelt zij 3 criteria. Vervolgens zegt ze dat er op grond van die criteria geen voorkeur voor M-FM of RTV Veluwezoom is. Toch kiezen ze voor M-FM.

Die 3 criteria luiden:
• het draagvlak binnen de gemeente
• plannen met betrekking tot de op Rheden/Rozendaal gerichte programmering en
• de stevigheid van de organisatie op de langere termijn

Om maar met het eerste punt te beginnen. Hoe staat ’t met dat draagvlak binnen de gemeente?

Waarop baseren B&W dat? Hebben ze onderzoek gedaan onder de bevolking? En waar is dat onderzoek dan?

Dat draagvlak voor M-FM is er in ieder geval niet bij de voormalige M-FM-medewerkers want die hebben bijna allemaal de benen genomen. En daarna is M-FM vrijwel volledig ingestort. Een website die de naam website niet verdient, nauwelijks lokale invulling van de programma’s (een wettelijke eis), geen uitzendingen in Dieren. M-FM zegt dat er hard aan wordt gewerkt met 20 nieuwe vrijwilligers. Waar komen die plotseling vandaan? Of zijn dat allemaal kennissen en vrienden van het driekoppige bestuur dat de zaak in de soep heeft laten lopen door enkele oude vrijwilligers de deur uit te gooien? Dat was de aanleiding voor de overige vrijwilligers om ook op te stappen. Plotseling is er ook een PBO, een programma bepalend orgaan. Daar heb ik eerder niks van vernomen. Althans niet bij M-FM. Of dat moet al die jaren een slapend bestaan hebben geleid.

B&W stellen:
“RTV Veluwezoom heeft nog niet uitgezonden in de gemeenten Rheden en Rozendaal. Er kan dus geen uitspraak worden gedaan over het draagvlak bij de luisteraars en kijkers. RTV Veluwezoom zal zich wat dat betreft eerst moeten bewijzen. De vrijwilligers hebben bij M-FM over het algemeen gewaardeerde programma’s gemaakt.”
Wat ’n flauwekul. Taalkundig gegoochel. Samen hebben de overstappers (de vrijwilligers die weg zijn gegaan bij M-FM en nu willen overstappen naar RTV Veluwezoom ) meer dan 150 jaar ervaring met de lokale omroep, juist in Rheden en Rozendaal. En zij hebben in die tijd een uitgebreid netwerk opgebouwd, juist in Rheden en Rozendaal. Zij nemen dat draagvlak dus mee. Moeten zij zich nu opnieuw gaan bewijzen? Nee, hier wordt de zaak op zijn kop gezet. Het is juist M-FM dat zich moet bewijzen. En dat is M-FM de afgelopen zes maanden niet gelukt. M-FM is gemaakt tot wat het in februari 2010 was. Door de vrijwilligers die nu vertrokken zijn.

Dat laatste wordt nu gebruikt om M-FM de hand boven het hoofd te houden. Die kan er volgens B&W ook niks aan doen De “vrijwilligers:”zouden M-FM tegenwerken. Terwijl ze er zelf door het bestuur zijn uitgeschopt. Wie werkt hier wie tegen?

Conclusie: dat draagvlak nemen de door het bestuur van M-FM weggewerkte vrijwilligers mee en dat draagvlak brengen zij onder bij RTV Veluwezoom.

Stand M-FM - RTV Veluwezoom : 0-1

Ik ben er nog niet hoor. Ik kom nog terug op de andere criteria en zaken die ogenschijnlijk onbelangrijk zijn maar die wel eens de doorslag kunnen geven. Of juister geformuleerd, al gegeven hebben. En dan heb ik 't over een puur politiek gekleurde en gemotiveerde keuze.

3 opmerkingen:

  1. Volgens mij spreekt dat college zichzelf tegen. De partij van de verantwoordelijk wethouder stelde eerder vragen en toen was dit het verhaal van het college:

    http://rheden.groenlinks.nl/node/50398

    Ziet u mogelijkheden de betrokken vrijwilligers op een of andere wijze te waarderen?
    ...... De vrijwilligers hebben er mede toe bijgedragen, dat M-FM geworden is tot wat het voor kort was.........

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het natuurlijk te gek voor woorden dat een groep vrijwilligers het communicatiebeleid van de gemeente zou bepalen. Wat moeten we in hemelsnaam met deze Brummenaren.
    Bovendien is Rheden meer georienteerd op Arnhem dan op Brummen en zou de danook blik gericht moeten zijn op de Stadsomroep Arnhem. Allemaal PvdA gedram
    anoniem2

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel raar verhaal.

    Heeft de gemeente Rheden aandelen in mfm.

    Of worden hier zeer vieze spalletjes gespreeld door bestuur mfm en de gemeeente?

    Onbegriepelijk dat gemeente kiest voor een partij met schulden, geen medewerkers, en er zeer duistere zaakjes op nahoud.

    Als de gemeente dit niet gaat veranderen, dan kan dit wel eens een zeer leuk zaakje worden.

    Ps. Als Mfm vergunning krijgt, dan kan het cvdm ingeschakeld worden, want 50% nieuws wordt al sinds maart niet meer gehaald, dus overtreed MFM de wet.

    En nu gaat Rheden dus Mfm steunen???? ????? ?????

    Vreeeemd.
    Dit krijgt nog een lang staartje

    BeantwoordenVerwijderen