Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 17 april 2009

Aleid

Ik dacht al dat ie niet meer bestond maar vandaag kreeg ik zowaar het Streekjournaal in de bus. Het is alweer ’n week of vijf, zes geleden dat ik voor het laatst deze krant onder ogen kreeg. En dan schijn ik nog geluk te hebben. Ik hoor van mensen in Velp die deze krant al veel langer niet ontvangen hebben.

Het is hoe dan ook geen goede zaak als deze krant zou verdwijnen. Ook al is het verworden tot een veredeld advertentieblaadje dat is opgetuigd met wat persberichten. Als het Streekjournaal verdwijnt dan krijgt Wegener met De Gelderlander en de Regiobode het monopolie op lokale en regionale gedrukte informatie. En dan wordt het nog moeilijker om uw ingezonden mening via de krant wereldkundig te maken.

Erg kritisch op het lokale bestuur en de politiek zijn al deze kranten niet. En dat geldt ook voor het Streekjournaal. Van de week hield de burgemeester van Utrecht, PvdA’er Aleid Wolfsen, een hem onwelgevallig artikel uit een lokaal blad door de uitgever onder druk te zetten. Heel de stad Utrecht viel, volkomen terecht, over hem heen. Bestuurders moeten met hun poten van de persvrijheid afblijven.

Daar hoeven de lokale bestuurders in Rheden zich geen zorgen over te maken. De wekelijks in de Regiobode verschijnende Rhedenaar (mededelingenblad van de gemeente) is de belangrijkste bron van inkomsten voor die krant. En volgens mij krijgt het Streekjournaal ook wel eens opdrachten van de gemeente. Zo’n belangrijke adverteerder zullen de uitgevers niet voor het hoofd willen stoten. In ieder geval niet als het op serieuze berichtgeving aankomt. Dat de pers hartelijke relaties met de lokale politiek onderhoudt blijkt wel uit een van mijn eigen ervaringen. Ik kreeg eens op maandag (twee dagen vóór de verschijningsdatum) van iemand te horen wat er allemaal in de krant van woensdag zou staan, inclusief een ingezonden brief van mijzelf.

Dus don’t worry Petra, Luuk, Joop, Hans, Harriët en Jan. Jullie zullen nooit in dezelfde situatie als Aleid komen te verkeren.

In ieder geval niet dat IK er weet van zal hebben.

3 opmerkingen:

  1. Jouw mening over de Regiobode deel ik. De krant is weinig kritisch en vertolkt veelal het standpunt van het college. Met betrekking tot het Streekjournaal zijn enige nuanceringen op zijn plaats. De eindredacteur, Suzanne de Lijser, dient onder moeilijke omstandigheden een krant te maken. Haar correspondenten zijn haar nagenoeg volledig ontnomen en zelf moet ze deze taak binnen een parttime betrekking vervullen. Niettemin probeert zij wel degelijk professionele, onafhankelijke journalistiek te bedrijven en, binnen de kaders van de mogelijkheden die haar ter beschikking staan, doet zij dat heel goed. Dat het management van het Streekjournaal niet investeert in de redactie en dat de bezorging ernstig tekort schiet, valt haar geenszins te verwijten.

    Dat de lokale journalistiek binnen de gemeente Rheden onder druk staat, is zeker een feit. Met een onkritische Regiobode en een geamputeerd Streekjournaal kan de lokale journalistiek haar waakhondfunctie immers nauwelijks meer vervullen. Daarom is deze weblog ook zo belangrijk. Het vult de hiaten die de huis-aan-huisbladen laten vallen en kijkt wel vanuit een kritische invalshoek naar de lokale politieke ontwikkelingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hé, een nieuwtje. Ik wist niet dat de redactie tegenwoordig door Suzanne de Lijser wordt gevoerd. Zij schrijft goede artikelen dat is zeker. Helaas heb ik die de laatste tijd niet meer onder ogen gehad. Maar blijkbaar is zij zo’n beetje nog de enige journalist die voor het blad schrijft en in haar uppie is het moeilijk om het verval te stoppen. En als de uitgever geen grip op de bezorging krijgt dan zie ik het somber voor het Streekjournaal in. Zou jammer zijn. Het bestaan van meer dan één krant is toch een soort zekering voor de democratie. Hoe zwak die zekering ook is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Afgelopen najaar vroeg iemand van M-FM mij of ik interesse had om een column op de streekradio te verzorgen. Hij zou daarover intern gaan overleggen maar kreeg kennelijk niet de handen voor mij op elkaar. Ik heb er tenminste nooit meer wat van gehoord.

    Maar niet getreurd. In Petra van Wingerden heeft M-FM vast een beter alternatief.

    Ik zag net dat burgemeester Petra een eigen programma heeft op Radio M-FM. Elke laatste zaterdag van de maand beantwoordt zij vragen van luisteraars.

    Die moet je wel van tevoren insturen. Want Petra en haar organisatie moeten zich natuurlijk goed kunnen voorbereiden. Het Rhedense gemeentebestuur kan wel wat promotie gebruiken en voorkomen moet worden dat door een slip-of-the- tongue Petra het eigen bestuurlijke nest bevuilt.

    In vind het allemaal best en het is goed dat een ambtsdrager contact met de bevolking zoekt maar zonder tegengeluid verwordt ook M-FM tot een propagandainstrument van de gemeente. Een nieuw voorbeeld van eenzijdige a-democratische berichtgeving.

    Maar ja, ook voor M-FM is de gemeente een belangrijke inkomstenbron.

    BeantwoordenVerwijderen