Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

vrijdag 18 juli 2025

Rheden stopt met de Collectieve Aanvullende verzekering / Gemeentepolis

Schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over het stoppen van de Collectieve Aanvullende Zorgverzekering/Gemeentepolis

Datum vraag: 18 juli 2025

Indiener: Theo Kooijmans
Nummer: S25/

Datum antwoord: ….

Aanleiding: Collegevoorstel Beleidsregels CAV d.d. 10-6-2025: “De gemeente Rheden biedt in samenwerking met Menzis een collectieve aanvullende verzekering (CAV / gemeentepolis). In 2025 hebben wij als gemeente onze bijdrage al verlaagd. Met vaststellen van de begroting 2025 is vastgesteld dat we vanaf 1 januari 2026 volledig stoppen met de gemeentepolis.”

Op sociale media komen heftige reacties op dit besluit. Er wordt gewag gemaakt van nadelige verschillen van tientallen euro’s per maand. Geld dat mensen meer moeten betalen in vergelijking met de huidige regeling. In een geval zelfs 60 euro per maand.

Wij zijn op de hoogte van het stoppen van de CAV – Gemeentepolis maar wij begrijpen deze grote verschillen niet goed. Wat is hier precies aan de hand?

Vraag 1: Wilt u aub precies aangeven wat het financiƫle gevolg is van het wegvallen van de gemeentepolis voor de inwoners die van deze regeling gebruik maken? Wilt u dit aub onderbouwen met voorbeelden?

Vraag 2: Welke verschillende opties biedt de CAV/Gemeentepolis op dit moment? Dus: verschillende vormen van aanvullende verzekering, kortingen op de zorgpolis etc.

Vraag 3: Hoeveel inwoners maken op dit moment gebruik van de verschillende opties? Graag per optie aangeven hoe vaak deze wordt gebruikt.  

In hetzelfde collegevoorstel staat “Daarnaast verkennen we op dit moment de mogelijkheid voor een alternatieve regeling voor Chronisch zieken en gehandicapten om inwoners met een chronische zorgvraag en een laag inkomen tegemoet te komen in de hoge zorgkosten.”

Deze zinsnede veroorzaakt bij ons verwarring.

Vraag 4: Wilt u de relatie tussen de CAV-Gemeentepolis en de door u genoemde zorg voor chronisch zieken en gehandicapten om inwoners met een chronische zorgvraag aub gedetailleerd toelichten?

Vraag 5: Als er geen directe relatie is wilt u dan aub aangeven waarom dit in dit collegevoorstel wordt benoemd?

Vraag 6: Wilt u aub aangeven welke mogelijkheden voor een alternatieve regeling voor Chronisch zieken en gehandicapten om inwoners met een chronische zorgvraag en een laag inkomen u voor ogen heeft?

Vraag 7: Wanneer wordt een voorstel voor deze regeling aan de gemeenteraad ter behandeling voorgelegd?

Vraag 8: Hoe vindt u dat de communicatie over dit onderwerp met/naar de inwoners verloopt? Bent u daar tevreden over?

                                                                 -/-