Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 1 februari 2010

Website IJssellijn op de rails

Geen Noordtak Velp werkt met een groot aantal belangenorgansiaties langs de IJssellijn samen in het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA. Om ons teweer te stellen tegen de plannen van de rijksoverheid voor het toelaten van tientallen goederentreinen per dag op de IJssellijn. In een persbericht doet RONA kond van de lancering van een website over de ontwikkelingen op en langs de IJssellijn.
-------
Vanaf heden, kunnen bewoners langs de IJssellijn alles lezen over de plannen van de overheid om het goederenvervoer op de IJssellijn en Twentelijn te verhogen naar 90 goederentreinen per dag: www.ijssellijn.info. De website is een initiatief van het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA), waarin de gezamenlijke belangenverenigingen zijn verenigd.

Plannen overheid spoor
Tien jaar na het afblazen van de Noordtak als vervolgtraject op de Betuweroute, is de Noordtak weer actueel, maar nu over bestaand spoor. Om spoorboekloos te rijden in de brede Randstad, wil de overheid de goederentreinen verplaatsen naar de IJssellijn en Twentelijn. Ook zijn er plannen om gevaarlijke stoffen over deze lijnen te laten rijden. Dwars door dorps- en stadskernen.

Leefbaarheid & veiligheid voor bewoners
Deze treinen zullen langer en zwaarder zijn, waardoor geluids- en trillingsoverlast nog meer toenemen dan nu al het geval is. ProRail geeft aan dat: “bij bestaande spoorwegen zijn geen adequate maatregelen tegen trillingsoverlast mogelijk”.
Compenserende maatregelen, zoals geluidsschermen en gevelisolatie, zijn niet (meer) toereikend of ongewenst.
Ook de veiligheid is in het geding met de komst van het vervoer van gevaarlijke stoffen. Nood- en hulpdiensten hebben onvoldoende mogelijkheden om de risico’s te dekken bij een ramp.

Standpunt RONA
De belangenverenigingen langs de IJssellijn en Twentelijn hebben de krachten gebundeld en werken samen in het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA) om de leefbaarheid en veiligheid voor mensen nabij de IJssellijn (en Twentelijn en Twentekanaallijn) te verbeteren cq te waarborgen. Zij willen een duurzame en toekomstvaste oplossing die ook voor volgende generaties bewoners bruikbaar is. Met de website www.ijssellijn.info wil RONA bewoners informeren en op de hoogte houden van de ontwikkelingen. Men kan zich via de website ook aanmelden om mee te werken of om zich aan te melden als donateur.

Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA),
Thea Hiemstra (secretaris)
email info@ijssellijn.info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten