Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 12 oktober 2010

Verantwoordelijk voor de Traverse

Door: Adriaan Dolk

In de inleiding van de “Startnotitie voor de m.e.r. Traverse Dieren” kunnen we het volgende lezen: “De provincie Gelderland werkt in het project Traverse Dieren samen met de gemeente Rheden. De provincie is verantwoordelijk voor de infrastructuur (Traverse Dieren); de gemeente voor de gebiedsontwikkeling rondom de Traverse en het stationsgebied en voor de ontsluiting van het interne wegennnet op de N348 en de N 786 (het verkeerscirculatieplan en het Masterplan / Dorpsvisie van Dieren).”

Dat is heel duidelijk zou je zeggen, ware het niet dat het gebied rondom de Traverse, (verantwoordelijkheid gemeente) onderdeel uitmaakt van het studiegebied voor de Milieu Effect Rapportage (MER) en dus deze MER beïnvloedt. De provincie is niet alleen verantwoordelijk voor de infrastructuur maar ook voor een (naar eigen woorden) zorgvuldig uitgevoerde MER. (zie: Draagvlak door zorgvuldigheid)

Dat betekent dat de provincie uit hoofde van haar verantwoordelijkheid voor deze MER niet zomaar de Verkeerskundige Notitie (VKN) die door de gemeenteraad is goedgekeurd voor zoete koek kan aannemen. Teneinde de kwaliteit van de MER te borgen, dient de provincie na te gaan of die VKN wel in aanmerking komt om in een m.e.r.-procedure te worden gebruikt. Op een Verkeerscirculatieplan is een inspraakprocedure van toepassing en bij de VKN is die inspraakprocedure omzeild.

In de reactienota Startnotitie Traverse Dieren, waarin 31 zienswijzen van inwoners/belangenverenigingen zijn opgenomen meldt de provincie herhaaldelijk het volgende: “het Verkeerscirculatieplan is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Provincie en gemeente werken nauw samen op basis van regulier overleg. Zorgvuldige en eenduidige omgang met gegevens en data is een belangrijk aandachtspunt voor beide partijen.”
Vooral de laatst aangehaalde zin blinkt uit in nietszeggendheid. Zeg liever gewoon ronduit dat zowel de gemeente als de provincie geen boodschap hebben aan een Verkeerscirculatieplan waarop een inspraakprocedure van toepassing was.

Zoals in ander verband eerder gezegd: Met onzorgvuldige gegevens zorgvuldig werken geeft een onzorgvuldig eindresultaat.

Spijtig voor de gedeputeerde, maar het ziet er naar uit dat ze nog eens diep zal moeten nadenken of zij de verantwoording voor het project Traverse wel waar kan maken als zij een bestuurlijk zuiver oordeel over de gegevens die de gemeente Rheden aanlevert uit de weg gaat.

Adriaan Dolk, Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten