Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 2 november 2010

Parkeerproblemen bij het huisartsencentrum

Door: Adriaan Dolk

De bouw van het huisartsencentrum (HOED) aan de Wilhelminaweg in Dieren gaat gewoon door laat de Gelderlander op 22 okt. j.l. weten, echter Albert Lentink haalt in alles wel zijn gelijk bij de Raad van State. Zijn hoger beroep bij dit rechtscollege is gegrond verklaard, de besluiten van de gemeente Rheden en de rechter in Arnhem in deze zaak worden vernietigd. Lentink krijgt de proceskosten vergoed, maar de bouw van het huisartsencentrum kan gewoon doorgaan. Hoe is dat nu mogelijk, is dan een terechte vraag?

De rechtsgevolgen van die (verkeerde) besluiten zijn omveranderd zegt de Raad van State. Met andere woorden: of je het nu linksom of rechtsom uitrekent het aantal vereiste parkeerplaatsen blijft ongeveer hetzelfde.

De berekeningsmethode voor het aantal vereiste parkeerplaatsen heeft de gemeente, lopende het hoger beroep van Lentink gewijzigd zonder de partijen te informeren. De Raad van State gelastte de gemeente deze gang van zaken te corrigeren, waarna de berekening opnieuw werd uitgevoerd met de nieuwe norm. Het resultaat is ongeveer hetzelfde en komt met de nieuwe norm uit op 41 vereiste parkeerplaatsen.

Overigens die sluikse verandering van norm motiveert de gemeente met het argument dat het nog steeds onduidelijk is hoeveel mensen er eigenlijk in het centrum komen te werken. De oude norm was afhankelijk van het aantal arbeidsplaatsen, maar is nu gerelateerd aan het aantal behandelkamers in het centrum. Maar de huisartsen zien de bui al hangen - oude of nieuwe norm - klachten uit de buurt, zoals in Rheden en in Velp kunnen niet uitblijven. En daarom dienden zij in juni van dit jaar een verzoek bij de gemeente in om een terrein beschikbaar te stellen teneinde extra parkeerplaatsen aan te kunnen leggen.

In afwachting van behandeling van dat verzoek geeft de gemeente Rheden aan dat van die 41 parkeerplaatsen de huisartsen zelf 20 parkeerplaatsen voor hun rekening nemen en dat 21 parkeerplaatsen ten laste van het openbaar gebied komen. Dat wil zeggen ten laste van de parkeermogelijkheden op de Wilhelminaweg zelf en rond het Calluna winkelblok.

Een parkeeronderzoek door het bureau Witteveen en Bos in opdracht van het projectbureau Hart van Dieren spreekt in januari 2006 over een 100% bezetting van het parkeergebied aan de Wilhelminaweg ter hoogte van het huisartsencentrum. De Wilhelminaweg is een weg met een woonbestemming. De mogelijkheid om in de nabijheid van de eigen woning te parkeren - in 2006 dus al problematisch - is door het toenemende verkeer in de laatste viereneenhalf jaar opnieuw verminderd en zal nu nog eens extra geweld worden aangedaan door parkerende bezoekers van het huisartsencentrum. Deze zullen echt hun auto niet verder weg zetten als er vlakbij nog een plaatsje vrij zou zijn. Geen leuk idee als je in de nabijheid van het huisartsencentrum woont en je moet de auto in “de kuil” bij de bibliotheek parkeren.

En hoe staat het met de tot nu toe streng gehanteerde regel van de gemeente dat een winkelier – afhankelijk van de oppervlakte van zijn zaak een fors bedrag dient te betalen voor gebruik van de parkeermogelijkheden rond het Callunablok? De huisartsen wordt – zo te lezen - voor gebruik van deze parkeermogelijkheden ontheffing verleend door de gemeente. Arme huisartsen, zij dienen het algemeen maatschappelijk belang, deze weldoeners moet je het niet zo moeilijk maken begrijp ik de gedachten van de gemeente Rheden. Nee, dan die winkeliers, dat zijn ondernemers; het is volkomen terecht dat zij betalen voor faciliteiten door de gemeente verstrekt.

Nu is het aardige dat de huisartsen zelf waarschijnlijk geen cent hoeven te betalen als de gemeente voor gebruik van de parkeermogelijkheden rond het Callunablok ook het huisartsencentrum aanslaat voor een passend bedrag. De rekening daarvoor kan worden gepresenteerd bij Mediq apotheken beheer BV, de risicodragende partij, die de bouwvergunning van het huisartsencentrum heeft aangevraagd, die de verbouwing betaalt en die de ruimte verhuurt aan de huisartsen. Deze onderneming is beursgenoteerd, werkt in 14 landen, heeft wereldwijd 8200 medewerkers in dienst en behaalde in 2009 een omzet van 2 miljard 600 miljoen euro. Zo’n CEO van Mediq ligt echt niet wakker van zo’n € 100.000.

Veel Dierense bewoners twijfelen aan de gekozen locatie voor het huisartsencentrum. De mogelijkheid is er nog steeds om de HOED samen met de polikliniek en de ambulance achter de nieuwe brandweerkazerne te vestigen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Adriaan Dolk, Dieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten