De druk op Rozendaal om zijn zelfstandigheid op te geven groeit. Gedeputeerde Theo Peters is een onderzoek gestart naar de “voors en tegens”van een zelfstandig Rozendaal. Dat van die “voors” moet je met een korreltje zout nemen. Zo’n onderzoek wordt niet gestart met de inzet om Rozendaal zelfstandig te laten blijven.
Peters noemt het vertrek van burgemeester Ada Boerma een logisch moment om de zelfstandigheid van Rozendaal te evalueren.
Dat kan ie wel zeggen maar ik vermoed dat Ada Boerma de benen nam omdat ze besefte dat de zelfstandigheid van Rozendaal niet lang meer is vol te houden.
En vooruitlopend daarop heeft Clemens Cornielje haar gepousseerd bij de Maasdrielse gemeenteraad. Die heeft gehapt en Ada kan nu nog ’n jaar of zes vooruit in Maasdriel. En nog tegen een beter salaris ook. Met haar afscheid van “het groene hemeltje op aarde” is de belangrijkste bestuurlijke hobbel alvast op elegante wijze genomen.
Peters zegt het dorp niet richting een herindeling te willen dwingen. Maar intussen zet hij met dergelijke uitspraken wel Rozendaal onder druk.
“Bespreekbaar maken” noemen we dat tegenwoordig.
En het gemeentebestuur wil koste wat kost op eigen benen verder. Dat moet je als gekozen raadslid natuurlijk ook wel zeggen want anders kun je het bij volgende verkiezingen wel vergeten.. Of dat nu Rozendaalse of Rhedens gemeenteraadsverkiezingen zijn maakt dan niet uit. En dat “koste wat kost” wordt stukje bij beetje bijgesteld. Let maar op!
Het is ook onvermijdelijk. Rozendaal is inmiddels zozeer vervlochten met Rheden dat ze er geheel afhankelijk van is. Als Rheden de stekker uit het samenwerkingsverband zou trekken dan zou er spoedig geen zelfstandig Rozendaal meer zijn.
Rozendaal is als een vlieg in het Rhedense web en kan geen kant meer op. De Rhedense spin is echter geduldig en heeft geen haast. Rozendaal zal zich gedwongen zien zelf aansluiting bij Rheden te zoeken. Het alternatief is om, zoals Elden of Schaarsbergen, een buitenwijk van Arnhem te worden. Dat ljkt me niet zo aantrekkelijk en daarvoor was nu juist dat samenwerkingsverband met Rheden aangegaan.
En ik denk dat het binnenkort zover is. In deze sterfhuisconstuctie zal het de taak van waarnemend burgemeester Reinder van Rijckevorsel zijn om de Rozendalers voor te bereiden op een fusie met Rheden. Reinder staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt dus ik ben benieuwd.
Het zou me dan ook verbazen als er nog een nieuwe burgemeester komt. Ik heb uit Rozendaal ook nog niets vernomen over de instelling van een vertrouwenscommissie voor de selectie en benoeming van een nieuwe burgemeester. Dat geeft sowieso al te denken. Dat “koste wat kost”valt dus nogal mee. Of tegen. Het is maar hoe je het bekijkt.
In de loop van volgend jaar zullen we er vast meer van vernemen en ik kijk alvast uit naar de notitie van Peters.
Bij een fusie zouden trouwens Velp en Rozendaal weer samen onder het bestuurlijke laken kruipen. Na een scheiding van bijna tweehonderd jaar.
Rozendalers, welkom in de gemeente Rheden. Het “hemeltje van de Veluwezoom”
Enne.. die van Rijckevorsel is ook jager. Dus we hoeven ons geen zorgen meer te maken om overlast van wilde zwijnen.
Vertrouwenscommissie is bijeen geweest: zie website gemeente Rozendaal.
BeantwoordenVerwijderenHet sprookje duurt voort.
Ja Rob, leuk hè.
BeantwoordenVerwijderenZie mijn bericht van 19 juli 2008.
"Burgemeestervacature Rozendaal"
Goed dat je het meldt. Ik was vergeten mijn bericht daarover in het dossier Rozendaal te plaatsen.