De commotie over de aanleg van de zandverstuiving op het Rozendaalse Veld laat ook zijn sporen na bij de Geërfden van Velp. Een commissie heeft zich over het huishoudelijk reglement gebogen en voorstellen gedaan voor aanpassing van het reglement.
Op de Algemene Vergadering van 19 maart 2009 wordt het gewijzigde reglement aan de Geërfden ter beoordeling en accordering voorgelegd.
De regels die betrekking hebben op stemrecht en stemmingen zijn aangescherpt. Kennelijk met het doel om verwarring bij het stemmen c.q het misbruik van stemrecht te voorkomen.
Daarnaast wordt de zittingsduur voor leden van de Commissie van Beheer (CvB) aan een maximum gebonden. Voorheen konden volgens het reglement leden van de CvB keer op keer herkozen worden. Nu wordt dat beperkt tot in het uiterste geval maximaal 15 jaar.
Het is niet duidelijk of de zittingsduur van huidige leden van de CvB meetelt, dat iemand in totaal over zijn/haar hele leven maximaal 15 jaar zitting mag hebben of dat de zittingsduur pas gaat tellen op het moment dat de wijzigingen in het reglement door de Geërfden zijn geaccordeerd.
Artikel 9 betreft de opdracht voor de Commissie van Beheer. Naast enkele kleinere aanpassingen is dit artikel specifiek voor het Rozendaalse Veld uitgebreid. In subartikel 3 staat: “Het Rozendaalse Veld behoort –momenteel- niet tot de bezittingen van de Geërfden van het dorp Velp. De Commissie van Beheer onderhoudt het contact met de Gemeente Rheden over het beheer van het Rozendaalse veld, mede ter bewaking van de rechten die de Geërfden ontlenen aan de schenkingsakten van 1917 en 1921. De Commissie is niet bevoegd om zonder overleg met- en instemming van de vergadering van Geërfden instemming te betuigen over zaken van ingrijpende aard, die het beheer van het Rozendaalse Veld betreffen en die niet passen binnen het bestendig natuurbeheer, behorend bij het onderhavige gebied. "
Deze formulering roept vragen op. Wanneer is iets “ingrijpend”? Welke criteria bepalen dat? Ook de term “bestendig natuurbeheer” is nogal vaag.
Artikel 10 behandelt eveneens een belangrijk onderwerp. Voortaan moet ook toestemming aan de Geërfden gevraagd worden voor “Het besluiten tot het medewerken aan het wijzigen en/of het aanvullen van de schenkingsvoorwaarden in de twee schenkingsakten van 1917 en 1921”
Ik ben benieuwd of er tijdens de Algemene Vergadering nog amendementen door Geërfden worden ingediend.
Maar goed. Ik ben nogal kritisch.
Wat veel belangrijker is dat de Geërfden laten zien dat zij bereid zijn om te leren van zaken die misgaan. En dat ook in daden omzetten.
En dat is een compliment waard!
Als ik me niet vergis zitten er ook mensen in de commissie die de reglementswijziging hebben voorbereid die tot de "stuifzand-oppositie" behoren. Men is dus bereid om naar elkaar te luisteren.
Dit instituut heeft ondanks zijn hoge leeftijd de flexibiliteit om te veranderen en zich aan te passen wanneer dat noodzakelijk is.
Daarvoor verdienen de Geërfden van Velp alle respect!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten