Door: Tom Couwenhoven
Ronald Plasterk over Griekenland: hulp aan Griekenland noodzaak
“Als Nederland blijft betalen aan Griekenland moeten wij tot ons 67ste doorwerken. Wanneer de PvdA hiervoor is stemmen wij er niet meer op”. Zo staan, volgens één van de aanwezigen in het congrescentrum in Nijmegen, veel potentiële PvdA stemmers tegenover het probleem van Griekenland. Ronald Plasterk was op 26 juni 2011 de inleider van een stevige discussie over het probleem Griekenland, georganiseerd door het Gewest Gelderland van de Partij van de Arbeid. De vraag is: hoe maak je het de tegenstanders duidelijk dat ze zelf de dupe zijn als we Griekenland nu failliet laten gaan. Want feitelijk is Griekenland failliet; ook als je de rente en schulden wegdenkt., -dan hou je de primaire begroting over-, geeft het land meer uit dan het binnen krijgt. De lonen zijn te hoog, Grieken betalen te weinig belasting en de productiviteit is te laag. Door die lage productiviteit kunnen Griekse producten niet concurreren met die uit Noord-West Europa. Dat heeft daar jarenlang van geprofiteerd, met een grote export naar Griekenland.
Opstelling PvdA
De PvdA stemt alleen in met hulp aan Griekenland als is voldaan aan vier voorwaarden. In de eerste plaats moeten de interne financiën van Griekenland op orde gebracht worden. Er moet dus belasting worden geïnd, bezuinigd en geprivatiseerd. Vervolgens moet de Griekse regering zijn toezeggingen nakomen. Ten derde moet het IMF daarop toezien. En tenslotte moeten de banken, die leningen hebben uitstaan in Griekenland, meewerken aan de reddingsoperatie om te voorkomen dat de private schuld van de banken overgaat in publieke schuld van de Noord Europese regeringen. Maar als ze gedwongen zouden worden om hun verlies te nemen door bijvoorbeeld aflopende staatsobligaties niet te innen, worden ze failliet verklaard. Er wordt hard aan gewerkt om ze te bewegen vrijwillig mee te werken.
Gevolgens voor Griekenland
Zeker, de Grieken zijn frauderend de EU ingerold, maar: “de EU leden hebben in Maastricht gestemd voor toelating en dus moeten we daar de consequenties uit trekken”, aldus één van de aanwezigen. Van het wanbeleid van de regering heeft ook de gemiddelde Griek geprofiteerd. Maar de maatregelen die de regering nu al genomen heeft kost die gemiddelde Griek nu al zeker 20% van zijn salaris. De bezuinigingen leiden bijvoorbeeld tot klassen vergrotingen op de scholen. Er zullen veel scholen dichtgaan en veel leraren raken werkloos. Ook de privatisering van overheidsbedrijven gaat pijn doen. De duimschroeven nog meer aandraaien zal grote onrust geven. Dat speelt extremisten in de kaart en het moet niet zo zijn dat er weer iets als een kolonels regime (1967-1974) ontstaat.
Als Griekenland niet bij de Eurozone zou behoren zou het de drachme devalueren en zo uit het probleem komen, omdat bijvoorbeeld de export aantrekt door het goedkoper worden van Griekse producten; dat kan nu niet meer.
Gevolgen geen hulp
Als we Griekenland nu niet helpen vallen er banken om, en niet alleen in Griekenland. Dat resulteert in een crisis in de Eurozone, met een vermindering van de economische groei van ca. 5% tot gevolg, of € 30 miljard per jaar. De bezuiniging door dit kabinet van € 18 miljard in 5 jaar is daarbij vergeleken peanuts. Dat merken mensen op de werkvloer keihard in hun portemonnee.
Op enig moment zullen we de schuld van Griekenland moeten herstructureren, dat wil zeggen de looptijd van leningen verlengen en schulden kwijtschelden. Dat moet nu nog niet gebeuren, want dan kloppen vervolgens Portugal, Ierland en Spanje aan voor hetzelfde.
We zullen Griekenland dus moeten helpen. De PVV zegt daar wel tegen te zijn, maar als dat werkelijk het geval was zou Wilders een motie van wantrouwen indienen. Dat doet hij niet, daar is hij veel te slim voor.
De grote vraag is natuurlijk wat er moet gebeuren als de banken weigeren om mee te werken en of de Griekse regering zijn toezeggingen niet kan nakomen. Willem Buiter, top econoom van de Amerikaanse Citygroup bank, meent in de Volkskrant van 6 juni 2011 dat we niet ontkomen aan herstructurering van de Griekse schulden, alleen de eerste jaren nog niet. De Europese Unie moet zich daar eerst op voorbereiden. De privatiseringen moeten niet dienen om de schulden af te betalen, maar om de Griekse economie op orde te brengen. Dat lukt niet met de schuldenberg als zwaard van Damocles boven hun hoofd.
En laten we niet vergeten dat we dankzij de Europese Unie al meer dan 65 jaar geen oorlog hebben gehad in Europa en een ongekende welvaartsstijging hebben meegemaakt. Welke politicus van naam gaat dat nu eindelijk weer eens zeggen.
Vragen
In de VK van 28 juni 2011 staat de de ratingbureaus Griekenland faiiliet verklaren als de banken gaan meewerken. De VK van 250611 schets een zeer zwart scenario voor als dat gebeurt. Maar wordt die soep wel zo heet gegeten?
Als de drachme nog zou bestaan, zou die gedevalueerd worden, ontstaat er dan geen wereldcrisis. Dan worden schulden toch ook minder waard?
Is het echt zo dat de Eurozone in crisis raakt als we Griekenland niet steunen? En is die crisis niet overkomelijk?
Wat wordt de opstelling van de PvdA als de banken niet meewerken en/of de Griekse regering de sanering van de begroting niet spits kan krijgen?
Buiter meent dat herstructurering van de schulden moet gebeuren, alleen pas over een paar jaar, omdat de EU eerst een aantal zaken moet regelen. Wat zijn die zaken?
Wat zijn de gevolgen als Griekenland zich terugtrekt uit de Euro?
De belangrijkste adviseur van Cameron meent dat GB zich moet terugtrekken uit de EU/ Is dat erg en waarom?
Tom Couwenhoven, lid PvdA Rheden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten