Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 20 oktober 2007

Nimmer Dor, Immer Dor?


Nu komt het reeds uitgestelde plan Nimmer Dor in Laag Soeren weer in de gevarenzône. Een goed plan waarmee Laag Soeren een impuls krijgt en een noodzakelijke uitbreiding van de woningvoorraad.

In het jaar 2010 dienen er 1100 nieuwe woningen in de gemeente Rheden bij te zijn gekomen. De helft van deze woningen moet gebouwd worden in de goedkope(re) prijsklassen:

• 600 nieuwe woningen voor ouderen, waarvan 400 huur- en 200 koopwoningen;

• 100 woningen voor starters, waarvan 50 huur- en 50 koopwoningen;

• 300 woningen voor gezinnen met kinderen, waarvan 50 huur- en 250 koopwoningen;

• 100 overige woningen.


De gemeente Rheden heeft in de overeenkomst concessie woningbouw 2004-2009 met het College van Bestuur van het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (de tegenwoordige Stadsregio Arnhem-Nijmegen) onder andere afgesproken dat:

• de helft van het totale lokale bouwprogramma in de sociale huur (minimaal 15 %), de middeldure huur en de betaalbare koop wordt gerealiseerd ;

• minimaal 35% van het lokale bouwprogramma wordt gerealiseerd in de vorm van direct voor ouderen geschikte woningen;

• de gemeente zich inspant om de kwaliteit van de woningvoorraad nog beter aan te laten sluiten bij de vraag van de consument. Dit betekent onder meer dat minimaal 75% van de nieuwbouwwoningen in de nog beïnvloedbare bouwplannen ook voor ouderen geschikte woningen bevat.


Woningen zijn in deze gemeente hard nodig. En dan vooral betaalbare woningen voor starters en ouderen.

De buitenproportionele macht van de groene lobby en de cultuur-hobbyisten frustreert echter keer op keer noodzakelijke ontwikkelingen. Nooit is het genoeg. En zij worden daarbij in de kaart gespeeld door ambtenaren en bestuurders die niet beseffen welke effecten hun weidse toekomstvisies hebben. De groene soldaten en de elitaire nimbies maken daar natuurlijk dankbaar gebruik van. En gelijk hebben ze. Dat zou ik ook doen als ik in hun schoenen stond.

Maar ik wens niet in hun schoenen te staan.

Begrijp me goed. Er dient zorgvuldig met de natuur te worden omgegaan. Maar de balans is volledig zoek.

Ecologische zônes, groene wiggen en contouren houden volstrekt geen rekening met toekomstige behoeften aan woningen en leefruimte voor de burgers en maken het buitengewoon moeilijk om de broodnodige betaalbare woningen te bouwen. De acties leiden er veelal toe dat de bouwprojecten zodanig worden aangepast dat er minder woningen kunnen worden gebouwd. Maar dat zijn dan wel veel duurdere huizen.

De slachtoffers zijn de burgers die geen dure woningen kunnen betalen. Maar die moeten zoals onlangs de voorzitter van Historische Landgoederen bij een inspraakbeurt over Rhederhof aangaf maar naar Arnhem-Zuid of Duiven. Daar was zij immers ooit ook begonnen. Dit tekent de grenzeloze arrogantie van de elitaire dames en heren in goede doen die voor zichzelf al een aardig plekje hebben veroverd en verder lak hebben aan de Rhedense burgers.

De volgend prooi voor het groene front is dus het bouwplan Nimmer Dor in Laag Soeren. IVN en de Stichting A7 halen alles uit de kast om de de bouwplannen te blokkeren. Ik begrijp best de beweegredenen van van de groene colonne maar het wordt echt te veel. Het zijn one-issue bewegingen die geen fatsoenlijke alternatieve oplossingen geven voor de problemen die zij met hun acties veroorzaken.

Ik hoop dan ook dat de gemeente het project Nimmer Dor voluit kan doorzetten. Voor de burgers die naar woonruimte snakken. En die niet moeten worden weggejaagd naar de woonstortplaatsen in Duiven en Arnhem-Zuid, de getto’s van morgen.

De Athena noctua van Nimmer Dor is overigens van harte welkom in mijn achtertuin.

6 opmerkingen:

  1. Ik maak me nu juist zorgen over de open groene ruimte die we in Nederland rap aan het inleveren zijn. De bevolkingstoename stopt ergens in 2020 (volgens de modellen), maar dan zijn we de groene ruimte wel definitief kwijt. Woningbouw moet zich wat mij betreft eerst concentreren rond de grotere kernen. Kleine dorpjes in het groen moeten zo veel mogelijk ongemoeid blijven.
    Martijn Leisink, D66 Gelderland

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prima dat je het in een breder verband bekijkt Martijn. Maar ik redeneer vanuit het belang van de Rhedense burger. Morgen komt jouw brief met vragen aan het het provinciebestuur aan bod (publiceer ik integraal).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben nu juist zo benieuwd wat het belang van de Rhedense burger kan zijn. We kunnen wettelijk niet afdwingen dat de woningen alleen ten goede komen aan Rhedenaren. In de praktijk worden het dus overloopwoningen voor alle inwoners uit het KAN-gebied en mogelijk zelfs voor gepensioneerde randstedelingen die hier hun rust komen zoeken. Dan vraag ik me dus echt af wat het Rhedens belang daarin is?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Woningen worden gebouwd om in een wooningbehoefte te voorzien. Die is er niet alleen buiten Rhedemn maar ook binnen de gemeente.
    Dus waar mogelijkheden zijn zullen we bouwen. Rhedenaren en in dit geval (ex)Soerenezen verdienen een kans om in hun eigen omgeving te kunnen wonen.
    Als je helemaal niet bouwt dan MOETEN Rhedenaren per definitie weg uit Rheden. Nu hebben ze nog 'n kans. Die woningen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die terug willen naar Laag Soeren of in Laag Soeren willen blijven. Het lijkt me niet in het Rhedens belang dat mensen alleen nog naar Arnhem-Zuid, Duiven of Westervoort kunnen.
    En de eendimensionale kijk op de natuur hangt me echt de keel uit. Waar blijft de Rhedense mens. Is dat de nummer 2? Moet die maar blijven wijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zijn ongetwijfeld bedoeld voor (ex)Soerenezen, maar ik geef je op een briefje dat ze grotendeels niet ten goede komen aan (ex)Soerenezen. Daarmee krijgt Laag-Soeren wel de lasten (verstening van de direct omliggende natuur), maar niet de lusten (woonruimte voor hun familie). Een eendimensionale blik op de natuur (wat dat ook wezen mag) meet ik mezelf niet aan, maar ik wil ook realistisch zijn ten opzichte van de mogelijkheden op woonbeleid. Het 'bouwen voor eigen volk' is een gemakkelijk argument voor de bestuurders, maar vaak gewoon niet waar.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Toch proberen zou ik zeggen. Als het ooit aan mij ligt dan zullen in dit soort gevallen de Rhedenaren toch echt voorrang krijgen. Er leiden vele wegen naar Rome. En het gaat me dan met name om de betaalbare woningen. Voor ouderen en starters.
    Meestal leidt de groene actie ertoe dat de plannen aangepast worden. Er blijven dan minder woningen over en dat zijn altijd de duurste of nog duurder dan de duurste al waren in het eerdere plan. Het geld moet verdiend worden en de kosten moeten er toch uit. En wie vist er dan achter het net? Juist! De burgers die deze woonruimte het hardst nodig hebben.
    Het gaat me overigens niet alleen om Nimmer Dor. De frustratie zit veel dieper. In Rheden is groen de baas. Teveel baas.
    En met "eendimensionale kijk" bedoel ik: alleen en uitsluitend oog hebben voor de natuur. (wat je daar dan ook onder verstaat)
    Om 12 uur publiceer ik het volgende stukje + jouw vragen.
    tot zo, Theo

    BeantwoordenVerwijderen