En zo sprak Ada Boerma-van Doorne in haar speech ter gelegenheid van haar installatie tot burgemeester van Maasdriel.
Mevrouw de voorzitter, dames en heren leden van de gemeenteraad, leden van het college, de vertegenwoordiger van de Commissaris van de Koningin, inwoners van Maasdriel, vrienden, familie, collega’ s.
Ik vind het erg fijn dat u vanmiddag hier bent op deze voor mij zo belangrijke dag.
En ik ben ontzettend blij en vereerd dat ik tot burgemeester van Maasdriel ben benoemd.
Maasdriel een mooie gemeente met 23.616 inwoners en 11 prachtige dorpen in een oer-
Hollands landschap. Wat kan een burgemeester zich nog meer wensen?
U leden van de gemeenteraad van Maasdriel,heeft mij op voordracht van de
vertrouwenscommissie unaniem gekozen.
Ik ben dankbaar, maar ben er ook een beetje verlegen mee. Want zo’n breed draagvlak komt alleen iemand toe die zich al heeft bewezen; ik ben letterlijk vandaag pas begonnen in Maasdriel.
Niettemin: het is eervol en fijn om zoveel vertrouwen op voorhand te ontmoeten. Ik ga er alles aan doen om dit zo snel mogelijk bij u te verdienen.
Ik bedank iedereen die er aan heeft meegewerkt dat ik hier vandaag, zo snel na de voordracht, met de ambtsketen om kan staan: de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de Koningin die bewilligde en het besluit tekende en haar Commissaris in Gelderland, de heer Cornielje, die waakte over de zorgvuldigheid van het proces. Gelderland en Maasdriel hebben elkaar nodig. De weg naar Arnhem zal ik de komende jaren vaak rijden.
Tot slot wil ik de heer Moree bedanken voor de inzet voor Maasdriel het afgelopen half jaar. Het was de tweede keer dat u in deze gemeente hebt waargenomen. Dit op nadrukkelijk verzoek van de gemeenteraad. Bij uw afscheid deze week hebben verschillende vertegenwoordigers met respect en dankbaarheid gesproken over uw inzet voor de gemeente. Daar sluit ik graag bij aan.
Dames en heren,
Wat kan ìk, als burgemeester bijdragen aan Maasdriel en het bestuur?
Misschien kent u het verhaal wel. De droom van elke burgemeester. Het verhaal over een Italiaans bergdorp midden in de Alpen. Het dorp leidde in de zomer een bloeiend bestaan maar zonk in de winter weg in somberheid. Door de hoge bergwanden en de lage zon kreeg het ’s winters nooit zonlicht en dat vrat aan de mensen. Zo was het al eeuwen. Er kwam een nieuwe burgemeester, dat bleek een energieke man. Hij installeerde een reusachtige spiegel op de bergwand, die – op afstand bediend kon worden. Die spiegel werpt nu grote bundels zonlicht in het dorp. De hele bevolking is eeuwig dankbaar. De droom van elke burgemeester: hij kwam en er was licht!
Ik zei u al een droom! De praktijk is weerbarstiger. De burgemeester drukt niet in zijn eentje een stempel op de gemeente. De politieke besluitvorming is in eerste en in laatste instantie aan de raad en aan het college. Beide organen hebben hun eigen bevoegdheden en verantwoordelijkheden, maar zijn van elkaar afhankelijk. De burgemeester heeft natuurlijk eigen taken, maar is niet een eerste en ook niet een vijfde wethouder. Ik ambieer die rol ook niet.
Binnen de soms ingewikkelde en gevoelige verhoudingen van het duale bestuur wil ik de zorgvuldigheid bewaken, de eenheid bevorderen en transparantie en verantwoording garanderen. Dat zijn kerntaken in een democratisch bestuur, die neem ik uitermate serieus.
Vijf fracties van vijf politieke groeperingen in onze gemeente verdienen aandacht en respect. Zij dragen alle bij aan onze lokale democratie, ongeacht of zij tot de coalitie behoren of niet.
De raad heeft als geheel een zware verantwoordelijkheid om de maatschappelijke opvattingen te vertegenwoordigen. De raad gaat met elkaar in gesprek en met elkaar in debat om zo het beleid vast te stellen en de kaders aan te geven. Het is mijn ambitie om dat proces te bewaken en de sfeer constructief te houden. In het college van B&W is mijn inzet dezelfde. Er zit een energiek college en ik wil daar graag de actieve maar ook zorgvuldige voorzitter van zijn. Als vanuit verschillende invalshoeken het probleem wordt benaderd dan komt dit zondermeer de kwaliteit van de politieke besluitvorming ten goede. Ik zal veel investeren in formele en informele contacten. De LDD, de leuke dingen dagen, staan wat mij betreft in Maasdriel, net als in Rozendaal, hoog op de agenda! Dat zijn dagen om als college of raad er informeel op uit trekken om een project te bekijken en daar iets gezelligs aan vast te koppelen.
In de profielschets die door de gemeenteraad is opgesteld staat één woord centraal: verbinder. Als je wilt verbinden is één voorwaarde dat je de mensen en de situatie
kent. Dat je weet wat er leeft in de gemeente en in de dorpen.
Een andere voorwaarde is: vertrouwen. Mijn belangrijkste voornemen voor deze nieuwe bestuursperiode is: het vertrouwen te winnen van de burgers van Maasdriel.
Dat kan alleen door burgers echt te ontmoeten, door mensen te spreken en tegen te komen in de dorpen, op straat, in het bedrijf en op school, bij het carnaval of in de kerk. Het Rozendaalse model om elk jaar 2 procent van de bevolking thuis op te zoeken om aan de keukentafel de staat van de gemeente door te nemen zal moeilijk worden in Maasdriel. Een snelle rekensom geeft aan dat ik dan meer dan 450 koffiebezoekjes moet afleggen, zo’n 10 per week. Ik denk dat naast alle andere werkzaamheden wat te ambitieus is. Misschien hebt u een idee, hoe ik het contact kan organiseren. Ik sta open voor suggesties. Ik streef ernaar een open en benaderbare burgemeester te zijn. Een burgemeester die gericht is op mensen net als mijn voorganger Jack Mikkers. Jack, het zal een hele klus worden om in jouw voetsporen te treden.
Mijn voornemen sluit goed aan bij het voornemen van het college om te investeren in meer en betere communicatie met de burgers. In september 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders al gemeld dat zij met de burgers in gesprek wil gaan. Naar aanleiding van een enquête onder de inwoners van Maasdriel heeft het college in september huis-aan-huis een flyer laten bezorgen. "U heeft gesproken, nu zijn wij aan zet" stond daar als fiere kop boven. In 2008 gaat het college op diverse fronten in gesprek met inwoners, om samen het beleid voor de toekomst, voor 2020 en de jaren daarna inhoud en vorm te geven.
Daar wil ik graag als uw burgemeester energie insteken. Dat communicatieproces ga ik van harte en met open vizier aan.
Dat beperkt zich niet tot de gemeente, dit reikt verder. Al noemt de Bommelerwaard zich het mooiste eiland tussen twee rivieren, met eiland denken kom je niet ver in de wereld van 2007. Veel van wat hier in Maasdriel gebeurt wordt bepaald door gebeurtenissen elders, zoals bijvoorbeeld veiligheid, ruimte voor de rivier, infrastructuur en openbaar vervoer.
In deze tijd van decentralisatie en schaalvergroting komt er heel veel op de gemeente af. Veel taken vragen om grotere uitvoeringsverbanden, dan de gemeente Maasdriel. Samenwerking met derden en tussen gemeenten is geen teken van zwakte maar van bestuurskracht en durf. Mijn vorige gemeente Rozendaal dankt zijn bestaan aan goede samenwerking met verschillende partners, particuliere ondernemers, buurgemeenten en de regio. Ik ben van mening dat wij als bestuurders, het aan onze burgers verplicht zijn om zo goed en efficiënt mogelijk om te gaan met de middelen. Naar mijn mening komt goede samenwerking met andere overheden de burgers alleen maar ten goede. Samenwerking op basis van gelijkwaardigheid maakt beide partners sterker.
Een van de belangrijkste taken van de burgemeester is de portefeuille openbare orde en veiligheid. Veiligheid is geen rustig bezit, het moet permanent bewaakt, beschermd, tot stand worden gebracht. Dat doen we samen. De politie is, zoals het nieuwe motto luidt, waakzaam en behulpzaam. Dat zullen we allemaal moeten zijn, niet alleen op het vlak van criminaliteit, maar ook op het gebied van preventie. Politie, de brandweer, de gemeente, de woningbouwvereniging zijn met de burgers partners in veiligheid. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid. In de politie unit IJsselwaarden, werkte ik aan integrale veiligheid samen met de partners en met buurtplatforms en buurtpreventieteams. Ik denk dat het een goede zaak is dat burgers betrokken worden bij hun eigen leefbaarheid van hun eigen buurt en straat en zich daarvoor inzetten. Veiligheid is meer dan handhaving van de openbare orde. Het gaat om leefbaarheid, om een goede en veilige woonomgeving. Wie in veiligheid wil investeren, moet dáár beginnen! Ook dat doet een burgemeester ook al is hij portefeuillehouder openbare orde en veiligheid, niet alleen. Er bestaan om dat terrein allerlei dwarsverbanden tussen de verschillende portefeuilles van de burgemeester en de wethouders. Vanuit mijn verantwoordelijkheid zal ik, in samenwerking met uw raad een integrale aanpak bevorderen.
De afgelopen weken heb ik samen met mijn man veel rondgefietst en rondgereden door
Maasdriel. Wat mij opviel was het eigen karakter van de verschillende dorpen. Iedere kern, elk dorp heeft iets unieks. Maasdriel heeft geen twee gezichten maar elf gezichten. Niet alleen 11 verschillende gezichten, maar ook 11 verschillende karakters. Voor de mensen, die hier vandaag voor het eerst zijn een beschrijving van de gemeente.
Waar vind je in Nederland nog de wijdse vergezichten zoals Wellseind en Hurwenen. Er zijn niet veel burgemeesters in Nederland, die er prat op kunnen gaan dat zij twee echte kastelen in de gemeente hebben, in Ammerzoden en Well en bovendien nog een
kasteelruïne in Hedel. Waar vind je een dorp waar de boomgaarden letterlijk in de dorpskern staan zoals in Rossum? Dan heb ik nog niet gesproken over de fraaie dorpskern in Heerewaarden en het zicht op de uiterwaarden in Alem. Kerkdriel kan zich beroemen op een prachtige jachthaven en golfbaan. Niet alleen het landschap heeft veel te bieden ook de cultuurhistorie. In Hoenzadriel torent de molen boven het dorp uit. In Velddriel is de laatste ambachtelijke klompenmaker van Nederland actief. Hedel is vermaard om zijn paardenmarkt, en jaarlijks terugkerend evenement. Niet te vergeten fort Sint Andries. Wat kun je als burgemeester nog meer wensen als je zoveel diversiteit binnen de gemeentegrenzen hebt. Maasdriel telt 11 kernen. Het getal 11 roept verschillende associaties op zeker in deze 11de maand van het jaar. In sommige dorpen gaat het deze maand over de raad van elf en de 11de van de 11de. Een andere beeld is de associatie met een voetbalteam. 11 spelers vormen samen het team onder leiding van de coach. In een team levert elke speler zijn unieke kwaliteiten, zijn talenten. Juist die verscheidenheid, dat verschil zorgt voor een sterk team. Die verscheidenheid van de 11 dorpen maakt Maasdriel uniek. Eenheid in verscheidenheid, daar geloof ik in.
Niet alleen het karakter van Maasdriel is uniek, ook de ligging van Maasdriel is uniek. Maasdriel is een authentiek stukje Nederland, met een eigen groene en landelijke uitstraling op de as Randstad- Brabant. De twee economische centra in Nederland, waar de grootste economische bedrijvigheid is en de grootste economische groei plaats vindt. Dat gegeven biedt kansen voor de gemeente. Maasdriel zelf heeft veel mogelijkheden. Maasdriel heeft een ondernemende en ijverige bevolking. De agrarische sector biedt perspectief.
De gemeente ligt in een oer-Hollands landschap, met zijn brede rivieren. Mensen komen graag naar Maasdriel om te genieten van het schitterende landschap en de gemoedelijke sfeer in de dorpen. Al die eigenschappen samen vormen de kracht van Maasdriel. Er wordt wel gezegd Maasdriel is een goudklomp in de Bommelerwaard. De grote vraag is wat doe je met dat goud. Misschien denkt u: bewaren dat is, het meest veilige. Bewaren in de safe, in de kluis. Dat is waar, dan blijft alles zoals het is. Er zijn ook andere keuzes mogelijk. Misschien moeten we als gemeenschap, als we de komende jaren een visie voor Maasdriel ontwikkelen wat meer ambitie, wat meer lef tonen. Er liggen kansen en er is potentie om de lat wat hoger te leggen, om de kwaliteit van de woon, werk- en leefomgeving van iedereen die hier woont te vergroten.
De kunst is om de verschillen optimaal te benutten. Om al de ondernemerszin, de talenten, de inspiratie en de werklust van “drielenaren” bijeen te brengen. Een evenwicht te vinden tussen de natuurwaarden van dit schitterende gebied en de eisen van woningbouw en economische ontwikkeling. Ik wil daar actief aan bijdragen. De toekomst van Maasdriel wordt gebouwd op stevige pijlers van ondernemingszin, saamhorigheid en natuurwaarden. Ik wil actief bijdragen aan een klimaat waar problemen vertaald worden in uitdagingen, waar vernieuwing een kans krijgt. Geen gemeente kan zich stilstand veroorloven, ook Maasdriel niet. Maasdriel ontwikkelt een toekomstvisie voor 2020. Om die sociale, economische dynamiek, die aanwezig is, te stroomlijnen, is een krachtig beeld van Maasdriel nodig. Dat beeld dat zullen we actief en met allure moeten uitstralen en uitbouwen.
Dames en heren,
Ik heb lang genoeg gesproken. Burgemeester word je pas als je het bent, dus ik ga maar gewoon aan de slag. Uit eigen ervaring van de afgelopen weken weet ik nu al dat ik ontzettend goed ondersteund zal worden door mijn directe medewerkers, door de
gemeentesecretaris en de medewerkers waar hij leiding aan geeft.
In de profielschets, hoewel kort en bondig, vroeg u een schaap met tenminste vijf poten. U krijgt er een met vier poten. Een schaap dat niet alleen op de Rozendaalse hei heeft gegraasd, maar ook met vier poten in de Groningse klei heeft gestaan en soms wel in de modder. Dat is misschien wel nuttig in een gebied waar de eerste prioriteit is: droge voeten.
Ik dank de heer Goesten namens de vertrouwenscommissie, de heer van den Anker en
voorzitter Hooijmans voor de inspirerende woorden, voor de hamer en de ambtsketen die ik waardig zal proberen te dragen. Ik dank ……ik dank u allen dat u bij mijn installatie aanwezig hebt willen zijn.
Ik sluit af met een citaat:
“Met uitgestoken handen sta ik voor U allen. Die handen zijn nog leeg. Zij dragen nog geen bouwstenen en geen cement voor de vele taken. U allen wil ik vragen mij te helpen mijn grage hoofd en handen te vullen”.
Ik heb er zin in en ga aan de slag. Laten we er samen, onder Gods zegen, wat moois van
maken!
Dank u wel.
---------------------------
Onderstaand de overeenkomsten tussen de speeches van Thom de Graaf en Ada Boerma.
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Ik las het carnavaleske bericht hier:
BeantwoordenVerwijderenhttp://forum.annozijlstra.nl/viewtopic.php?t=6581
het is leuk maar niet voor Maasdriel, nu weer de soap in Einhoven na Utrecht , moraal van dit verhaal: wij de kieders komen er niet aan te pas zelf.
correctie: kiezers
BeantwoordenVerwijderenAda besodemiert al bij de eerste keer dat ze officieel haar mond opent de inwoners van Maasdriel. 'n politieke doodzodne.
BeantwoordenVerwijderenZe sprak niet uit haar hart maar uit andermans speech.
Toch 'n graadje erger dan het Clintonnetje spelen van Paul Depla.
Want Ada pleegde een politieke daad.
Neem ook eens een kijkje bij de andere berichtjes over Ada. Of over Hart van Dieren.
Via "Dossiers" (zie linkerzijde van de webpagina) zijn alle artikelen gebundeld.