De Spoornota dreigt te worden wegbezuinigd. Onderstaande brief is op 4 augustus door Geen Noordtak Velp aan het Rhedense college van B&W en de gemeenteraad aangeboden.
--------------
Geacht college van Burgemeester en Wethouders, geachte Raadsleden,
Wij maken ons zorgen over de gevolgen van de aangekondigde bezuiniging van € 100.000 op het project “Weg en Spoor”. Uit de stukken valt op te maken dat ook de Nota Spoor onder dit project valt. Het college van B&W heeft aangekondigd dat na het zomerreces de raad wordt geïnformeerd over de voorgestelde heroverweging van het project weg en spoor in relatie tot de op te stellen Nota Spoor.
Middels deze brief willen wij ervoor pleiten dat de Nota Spoor ondanks de aangekondigde bezuiniging in volle omvang en met spoed wordt ontwikkeld. Wij zijn gaarne bereid om daar onze medewerking aan te verlenen en zo ons steentje bij te dragen aan de bezuinigingstaakstelling. Wij hopen dat u bij het opstellen van de aan de raad gerichte notitie (het memo waarmee de raad na het zomerreces wordt geïnformeerd) rekening zult houden met de argumenten, opmerkingen en voorstellen die wij in deze brief naar voren brengen.
Voorts verzoeken wij u om inhoudelijk op deze brief naar Geen Noordtak Velp te reageren.
Het is niet alleen Hart van Dieren waar aandacht voor nodig is. Al sinds jaren wordt er binnen en buiten de gemeenteraad aangedrongen op meer aandacht voor het spoor.
De gemeenteraad van Rheden nam in november 2005 unaniem de motie Nota Spoor aan waarin het college van B&W de opdracht kreeg om beleid te ontwikkelen ten aanzien van effecten van de “noord-oostelijke verbinding” voor alle dorpen in onze gemeente.
Tal van aspecten werden en worden daardoor beïnvloed. Denk aan zaken als bereikbaarheid en verkeer, milieu, veiligheid, stof-, geluid- en trillingshinder, gebruik van de spoorlijn etc. Deze (beleids)nota zou uiterlijk in november 2006 worden opgeleverd.
We zijn inmiddels drie jaar verder. Er is echter nog steeds geen nota. Laat staan samenhangend beleid.
Deze aangekondigde bezuiniging mag niet leiden tot het schrappen van de nota. Integendeel! Naast de effecten van de Betuwelijn zijn er tal van andere ontwikkelingen op en rond het spoor die invloed hebben op de leefbaarheid. De nota dient juist een bredere basis te krijgen. Alle aspecten die met het spoor van doen hebben dienen in ogenschouw genomen te worden.
Wetgeving wijzigt (geluidshinder, milieu), regels en regelingen worden aangepast (Raillijst), plannen worden gelanceerd (lightrail) en spoorbeheerder Prorail tracht overgangen te sluiten en sluit uitbreiding van het aantal (goederen)treinen niet uit.
De gemeente dient ons inziens een heldere en brede, allesomvattende visie op het spoor te ontwikkelen. Wat wil ze met het spoor, wat kan ze met het spoor, hoe kan ze de burgers het best beschermen tegen negatieve gevolgen. Maar ook: hoe kunnen de gemeente en haar inwoners maximaal profiteren van de aanwezigheid van de spoorlijn(en)?
Er zijn genoeg thema’s die aandacht behoeven. Wij geven er hier enkele:
1. Bereikbaarheid. Hoe zorg je dat de dorpen zo goed mogelijk bereikbaar blijven. Denk bijvoorbeeld aan de tweedeling van Velp.
2. Hoe ga je om met de herhaalde verzoeken van ProRail om sluiting van overwegen?
3. Hoe zit het met de isolatie van woningen (Raillijst)? Is de gemeente alleen maar uitvoerder van de wet of komt ze ook op voor de belangen van de inwoners van Rheden? Welke acties worden daarvoor ondernomen? Hoe kunnen we dat versnellen?
4. Hoe kan de gemeente invloed uitoefenen op het beperken van geluid- en trillingshinder?
5. Welke plaats moet het spoor hebben in rampenplannen? Hoe staat het met het vervoer van gevaarlijke stoffen?
6. Hoe wil ProRail het spoor in de komende 10 – 20 jaar inzetten en belasten met personen- en goederenvervoer? Zijn de 21 goederentreinen echt het maximum of moeten we ons voorbereiden op meer treinen?
7. Wat is de status en de gevolgen van de light-railplannen van de Stadsregio? Moeten stations ge- of verbouwd worden? Wordt aansluiting met streek- en treinvervoer goed geregeld?
8. Hoe ga je om met de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij?
9. Hoe zit het met de 13 à 14 miljoen voor de spoorweg in Velp?
10. Hebben de via Hart van Dieren weggevloeide gelden (financiële) gevolgen voor de rest van de spoor in Rheden?
11. Hoe gaat de gemeente om met de nieuwbouw van woningen langs het spoor? Heeft de gemeente daarin niet een inspanningsverplichting om het spoor in alle opzichten leefbaar te houden of te maken voor de omgeving?
Er zijn echter nog talloze andere vragen die met het spoor te maken hebben en waarover dient te worden nagedacht.
Voor het opstellen van de Nota hoeft de gemeente niet voor alle zaken opnieuw het wiel uit te vinden. Zij kan prima gebruik maken van ervaringen bij andere gemeenten en regio’s. Daarnaast houden verschillende groepen in de gemeente Rheden zich actief bezig met het spoor. Denk aan Geen Noordtak Velp (GNV), Tijdelijke Aftakking Katastrofaal (TAK) en het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking (RONA). Deze organisaties hebben in de loop der jaren veel expertise opgebouwd en zijn m.i. voluit bereid om de gemeente van advies te dienen en met haar samen te werken. Voor veel wijk- en dorpsbelangenverenigingen (waarvan er een aantal in platform TAK zijn verenigd) is het spoor eveneens een belangrijk onderwerp.
Wij bepleiten dan ook dat het gemeentebestuur de volgende stappen onderneemt:
. Ontwikkel, liefst in samenwerking met genoemde partijen, de Nota Spoor en start daar zo spoedig mogelijk mee.
. Plaats het Spoor in een aparte wethoudersportefeuille. De spoorproblematiek valt nu door zijn diversiteit onder verschillende andere portefeuilles (infrastructuur, milieu, veiligheid). De ontsnippering vergroot de focus en samenhang van beleid en maakt het eenvoudiger om op ontwikkelingen te anticiperen. Geef in ieder geval een wethouder de regie over alle zaken die met het spoor te maken hebben. Ook in de ambtelijke organisatie dient er één spoorregisseur te zijn waar alle draden samenkomen.
. Stel naar analogie van de Dierense Tafel van 10 een Rhedense Spoorconferentie in voor regulier overleg met alle groeperingen die zich met het spoor bezighouden. Dit overleg houdt zich niet alleen bezig met de actuele situatie maar kan ook dienen voor de ontwikkeling van nieuwe ideeën. De frequentie kan afhankelijk van de actuele situatie variëren maar dient minstens twee- à driemaal per jaar plaats te vinden.
Wij zien uw reactie met belangstelling tegemoet.
Hoogachtend,
Geen Noordtak Velp,
G. de Kuijper, voorzitter
Geen opmerkingen:
Een reactie posten