Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 23 februari 2010

VVD over de IJssellijn

Ik heb een aantal vragen over de dreigende komst van de goederentreinen op de IJssellijn voorgelegd aan de lokale politiek. Vandaag de antwoorden van de VVD.

Accepteert u een toename van het railgoederenvervoer op de IJssellijn? (eventuele voorwaarden, aantallen)

Neen. De leefbaarheid is nu al slecht. Personenvervoer zal over het bestaande spoor kunnen, railgoederenvervoer niet.

Hoe staat uw partij tegenover een nieuwe Noordtak? (en een evt. Zuidtak)

Daar staan wij positief tegenover. Wij zijn namelijk niet tegen de toename van goederenvervoer over spoor. Alleen mag dit niet door woonwijken, zoals door onze dorpen.

Zijn er nog andere alternatieven voor het te verwachten groeiende (spoor)goederenvervoer? (en/of het voorkomen van toename van railgoederenvervoer over de IJssellijn?)

Een mogelijk alternatief zou zijn via de binnenvaart (over het water). Echter, de mogelijkheden via het spoor zijn beter. Ook is de VVD van mening dat een uitbreiding van het wegennet een goed alternatief is. Er wordt wel eens geroepen dat Nederland geasfalteerd is. Onzin. Nog geen 2% van Nederland is geasfalteerd. Bij een toename van 0,2% zouden alle problemen opgeslost worden.

Hoe ziet u de relatie tussen reizigers- en railgoederenvervoer op de IJssellijn?

De VVD ziet geen relatie. Reizigersvervoer over het bestaande spoor is noodzakelijk om de dorpen en bedrijven bereikbaar te houden.

Hoe gaat u om met de veiligheid (denk aan vervoer gevaarlijke stoffen maar ook aan bijv. veiligheid materieel, bekwaamheidseisen personeel, ontbreken van centraal en onafhankelijk coördinerend toezicht op de veiligheid van spoorgoederenvervoer
Vervoer van gevaarlijke stoffen is een belangrijke reden voor VVD Rheden om tegen toename van het goederenvervoer over de bestaande spoorlijn te zijn. Er staan heel veel huizen dicht langs het spoor. Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurd met een trein die gevaarlijke stoffen vervoerd.

Hoe staat u tegenover een wet waarin maximumnormen voor trillingshinder wordt vastgelegd?

Nu zijn er helemaal geen normen. Dus elke norm die vastgelegd wordt en waar aan getoetst kan worden is al een verbetering. Als hierbij maar het belang van de inwoners voorop staat.

Welke korte-termijn maatregelen ziet uw partij om het leefklimaat langs de IJssellijn te borgen?

De beste korte termijn maatregel is dat de politiek zich hard maakt voor de lange termijn. Daarnaast moeten we voorzieningen treffen langs het spoor om de huidige problemen op te lossen. Wij denken dan vooral aan geluids- en trillingsoverlast.

Welke actie onderneemt u? Welke plannen heeft uw partij mbt dit onderwerp? (lokaal, provincie, landelijk) (denk aan bijv. nulmetingen geluid/trillingshinder, onderzoek naar (on)geschiktheid IJssellijn tbv goederentransport over de IJsseliijn (ook technisch))

Wij hebben al veel actie ondernomen en gaan hier ook mee door. Daadkracht tonen en doen wat je zegt. Daar gaat het om. Wij hebben in maart 2009 het initiatief genomen om een voorstel in te dienen voor de verbetering van de leefbaarheid langs de IJssellijn. Dit was nog voordat er uberhaupt over toename van het goederenvervoer werd gesproken. Hetzelfde voorstel hebben wij doorgespeeld naar diverse gemeenten en provincies. Ook hier is het voorstel aangenomen. O.a. in de provincie Gelderland, Overijssel, gemeente Brummen, Zutphen en Arnhem.

Onze wethouder heeft als enige bestuurder in het landelijke overleg uitgesproken dat toename van het goederenvervoer over het bestaande spoor onacceptabel is. CDA is van mening dat wij hierin een naïf standpunt innemen. Wij zijn liever naïf dan meelopers. De toename accepteren is een schoffering naar onze inwoners.

Is er nog iets wat u over dit onderwerp kwijt wilt ?

Het is heel goed dat er een aantal belangengroeperingen in onze gemeente zijn die van het spoorprobleem hun levenswerk hebben gemaakt. Deze personen verdienen een pluim.

Ronald Haverkamp
Lijsttrekker VVD Rheden
.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten