Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 14 december 2011

De Friedhof te Ellecom of ‘Inspraak in april 2012’

Door: Joop Zijlstra
De Friedhof te Ellecom of ‘Inspraak in april 2012’
(als het kalf verdronken is).
Dorp Ellecom staat weer een cadeautje van de gemeente te wachten. Alweer.
Er is een plannetje in voorbereiding voor het plantsoentje van De Friedhof. Eerder werd het plantsoen al ontdaan van enkele struiken in het kader van bezuinigingen. Onderhoud is kostbaar en het gemeentebestuur steekt ons geld liever in andere projecten.
In de afgelopen weken zijn de eerste stappen gezet om op het plantsoen van De Friedhof in Ellecom een terras in te richten. Op die plek staat nu een bank

Op die plek staat nu een bank
Het terras kan worden ingericht, zo is de gedachte, door de eigenaar van de winkel annex broodbakkerij daar vlakbij. DE bakker had het plantsoen al eerder ‘geadopteerd’. Hij zorgt dat het gras gemaaid wordt. Inderdaad zijn de grote machines van ingehuurde hoveniers niet zo geschikt voor het onderhoud van zulke perkjes. Schoolkinderen maaien het gras, hij bakt brood.

Het is niet zeker wie op de gedachte kwam van het terras op het plantsoen. Wellicht is de ‘afdeling groen’ gaan praten met de bakker, of andersom. Ziet men de kans schoon om weer een paar dubbeltjes te bezuinigen? Het kan ook zijn dat het plan van de commercie kwam. In dat kader is ‘terras’ een leuke gedachte. Het bevordert het toerisme, hoor ik Haverkamp (VVD) zeggen. Hoor, Ronald, de kassa rinkelt al! Er loopt toch al een wandelroute door het dorp, uitgezet vanwege het rustige karakter van het dorp. Soms zitten er wel eens wandelaars op een bankje te genieten van het uitzicht. Ze kunnen er mettertijd ook iets tot zich nemen aan versnaperingen, snacks.

Soms zitten er wel eens wandelaars op een bankje te genieten van het uitzicht
Dat terras is nog maar een idee? Maar het krijgt al strakke contouren.De mevrouw van de gemeente die zich ermee bezig houdt is ongetwijfeld van ‘Werk en Inkomen’. Zij is de FTE (Fulltime equivalent), speciaal belast met bevordering ‘toerisme annex horeca’.)*
Voor stimulering in dit geval doen enkele regeltjes over de route door Ellecom in glossy tijdschriften wonderen. De rubriek ‘Lekker weg in eigen land’ zal toeristen trekken naar de rust in Ellecom. Als die komen is het met die rust gedaan. Dat is vooral fijn voor de bewoners van De Friedhof.

Is Ellecoms Belang (E.B.) er wel bij betrokken? Worden de bewoners in de plannen gehoord? Jawel. De gemeenteraad staat er immers op dat tijdig contact wordt opgenomen met de burgers. Men zal in de plannen worden gekend en gehoord. In april, zo is het voornemen, zal aan de bewoners het plan van het terras op het plantsoen worden voorgelegd. Volgens geruchten zijn er maar twee bewoners tegen het terras. Dat is dus een eitje, ze worden gemakkelijk overstemd door op te trommelen voorstanders. Bedenk maar eens. Inrichting van het terras heeft grote voordelen, zo zal worden ingebracht. Door het terras zal de levendigheid van het dorp wordt bevorderd. Ellecom moet geen dood dorp worden. Commerciële voordelen. De deelnemers in de inspraaksessie zullen daar in meerderheid best oog voor hebben. Er is nog een voordeel. Het huidige rommelige terrasje naast de winkel gaat verdwijnen. Mooi toch? (Foto 3)


Het huidige rommelige terrasje naast de winkel gaat verdwijnen.
 Het is nog geen april 2012. De gemeente heeft alle tijd (bezuinigen!) om het idee panklaar uit te werken voor de inspraak. Volgens zeggen is er steun voor het plan vanuit het College van B.& W. Volgens datzelfde zeggen zijn B.& W. voornemens om het terras te gedogen.)** Dat is makkelijk. Tegen zo’n besluit kan geen bezwaar worden gemaakt. Tot april, zullen we maar zeggen.

Joop Zijlstra, Ellecom

)* Een werknemer belast met de stimulering van de horecaontwikkeling is geen nieuw verschijnsel in gemeenteland. Die besmettelijke ziekte verspreidt zich via intergemeentelijk overleg en via de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ook de gemeente Rheden werd dus geïnfecteerd. JZ.

)** In verband met inspraak en bezwaar maken: de schrijver dezes is geen ‘belanghebbende’. Hij woont volgens gemeentelijke regels op te grote afstand van de plaats des onheils, in dit geval te weten: 381 meter. JZ.

2 opmerkingen:

  1. voordelig voor een terras is wel weer dat er voldoende parkeerplaatsen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welke parkeerplaatsen dan? Het is nu al een chaotische toestand op de Friedhof. Het is elke x weer spannend of je je auto er wel op een veilige manier kunt parkeren. De vorige reactie was zeker een met zeker cynisme ;-)

    BeantwoordenVerwijderen