Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 12 oktober 2008

De financiële ijsberg (1)

De financiële markt is volledig ingestort en de gevolgen zijn niet te overzien. Zien we nu alleen nog maar het topje van de ijsberg? Zit er nog meer onder de waterspiegel?

Nationalisaties, miljardeninjecties, renteverlagingen en overheidsgaranties hebben niet kunnen voorkomen dat het vertrouwen in de financiële markt volledig is verdampt.

Zelfs complete landen staan voor een bankroet. IJsland kan zijn verplichtingen niet nakomen en de IJslandse kroon is geen donder meer waard.

In het artikel Britten pakken IJsland aan via anti-terreurwet meldt de Volkskrant dat de Britse regering op grond van antiterreurwetten zelfs beslag laat leggen op IJslandse tegoeden. Groot-Brittanië is de belangrijkste handelspartner en leverancier van IJsland. Er wordt niets meer geleverd aan IJsland, volgens mij zelfs geen voedsel. De IJslanders zitten diep in de shit.

ING Direct, de internetspaarbank van ING, heeft de Britse spaarrekeningen van de IJslandse banken Kaupthing en Heritable Bank overgenomen. De Volkskrant meldt in het bericht IJslandse kroon is niets meer waard dat alle Britse klanten van deze banken daardoor onder de Nederlandse bankgarantie vallen.

Is dit nu een staaltje van de Hollands koopmanschap, de VOC-mentaliteit van Balkenende? Of ondersteunt ING hiermee het vertrouwen in het financiële systeem? Of is het een mengeling van beide?

Voor ING levert het dus een beperkt risico. Dat risico wordt nu voor een groot deel gedragen door de Nederlandse belastingbetaler die in het ergste geval moet opdraaien voor de tegoeden van Britse rekeninghouders die bij een IJslandse bank hun geld hebben gestald.

Gekker moet het niet worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten