Op 27 december 2007 meldde de Gelderlander dat de te benoemen burgemeester van Rozendaal krijgt uitbetaald als leidde hij of zij een gemeente met maximaal 4.000 inwoners.
Ik weet niet wat Rozendaals waarnemend burgemeester van Rijckevorsel nu verdient. Voor hem gelden andere regels. Dat heeft te maken met zijn historie als (waarnemend) burgemeester in grotere gemeenten.
Wanneer de bezoldiging tijdens de waarneming minder is dan een ontslaguitkering die hij krijgt voor zijn werkzaamheden in die eerdere gemeenten dan ontvangt hij bovenwettelijke uitkeringen.
Wanneer de waarneming onafgebroken langer dan een jaar duurt ontvangt hij met terugwerkende kracht tot het moment waarop de waarneming begon de volledige ambtstoelage en alle overige aanspraken die een burgemeester heeft. Een waarnemend burgemeester waarvan al bij de aanvang van de waarneming duidelijk is dat deze langer dan een jaar zal duren, heeft direct recht op de financiële aanspraken van een burgemeester.
Volgens de Gelderlander lijkt het fiat voor de hogere salarisindeling erop te duiden dat Rozendaal toch zelfstandig mag blijven.
Volgens mij kun je net zo goed de andere kant uit redeneren. En zoals u inmiddels van mij gewend bent doe ik dat graag. Voordat Reinder van Rijckevorsel naar Rozendaal kwam was hij (waarnemend) burgemeester in grotere gemeenten. En daar stond dus een hogere bezoldiging tegenover. Om dat enigszins te compenseren wordt hij nu ingedeeld in een hogere salarisklasse. Dat zal zo’n 600 euro per maand schelen.
Misschien is hij daardoor genegen om wat langer dan gepland in Rozendaal te blijven. Op die manier krijgt hij wat meer tijd om de Rozendalers rijp te maken voor het opgeven van hun zelfstandigheid.
Er is nog steeds geen burgemeestersvacature voor Rozendaal op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerd. En van een Rozendaalse vertrouwenscommissie voor de selectie van een nieuwe burgemeester is al evenmin sprake.
Waar blijft gedeputeerde Peters trouwens met zijn notitie over de zelfstandigheid van Rozendaal?
In hetzelfde artikel wordt ook gemeld dat alle wethouders en de gemeentesectretaris van Rozendaal al in de hogere schaal vallen.
Dat is toch het toppunt. Ik vind het een uiterst kromme situatie dat de wethouders van Rozendaal in die hogere salarisschaal blijken te vallen terwijl ze zo gehecht zijn aan de zelfstandigheid van Rozendaal. Het gaat ze blijkbaar vooral om hun eigen baantje dat bovendien boven de norm beloond wordt. Als ze zo gesteld zijn op die zelfstandigheid moeten ze daaruit de consequenties trekken. Dat wil dus zeggen dat ze dan ook genoegen moeten nemen met de bezoldiging die bij een zelfstandig Rozendaal hoort.
Zoals dat nu gaat is het wel erg hypocriet heren. Wel de bovennormale lusten maar niet de lasten die zelfstandigheid (een beloning volgens de norm) met zich mee hoort te brengen. Maar ja, we moeten goed voor onszelf zorgen nietwaar?
Rozendalers, hier zit iets scheef!
Reinder ga in Rozendaal eens flink met de bezem door de stal wil je?
-------------
Bijlage:
De bezoldiging van burgemeesters en wethouders is afhankelijk van het aantal inwoners van een gemeente. Rozendaal valt in inwonersklasse 1, minder dan 2000 inwoners.
Dat zou de burgemeester een salaris opleveren van maximaal 4210, 61 euro zonder toeslagen, eindejaarsuitlering en onkostenvergoeding. Per 1 april 2008 zou dit worden verhoogd naar 4294,82 euro.
Een nieuwe Rozendaalse burgemeester krijgt vanaf nu een bezoldging volgens inwonersklasse 2 (2000-4000 inwoners). Daardoor stijgt zijn salaris tot 4771,97 euro. En per 1 april 2008 wordt dit 4867,41 euro. Exclusief die aanvullende vergoedingen.
Denkt u echt dat de Rozendaalse burgemeester voor zo'n salaris de bezem door de stal zal halen en zijn eigen nest gaat bevuilen??? De ketting is niet zo zwaar en de stoel zit o zo lekker...
BeantwoordenVerwijderenEn.. denk er even om..als Rozendaal straks gaat fuseren met Rheden of Arnhem dan is er natuurlijk nog wel even dat wachtgeld voor die wethoduers. Gebaseerd op het laatstverdiende salaris. Zekerheid vóór alles zullen we maar zeggen.
BeantwoordenVerwijderen