Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 27 februari 2008

Rozendaalse Veld - Boskap

Bijgaand nog enkele foto's van de boskap op het Rozendaalse Veld.
Ontvangen van mevrouw Braaksma.






2 opmerkingen:

  1. Geachte mevrouw/meneer

    Tot mijn grote schrik heb ik vernomen op teletekst tv Gelderland en uw site dat Rheden de Co 2 prijs heeft gewonnen omdat zij 900 beuken en 1350 linden heeft geplant.

    Nu ik van mijn schrik bekomen ben kan ik u vertellen dat Rheden waarschijnlijk het dubbele aantal bomen heeft gekapt, zie hieronder het nieuws feit:
    De Commissie van Beheer van de Geërfden van het dorp Velp heeft mijn artikel inclusief de reacties daarop op de website van de Geërfden geplaatst. Vind ik prima.
    De andere artikelen met onder andere mijn filmpjes en foto's van de bomenkap vond men blijkbaar minder interessant.

    Gisteren en vandaag ontving ik ook enkele mails met informatie van het "comité"
    (de benaming is van mij) dat zich tegen de bomenkap verzet.

    Ik weet niet goed wat ik met een deel van die informatie aan moet. Ik ben
    tegen de bomenkap maar ik blijf graag buiten de interne strijd van de Geërfden
    zelf. Ik ben geen grondbezitter, een bezitloze, en zal er hoogstens over
    berichten zonder mijn voorkeur uit te spreken.

    Onderstaand artikel is geschreven door mevrouw Braaksma. Het vertegenwoordigt
    haar mening. Voor alle duidelijkheid. Ik ben ook tegen de bomenkap maar met
    de troubles binnen de Geërfden heb ik geen affiniteit. Beschouw het als een
    ingezonden brief.

    Kap van ruim 30 ha bos op het Rozendaalse Zand

    Bezwaar
    Ondergetekenden hebben met zo’n 100 handtekeningen van medestanders een bezwaarschrift ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen de vergunning verleend door de Natuurbeschermingswet. Naast dit bezwaarschrift hebben we een voorlopige voorziening en een schorsing aangevraagd, waarop we als niet belanghebbend werden aangemerkt, alhoewel er zo’n 100 mensen hebben meegetekend, die daar iedere dag, soms wel een paar maal per dag wandelen.

    Misleiding van de bevolking
    Nadat dit werd afgewezen werd erover ons in de pers gesproken over: de dissidenten, of de twee van Velp. Voorbijgaande aan het feit dat we dit met zo’n honderd personen hadden ingediend. Als we meer tijd hadden gehad, hadden we wel duizenden handtekeningen kunnen ophalen. Maar die tijd kregen we niet omdat Gemeente Rheden pas eind augustus kwam met de mededeling: alles is rond, we hebben alle vergunningen binnen en we gaan 15 januari beginnen.
    Wie geeft de pers dit soort misleidende informatie?
    Wie heeft er baat bij de bevolking te laten denken dat er een groot draagvlak is voor deze verwoesting?
    Wie heeft er baat bij de bevolking te laten denken dat het maar om een paar tegenstanders gaat?
    Ons bleek dat de vergunning van Flora en Fauna wet nog niet eens was aangevraagd. Die is pas in januari aangevraagd. De vergunning van de Natuurbeschermingswet was pas in december 2007 aangevraagd. Weer pure misleiding.

    De Gemeente Rheden praat naar buiten toe over het kappen van 17 ha bos. In haar eigen rapporten praat ze over 19-20 ha. Daarnaast wordt er nog eens door Natuurmonumenten een verzoek ingediend om aansluitend aan deze kap nog eens zo’n 10 ha te mogen kappen. We praten dus totaal over zo’n 30 ha.
    Volgens het bestemmingsplan van de Gemeente Rheden mag er op het betreffende gebied niet gerooid of geplagd worden. Men schrijft dan ook aan Natuurmonumenten dat men geen vergunning krijgt. Maar, zeggen ze in diezelfde brief, we zullen het gedogen, met andere woorden: doe maar, we kijken even de andere kant op.

    Inzage dossiers – Wet openbaarheid
    Gemeente Rheden weigerde ons dossiers in te laten zien (Wet op Openbaarheid?). We moesten maar een brief schrijven, dan kregen we wel antwoord. Dat is ook gebeurd na een week. Waarom moet dat zo lang duren? Heeft men iets te verbergen? Of is men gewoon de burger aan het pesten?

    Commissie van Beheer van de geërfden van Velp
    Naast de misleiding van de Gemeente Rheden hebben we nog eens de misleiding door de Commissie van Beheer van de geërfden van het Dorp Velp. Toen bekend werd dat de Commissie van Beheer toestemming had gegeven aan de Gemeente Rheden om zeg maar 20 ha bos te kappen hebben we de Commissie van Beheer op de juiste wijze verzocht een bijzonder vergadering te beleggen. Dat weigerde de Commissie van Beheer. De Commissie van Beheer werd toen door onze advocaat aangesproken, waarna er op 17 januari een bijzondere vergadering is belegd. Ter plekke werd duidelijk dat de aanwezige geërfden verbolgen waren over het feit dat men niet gevraagd was te stemmen over de plannen van de Gemeente. Het bos waar het hier om gaat, staat omschreven in de schenkingsakte van 1921. Dit bos mag nooit gekapt worden. Dit bos was speciaal aangelegd om de zandverstuiving in te dammen. Om te voorkomen dat dit ooit weer zand werd, is deze clausule opgenomen.

    De Commissie van Beheer gaf niet toe en bleef bij haar standpunt dat zij het recht hadden dit te doen. Hierna hebben wij met een aantal geërfden van Velp een kort geding aangespannen om de Gemeente Rheden te laten kappen met kappen. De uitslag hiervan is bekend, we werden niet-ontvankelijk verklaard.

    Tevens zal ik er nog wat foto’s bijvoegen.



    Ik hoop dat u de prijs voor Rheden nog kan terug draaien, want ik vind wat hier is gebeurd een verschrikking.
    Mocht dit niet zo zijn dan hoop ik dat uw stichting geen subsidie krijg van het rijk omdat u de prijzen wel erg snel vergeeft.

    De Co2 die verdient is, is hierboven wel erg snel verloren gegaan.

    Ik verneem graag van u

    Hoogachtend
    H. Jurriens
    Methorsterweg 3
    6991 TW Rheden
    Telefoon: 0263705001. Naar 18:00 uur

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat van die CO2 -prijs is curieus.
    Ik schenk er morgen op m'n weblog aandacht aan.
    Maar wat is de bedoeling van de reactie? Het is een kopie van mijn artikel met de brief van mevrowu Braaksma.
    Is het een brief naar de Stichting Nationale Boomfeestdag?

    BeantwoordenVerwijderen