Wullink is door het partijbestuur van Gemeentebelangen kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de partij. Maandag 19 januari kunnen de leden van Gemeentebelangen daarover een oordeel vellen.
In het artikel "Gemeentebelangen in het kielzog van Geert Wilders." refereerde ik aan het krantenartikel "Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders" dat in de aanloop naar de provinciale verkiezingen van 2007 op zaterdag 10 februari 2007 in de Gelderlander verscheen. Een mooi stuk van de hand van journalist Rob Berends. Helaas is het niet meer op de website van de Gelderlander te vinden. Daarom heb ik het nu ook opgenomen op deze blog.
Van Gelderse Pim tot Gelderse Wilders
De Strijd om de rechtse kiezer in Gelderland is in volle hevigheid losgebarsten. Een aantal LPF'ers is een Wilders-achtige partij begonnen, tot ergernis van Geert Wilders.
Olof Wullink legt in zijn woonkamer in Velp een A4'tje vol cijfers op tafel. Het zijn verkiezingsuitslagen uit de Gelderse gemeenten. In 2003 stemden 50.000 Gelderlanders op de LPF, drie jaar later 53.000 op Geert Wilders. En dus is het logisch, vindt Wullink, dat ook hij de LPF heeft verlaten om zijn eigen Wilders-achtige partij op te richten. "Onze kiezers zijn naar Wilders overgestapt. Ik volg onze kiezers".
Dat is niet helemaal waar. Wullink mag flirten met de Partij van Geert Wilders, de liefde komt van één kant. Wilders laat weten dat hij nergens meedoet met de Provinciale Verkiezingen dat Wullink NIET zijn man in Gelderland is.
Het deert Wullink niet. Hij keerde na de Kamerverkiezingen van 22 november, waarbij de LPF van acht naar nul zetels duikelde, zijn partij de rug toe en richtte met een groep andere ex-LPF'ers en Wilders-sympathisanten Een voor de Vrijheid op. Die naam is een samentrekking van Een.nl van Marco Pastors en de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders. "Als je de aanhang van de PVV en die van Verdonk samen neemt, kun je zomaar zes zetels in de Staten halen".
Wullinks overstap wekt verbazing in de Gelderse Politiek. Wullink presenteerde zich in de afgelopen vier jaar als een bedaarde, bijna bescheiden man. Ingrijpende plannen presenteerde hij niet. Hij diende in Provinciale Staten geen enkel initiatiefvoorstel in en kwam ook niet met opzienbarende moties. Het gevaar van de Islam, kernpunt van het programma van Wilders, roerde hij nimmer aan.
De Gelderse VVD-lijsttrekker Jan Markink verbaast zich over de metamorfose van Olof Wullink. "Hij belde mij voor een vergadering vaak op om te vragen wat wij van een bepaald onderwerp vonden". Wullink is een partijhopper. Een voor de Vrijheid is zijn vijfde partij. Hij was al eens lid van CDA en VVD en was ook betrokken bij de lokale Rhedense partij GemeenteBelangen. "Een gelukszoeker is hij", vindt VVD'er Markink.
De Velpse politicus zelf ziet dat anders. "Zolang we in Nederland geen tweepartijensysteem hebben, zijn er voor mij meer mogelijkheden. De SP, GroenLinks en de PvdA zijn voor mij uitgesloten. Maar bij een conservatief CDA of bij de Verdonk-vleugel van de VVD voel ik me ook thuis.
Sinds de oprichting van Een voor de Vrijheid uit Wullink zich een stuk radicaler. "Pim zei: De Islam is een achtergebleven godsdienst. Eerst na die tijd is duidelijk geworden dat het ook een godsdienst is die wil overheersen. Ik heb veel rondgereisd in Indonesie en heb gezien hoe islamterroristen op Bali de economie om zeep hebben geholpen. De Islam is veel geweldadiger dan Pim zich realiseerde. Mijn positie is nu anders dan voorheen. Op 22 november hebben de kiezers laten zien dat ze dit geluid willen".
En zegt hij:"In grote steden, ook in Gelderland, is over een generatie de helft van de bevolking allochtoon. Daarom moet er een moratorium op immigratie komen".
In de Gelderse politiek leeft de verwachting dat Wullink garen zal spinnen bij zijn radicalisering.
"Maar het is niet meer dan een poging om mee te liften op het succes van Wilders", zegt Anton Reebergen, de nieuwe lijsttrekker van de Lijst Fortuyn.
"Ik vind het puur opportunisme", vindt SP-leider Agnes Lewe. "Van een redelijk nette Fortuynist is hij verworden tot een schreeuwlelijk. We zullen vaker de confrontatie met hem aan gaan".
"Ja, daar schrikken ze van, ze dachten: Die LPF komt niet meer terug. Met Een voor de Vrijheid ben ik ineens een bedreiging voor ze".
Het liefst wil Wullink de zetels die hij haalt, in de komende periode overdragen aan de Partij van Wilders. Die laat weten daar absoluut geen behoefte aan te hebben.
"Wat mensen elders in het land doen, moeten ze zelf weten", zegt zijn woordvoerster. "Wij hebben een fractie in Den Haag. Als wij mensen in de regio's hadden gehad, hadden we zelf mee gedaan".
Geen opmerkingen:
Een reactie posten