Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 20 september 2011

Onbehoorlijk bestuur


Oude wijn in nieuwe zakken
 Door: Adriaan Dolk

De inwoners van Dieren zijn ervan op de hoogte dat voor de Traverse een Milieu Effect Rapportage (MER) wordt gemaakt. “Gezien het lange voortraject van Traverse Dieren en om draagvlak te creëren / te behouden streeft de provincie Gelderland naar het doorlopen van een zorgvuldige procedure.” Aldus de startnotitie Traverse Dieren, die in augustus 2010 verscheen.

Een MER is een studie die voor de politiek een besluit voorbereidt. Als de verschillende varianten voor de Traverse in het kader van een MER zijn ‘doorgerekend’ kunnen de politiek verantwoordelijken een meer gefundeerd besluit nemen, welke variant het meest in aanmerking komt voor uitvoering.

Die MER is op dit moment nog niet beschikbaar en dus kan ‘de politiek’ er nog geen debat aan wijden en dus, zou je denken, kan de politiek nog geen verantwoord besluit nemen.

Maar nee hoor, twee maanden geleden al werden de bewoners van de Burgemeester Willemsestraat geïnformeerd over de ambtelijke voorkeur van de provincie Gelderland hoe de Traverse zal worden gerealiseerd. Er komt een tunnel aldaar onder de spoorlijn en vier van de zeven huizen met een even huisnummer moeten worden gesloopt; de overige drie moeten blijven staan. Om reeds ter plaatse te kunnen scoren en zo de gedupeerden wat uit elkaar te spelen was er ook een taxateur tevens makelaar in het gevolg van de provinciale ambtenaren aanwezig.

Zonder toestemming van de gedeputeerde mevrouw Bieze (VVD) zal zoiets niet gebeuren. Zij is verantwoordelijk voor de voorbereiding en uitvoering van de Traverse. Bieze heeft helemaal geen debat in de politiek nodig. Die probeert de ambtelijke voorkeur wel door te drukken zonder debat. In haar nieuwe functie jaagt Bieze de bewoners de stuipen op het lijf. Van de in 2010 geëtaleerde zorgvuldigheid is totaal geen sprake. De arrogante houding van de provinciale bestuurders is sinds het project Hart van Dieren voor geen cent gewijzigd.

Op 27 september zal de provincie haar ambtelijke voorkeur als voorlopig tracé van de Traverse vaststellen. De volgende dag op woensdag 28 september houdt de provincie een inloopavond bedoeld voor de inwoners van Dieren om stoom af te blazen. Daarna kan er, volgens de gebruikelijke procedures, bij de provincie worden ingesproken. En we weten allemaal nog wat dat voorstelt: niets dus.

De tijden van ‘t Hart van Dieren herleven. Opnieuw worden de inwoners een rad voor ogen gedraaid en een oor aangenaaid. Er is maar één conclusie mogelijk en die is: Onbehoorlijk bestuur - in hoge mate.

Adriaan Dolk, Dieren

2 opmerkingen:

  1. A.J. van der Sluijs20 september 2011 om 17:23

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. A.J. van der Sluijs20 september 2011 om 22:51

    De heer Dolk schrijft: ‘De arrogante houding van de provinciale bestuurders is voor geen cent gewijzigd’. Gedeputeerde Bieze, eenvoudig provinciaal bestuurder, zoals blijkt, bevestigt dat! In de Nieuwsbrief van de provincie Gelderland over ‘Traverse Dieren’ van juni 2011, onder het hoofdje ‘Slimmer en beter’ zegt zij: “De lijn die (voorgangster in het ambt) Marijke van Haaren volgde zet ik door. Ik zie het als een voordeel dat ik met een schone lei begin en ben enthousiast op deze ‘rijdende trein’ gestapt. De vaart die nu in het project zit, die ga ik erin houden.” Einde citaat. Dat laatste even vasthouden.
    Ik voorzie dat over een tijd de trein met de vaart van Bieze met een doffe knal zal stuiten op het stootblok Raad van State. Dan is er vast iemand – misschien zijn het er wel meer – die roept: ‘Het is weer het oude liedje. Geen draagvlak.’
    Inderdaad, tekst, arrangement en melodie voor geen cent gewijzigd. Rij terug, mevrouw Bieze, en probeer het opnieuw, deze keer met een variant met draagvlak. Dat is slimmer en beter.

    A.J. van der Sluijs

    BeantwoordenVerwijderen