Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 10 november 2011

Poll Zondagsopenstelling in de gemeente Rheden

Op deze blog is een poll geopend over de zondagsopenstelling in de gemeente Rheden. Een simpele vraag: wat vindt u van de zondagsopenstelling, bent u vóór, tégen of maakt het u niet uit?
De poll sluit op 28 november om 22:00 uur!

Ik stel het overigens zeer op prijs als u een reactie op deze posting geeft. Emails zijn eveneens welkom.

28 juni 2011 besloot de gemeenteraad van Rheden (14 stemmen vóór en 12 stemmen tégen) dat winkels in de grote dorpskernen Velp, Dieren en Rheden voortaan ook op zondag(middag) geopend mogen zijn.

Dat besluit is genomen op grond van het toeristisch karakter van de gemeente. In de winkeltijdenverordening staat de zondagsopenstelling opgenomen in Artikel 7 Toerisme.

Ik vind dit flauwekul en misbruik van de toerismebepaling. Het college van B&W heeft op geen enkele wijze aangetoond dat toeristen er behoefte aan hebben dat de winkels in Velp, Rheden en Dieren op zondag geopend zijn.

Natuurlijk, het wordt de consument gemakkelijk gemaakt. Even op zondag nog ’n paar boodschappen halen. Als de koffie of de suiker op is effe naar Albert Hein of de Coop om de voorraad aan te vullen. Maar voor mij hoeft dat niet.

Het verzoek tot zondagsopenstelling is ingediend door de grote supermarktketens. Het college heeft hier vervolgens haar oren naar laten hangen. Er is onder de overige winkeliers vrijwel geen draagvlak voor deze zondagsopenstelling. Op dit moment is het zo dat op de zondagen uitsluitend de supermarkten geopend zijn en dat de overige winkeliers hun deuren gesloten houden.

Het college en de raadsleden die vóór de zondagsopenstelling hebben gestemd voeren aan dat winkeliers de vrijheid hebben om de winkel op zondag te openen. Dat is een schijnvrijheid. De winkeliers hebben de keuze tussen omzetverlies aan de supermarkten of werken op zondag.
Datzelfde geldt voor het winkelpersoneel. Volgens CAO mogen zij weigeren om op zondag te werken. Formeel klopt dat maar de druk zal groot zijn en personeelsleden die toch weigeren om op zondag te werken krijgen dat op een of andere manier een keer op hun brood.

Dit beleid zal leiden tot een verdere verschraling van het winkelaanbod. In de kleine dorpskernen is de middenstand al vrijwel compleet verdwenen. Nu zijn de grotere kernen aan de beurt. Op termijn kunnen we afscheid nemen van de laatste bakker, de laatste slager en de laatste groenteboer. Daarna zijn we overgeleverd aan de eenheidsworst van de grote winkelketens.

Uiteindelijk zal de plaatselijke economie daaronder lijden. De lokale ondernemer heeft het al niet gemakkelijk en wordt door deze maatregel ten opzichte van het grootwinkelbedrijf op nog grotere achterstand gezet. Op termijn dreigt hij te worden kapot geconcurreerd. Dat zal niet alleen de ondernemers treffen maar ook gevolgen hebben voor de werkgelegenheid.

De Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling, de vakbond CNV en een groot aantal winkeliers hebben bezwaren tegen het besluit tot zondagsopenstelling ingediend.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven stelde de gemeente Rheden in het gelijk.

Vervolgens zijn de bezwaren ook door Commissie Bezwaarschriften van de gemeente Rheden beoordeeld. Die commissie kwam tot een heel andere conclusie. De Commissie geeft de bezwaarmakers gelijk en adviseert het college het besluit tot zondagsopenstelling te herroepen. Volgens de commissie maakt Rheden ten onrechte gebruik van de toerismebepaling in de winkeltijdenwet. Volgens de commissie bevordert de zondagsopenstelling van de supers het toerisme geenszins. Daarnaast is er onvoldoende rekening gehouden met de lokale winkeliers met weinige of geen personeel en met het winkelpersoneel zelf. Bovendien zijn de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde onvoldoende in de belangenafweging betrokken. Ik ben het volledig met deze bezwaren eens.

Aanvankelijk zou de raad in december de zondagsopenstelling nog eens onder de loep nemen. Het advies van de Commissie Bezwaarschriften heeft ertoe geleid dat dit wordt vervroegd tot november. Op 29 november komt het besluit tot zondagsopenstelling opnieuw in de gemeenteraad aan de orde.

Dus...maak uw keuze kenbaar. Op de linkerzijde van de blog kunt u uw stem uitbrengen. Bent u vóór of tégen de zondagsopenstelling of maakt het u niet uit? Reacties en emails over deze kwestie zijn eveneens welkom. Misschien heeft u nog een argument voor of tegen de zondagsopenstelling dat ik niet ken.

Zie ook:
College valt over de zondagsopenstelling? (woensdag 23 nov. 2011)
Tussenstand poll zondagsopenstelling (vrijdag 18 nov. 2011)

3 opmerkingen:

  1. Beste Theo,
    Ik ben het niet eens met de zondagsopenstelling. Het is een vorm van oneerlijke concurrentie voor de eenmanszaken in de kleine dorpskernen en leidt tot een zeker monopoly voor de grote supermarkten als de AH of de COOP. Misschien moet Neelie Kroes of de NMA maar stappen ondernemen tegen deze vorm van kartelvorming door de grote winkelketens. Ook worden op deze manier de 50-jarige kassa-juffrouw en de 15-jarige vakkenvuller hiermee min of meer gedwongen hun vrije tijd op te geven, want voor hun tig anderen, die dat wel willen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste.
    De concurrentiestrijd? Die is al lang en breed verloren, kom op zeg! Als de Zondag een probleem oplevert voor personeel en omwonenden vind ik dat ze hun deuren weer moeten sluiten. Zolang daar geen sprake van is, lekker open blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ach deze discussie had ook vijf jaar geleden gevoerd kunnen worden door het woord zondagopenstelling te vervangen voor webwinkel. Webwinkels zouden de doodsteek zijn voor de kleine ondernemers. Nu maken deze kleine ondernemers zelf handig gebruik van het internet om ook daar hun spullen aan te bieden en zo hun omzet te vergroten. Er zijn zelfs mensen die vanuit huis een winkel op internet zijn begonnen en uiteindelijk een klein winkeltje hebben geopend.

    Ik denk niet dat de kleine ondernemer omzet verliest aan de grote supermarkt die op zondag open is, zolang je maar uniek met je product bent. De webwinkel is toch ook 24 uur per dag open..

    Brood van de lokale bakker is veel lekkerder dan van de supermarkt, maar daar betaal je doordeweeks ook al meer voor dan in de supermarkt. Toch bestaat de lokale bakker nog steeds.

    Dus als de consument kiest voor kwaliteit dan gaat deze toch wel op zaterdag naar de warme bakker met een gezellig praatje, dan op zondag zo'n fabrieksbrood te halen bij de supermarkt.

    Zolang een kleine ondernemer een uniek, opvallend en/of kwalitatief product verkoopt blijft deze bestaan. Met of zonder koopzondag. Zorg dat je als kleine ondernemer sterk bent in wat de grote winkelketens niet kunnen.

    Onbekend maakt onbemind.

    Groet,
    Harold

    BeantwoordenVerwijderen