Na de pauze was de professor bereid vragen te beantwoorden. Een van de toehoorders verweet de professor te veel op de populistische toer te gaan. Hij noemde de spagaat waarin de overheid met betrekking tot Hart van Dieren verkeert.
De betrokken partijen streven alle hun eigen belangen na. En daarvan sijn de subsidies die voor een dergelijk project worden verleend afhankelijk.
De belangen van ProRail, de provincie, het ministerie van Landbouw, het ministerie van VROM, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en tenslotte de gemeente. Alleen hebben een verschillend belang en streven verschillende doelen na. Als niet aan een van deze belangen wordt voldaan dan staat het hele project op de helling.
De professor gaf aan dat dit juist een van zijn bezwaren was tegen het huidige denken. Door de overspecialsiatie dienen alle schakels bevredigd te worden. Door het sectorale denken is geen van deze schakels in staat om over de rand van zijn eigen aandachtsgebied te kijken. En dat de vragensteller dus eigenlijk tot dezelfde conclusie was gekomen.
De heer Adriaan Dolk bracht het inspraakcircus onder de aandacht. Alle inspraakavonden, de meedenkateliers, de informatieavonden; het had allemaal niets opgeleverd.
De professor weet dit aan het bestuurlijk onvermogen, het niet serieus nemen van de burger en aan het intellectuele tekort , pure domheid, van de bestuurders om te accepteren dat burgers zinnige alternatieven kunnen aandragen. De specialisten weten nu eenmaal het best wat goed is voor de burger.
Hij bracht ook de bureaucratisering en de regels ter sprake. Als voorbeeld noemde hij de nieuwjaarsbrand in Volendam. De traumahelicopter van de Universiteit van Amsterdam mocht die nacht vanwege de regels (geluidsoverlast) niet vliegen. En de helicopter vloog dan ook niet. Maar niemand had het de verantwoordelijken kwalijk genomen als de helicopter wel had gevlogen. Immers “nood breekt wet”. Maar men hield zich aan de regels. Risicomijdend gedrag.
En ik had natuurlijk ook een vraag. Ik vroeg advies aan de professor over hoe te reageren op het uit de school klappen van de stuurgroep in de verklaring die de stuurgroep afgelopen vrijdag gaf over het ontstane tekort. De stuurgroep hield zich niet aan de opgelegde geheimhouding.
De prof gaf een nuttig advies. Hij illustreerde dat met een voorbeeld over de aanleg van een nieuwbouwwijk in Groningen. Hij was daar in juridische procedures gewikkeld. Het doel is transparantie en openbaarheid van informatie.
Dat advies is zeker bruikbaar en ga ik ook toepassen. Morgen meer daarover.
Beste professor Arnold Heertje: bedankt voor de leerzame en gezellige avond!
"Dat Heertje uit Arnhem" levert waar voor zijn geld.
Kwaliteit dus!
Ik ben 'n tevreden klant!
Tot spoedig weerziens professor!
En ik ben gisteravond maar thuisgebleven. Samen met m'n zoon naar voetbal gekeken.
Gezellig. En Olympiakos Pireaus - Real Madrid was best een aardige wedstrijd. Vooral de eerste helft.
Heb ik wel al die spannende discussies en interessante moties in de gemeenteraadsvergadering gemist.
Moet de krant me maar even bijpraten.
Wat denkt u gemist te hebben? Helemaal niets!
BeantwoordenVerwijderenJawel, 'n paarse krokodil.
BeantwoordenVerwijderen