VVD-er Ronald Haverkamp stelt voor om de naam van de gemeente te wijzigen in Veluwezoom. De naam Rheden is passé en ouderwets.
De VVD laat zien dat enig historisch besef bij die partij ontbreekt.
De naam Rheden komt in 1212 al naar voren in de geschiedenis als een zekere Frederic van Rheden van Baer in enkele oorkondes wordt genoemd. De middeleeuwse heren bezitten oorspronkelijk een gebied dat zich uitstrekt van Rheden en Westervoort tot Dieren, aan weerszijden van de IJssel.
Rechts het wapen van de familie Baer.
Het geslacht Van Baer stamt af van het geslacht Van Rheden. Het Baerse gebied behoorde in de 12e en 13e eeuw dan ook tot de kerspel Rheden en omvatte een groot deel van de oostrand van de Veluwe, inclusief Velp, Westervoort, Driel en Oosterbeek. Akten uit 1342 vertellen dat de heerschappij over Velp, Oosterbeek en Driel zijn verkocht aan hertog Reinoud II van Gelre.
Rheden als gemeente
De gezamenlijke geschiedenis van Velp en Rheden als gemeente gaat terug tot in de 16e eeuw toen in 1573 de schoutambten Velp en Rheden.werden samengevoegd tot het schoutambt Rheden.
In 1812 werd Velp van de gemeente Rheden afgesplitst en samengevoegd met het dorp Rosendaal tot een nieuwe gemeente Velp. In 1818 werd dit evenwel alweer ongedaan gemaakt en werd Velp terug opgenomen in de gemeente Rheden.
In 1897 had de gemeente in eerste instantie een ander wapen aangevraagd dat was ontleend aan het wapen van de familie Van Reede. Dit berustte echter op een fout, aangezien deze familie niet uit Rheden in Gelderland komt, maar uit Rhede in Duitsland, waar het familiewapen wel in het gemeentewapen voorkomt.
De Hoge Raad van Adel stelde toen voor om het wapen Van Baer te gebruiken als gemeentewapen. Niet allen was de familie in bezit geweest van Velp, maar een tak van de familie noemde zich in de 13e eeuw Van Rheden en voerde het wapen Van Baer met de barensteel als breuk.
Dus de VVD wil even acht eeuwen historie schrappen.
Ronald moet gewoon van de gemeentenaam Rheden afblijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten