Er komt langzamerhand tekening in de plannen voor herstructurering van Oud Velp-Zuid. Het plan van aanpak komt vandaag (donderdag 6 december)bij de informatieavond van de gemeenteraad aan de orde.
Tot nu toe was de herstructurering van Oud Velp-Zuid vooral een feestje van de gemeente, Vivare en het wijkplatform. Voor ingewijden dus.
Nu gaan we blijkbaar live.
Het gebied tussen spoor, President Kennedylaan, A12 en Larensteinselaan. Het Ziekenhuis en Lorentzhuis (staat overigens op de kaart binnen de grens getekend) vallen buiten het plangebied. De Straatweiden valt binnen het plangebied.
Volgens het plan van aanpak is de periode vanaf mei tot december gebruikt om actueel inzicht te krijgen. Dat inzicht is vervat in een boekje voor alle betrokkenen in Velp Zuid zodat iedereen over dezelfde kennis beschikt. Het boekje schijnt allerlei informatie over Velp-Zuid te bevatten: samenstelling van de bevolking, historie, woningaantallen, voorzieningen, steden¬bouwkundige analyse, identiteit en imago. Ik heb ’t nog niet maar ik ga ervan uit dat ik dat boekje dan binnenkort tot mijn beschikking krijg.
Dit inzicht vormt de basis voor het ontwikkelen van een visie op de ontwikkeling van de wijk.
Die visie moet volgens de tijdplanning nog ontwikkeld worden maar heeft nogal wat pretenties zoals bijvoorbeeld de gewenste bevolkingssamenstelling. Daarnaast komt het woningprogramma op hoofdlijnen aan de orde en het stedenbouwkundig voorkeursmodel.
Het projectplan is verder nog weinig concreet. De langere termijn doelen zijn:
Met trots en rijke geschiedenis komen tot
A. een gevarieerder woonaanbod (houdbaar tot 2057; minder kleine eengezinswoningen) en meer openbare ruimte, bedrijvigheid & groen
B. schone, veilige en levendige wijk, zo gemaakt en gehouden door bewoners en professionals samen
C. langdurig werkeloze bewoners leren werken, verantwoord geld uitgeven en zoveel mogelijk zelfstandig tevreden laten leven
Voor de kortere termijn wordt gemikt op sociale vernieuwing. Daaronder wordt hier verstaan:
- Multi-probleem huishoudens.
- Langdurig werklozen met een uitkering.
- Intensivering aanpak leefbaarheid en veiligheid.
In de Gelderlander van vanmorgen las ik dat er zo’n 400 woningen moeten worden gesloopt om plaats te maken voor 500 woningen. Dat betekent haast per definitie dat er in de hoogte gebouwd gaat worden. Dat had ik al vermoed maar dat zie ik nu bevestigd.
Er worden drie hoofdpartijen in het vernieuwingstraject onderscheiden: de gemeente, Vivare en de bewoners.
Er wordt voetstoots aangenomen dat het wijkplatform de burgers vertegenwoordigt. Dat staat zelfs letterlijk in het plan: “het wijkplatform vertegenwoordigt zo goed mogelijk alle bewoners, huurders en kopers, jong en oud, nieuw en van jaren her”.
De verantwoording voor de communicatie met de bewoners wordt dus grotendeels bij het wijkplatform gelegd. Ik hoop dat het wijkplatform deze verbindende rol tussen gemeente/Vivare en de burgers inhoud kan geven en kan waarmaken.
Overigens heeft ze daarvoor mijn steun. De wijkvernieuwing is een te belangrijk onderwerp om daar nu al over te bakkeleien.
Vanavond in de raadsvergadering worden we hopelijk wijzer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten