Adriaan Dolk beschouwt de wijze waarop het gemeentebestuur omgaat met het opstellen van de dorpsvisie Dieren en het het masterplan voor Hart van Dieren.
---------------------------------
De gemeente Rheden werkt op dit moment aan een ‘dorpsvisie’ voor Dieren en op basis daarvan wordt door de Provincie en de gemeente samen de bijpassende infrastructuur bedacht. Aldus een bericht in de Gelderlander (dG) van 7 maart met als kop “Kock praat raad bij over ‘Hart”. Dat bijpraten gebeurde op 11 maart in het gemeentehuis tijdens een oriëntatieavond. Dorpsvisie plus infrastructuur moeten dan samen het masterplan vormen.
Nu even terug naar december vorig jaar toen in het advies van het atelier Verdaas, het begrip masterplan werd gelanceerd. “Het belangrijkste advies van het atelier Verdaas luidde: ontwikkel samen met de bevolking eerst een dorpsvisie voor Dieren, waarin gekeken wordt naar de aspecten wonen, werken, winkelen en recreatie” (dG 13.12.2007).
Het raadselachtige feit doet zich nu voor dat na half december er drie maanden voorbij zijn gegaan (de aanbevolen maand bezinning is door de gemeente genegeerd; we zijn direct hard aan de slag gegaan, aldus Kock) maar er is nog nauwelijks contact met de bevolking geweest. Wél zijn er gesprekken met de stakeholders gaande, aldus Kock. Wie zijn dat nu weer, vroeg de SP. Dat zijn volgens Kock, de eigenaar van het Shell benzinestation en Twickel natuurlijk en ook de Provincie is stakeholder.
Steun zoekend in de Wikepedia (want de voortschrijdende taalvernieuwing speelt mij parten) lees ik onder meer dat een stakeholder een belanghebbende is bij een overheidsbesluit of een nieuw project. Organisaties moeten altijd rekening houden met hun stakeholders. Dit kan leiden tot stakeholdermanagement. (permanente analyse van de stakeholders en hun behoeften) Tot zover de Wikepedia.
Heeft de heer Kock zich op enig moment afgevraagd of de belangenorganisaties in Dieren, die gedurende meerdere jaren het vuur uit de sloffen liepen en bij bestuurders tevergeefs aandacht vroegen voor hun standpunten, ook misschien belanghebbende zouden kunnen zijn? Heeft een permanente analyse van de behoeften van deze stakeholders bij de heer Kock enige prioriteit? Was in het audit rapport niet één van de vijf vernietigende conclusies over de stuurgroep dat deze er niet in geslaagd was draagvlak voor het plan HvD bij de bevolking te vinden? Is er daarna gemeenteraadbreed niet schuldbewust aangedrongen op draagvlak, draagvlak en draagvlak?
Belangenorganisaties? Standpunten? Stakeholdermanagement?
Heeft u zich al gemeld om uw inbreng bij de ontwikkeling van de dorpsvisie te leveren? Dat was die avond in het gemeentehuis een vraag aan een insprekende voorman van een belangenorganisatie.
Een grotere minachting en brutaliteit bij monde van een gekozen volksvertegenwoordiger kan ik werkelijk niet bedenken. Wanneer breekt het licht nu eindelijk eens door bij onze Rhedense bestuurders?
Adriaan Dolk, Dieren
(ook verschenen in de Regiobode dd 19 maart 2008)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten