Het blijft sukkelen met het vrachtautoverbod voor de Harderwijkerweg in Laag-Soeren.
In maart 2007, zestien maanden geleden, besloot de gemeente Rheden om de Harderwijkerweg dat verbod in te voeren en deze maand leek het er eindelijk van te komen. Enkele weken geleden meldde Rheden dat eind juli de verbodsborden zouden worden geplaatst en de politie zou overgaan tot handhaving.
Maar nee hoor! De gemeente Brummen blijft een oplossing traineren. Ze wil het vrachtverkeer niet door Eerbeek en Brummen gaat bij de rechter in hoger beroep.
Het vrachtverkeer, voor een groot deel ten behoeve van haar eigen industrie in Eerbeek, zorgt door de omleiding voor teveel overlast in Eerbeek. En dat willen we natuurlijk niet. Laat de overlast en de onveiligheid maar in Laag-Soeren neerdalen vindt Brummen.
Tot ’n jaar of vier, vijf terug wilde Brummen wèl meewerken aan een oplossing. Totdat de Eerbeekse nimby’s zich gingen roeren. En daarop ook de lokale Brummense politiek. Uiteindelijk kregen ze voor elkaar dat de rondweg om Laag-Soeren werd afgeblazen.
Nadat de plannen voor de rondweg destijds door de rechter vanwege (procedure) foutjes naar de prullenmand werd verwezen weigerde Brummen mee te werken aan nieuwe bestemmingsplannen.
En de provincie weigerde van haar recht tot aanwijzing gebruik te maken. Met dat recht kan de provincie een gemeente overrulen maar de provincie liet liever de gemeente Rheden in haar sop gaarkoken.
Brummen heeft lak aan haar buren. De provincie weigert zich in te spannen voor Rheden. En Laag-Soeren staat in de kou.
Telkens opnieuw laat de gemeente Rheden zien dat ze bereid is tot overleg. Hopelijk wordt bij de rechter nu eindelijk het eindpunt bereikt. Wethouder Hans Elsenaar van Rheden is een nette, beschaafde man maar de Brummense wethouder Dick Vermaat (Dick ter Maat las ik net (2 aug.)) haalt bij hem het bloed onder nagels vandaan. Hans moet maar eens met zijn vuist op tafel slaan.
Ik ben dat gekoeioneer van Brummen meer dan zat. Het wordt tijd dat wij eens gaan kijken hoe we Brummen kunnen dwarszitten. Er is vast wel wat te vinden. Alles onder bereidheid tot overleg natuurlijk. Dat spelletje kan Rheden natuurlijk ook prima spelen.
Volgens mij moet eens onderzocht worden hoeveel impact de Eerbeekse industrie op de natuur en op de woonomgeving in onze gemeente heeft. Vergunningen laten onderzoeken. Kloppen die wel? Zijn die wel terecht verleend? Vrijwel altijd prijs!
Een andere mogelijkheid is publiciteit. Maar dan op grotere schaal. Laten zien wat er in de afgelopen decennia is gebeurd en hoe Brummen de boel heeft geblokkeerd. En niet te vergeten de provincie. Waarom weigerde de provincie om van haar recht op aanwijzing gebruik te maken? Het laat in ieder geval zien hoe de belangen van burgers tussen procedures en overheden vermalen worden.
En dan zou ik ook graag eens uitgezocht zien wie met wie contacten had en heeft? Waar liggen de communicatielijntjes? De lijntjes tussen Eerbeek, Brummen, de provincie en Rheden. Zijn daar onoirbare dingen gebeurd?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten