Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 30 november 2008

Verkiezingen in het water gevallen

De waterschapsverkiezingen zijn geen onverdeeld succes. Om nog maar niet te spreken van een sof. Ongeveer tien procent van de stemmen is ongeldig. Voornamelijk door het verkeerd of niet invullen van de geboortejaar op het stembiljet.

Voorafgaand aan deze verkiezingen was er al veel kritiek. Zowel op de procedures als op de relevantie van de verkiezingen.

Maar er is meer. Verkiezingen voor gemeenteraden, provinciale staten, Tweede kamer en Europees parlement vallen onder de Kieswet. De waterschapsverkiezingen vallen echter onder de Waterschapswet. Daardoor organiseren de waterschappen hun eigen verkiezingen en houden ze er eigen stembureaus op na.

Stemgerechtigden hoeven zich niet in persoon te melden bij het stembureau, maar stemmen per post. Controle of de juiste persoon het stembiljet invult is niet mogelijk. De waarde van deze verkiezingen wordt verder gedevalueerd doordat bepaalde groepen op slinkse wijze meer invloed proberen te krijgen dan de bedoeling is.

De lijst “Werk aan water” is opgezet door werkgevers en boeren. Maar die zijn ook al vertegenwoordigd via de indirect aan te wijzen (grondgebonden) zetels door de Kamers van Koophandel en de LTO. En er kwamen klachten vanuit Limburg waar CDA-politici die niet op de CDA-lijst stonden zich via negen andere lijsten verkiesbaar stelden.

Het best zou zijn om de waterschapsverkiezingen onder te brengen in de kieswet. Dan kan de Kiesraad hier toezicht op houden. En de organisatie kan dan ook op een normale manier: met het rode potlood op het stembureau.

Om te voorkomen dat deze verkiezingen de volgende keer opnieuw in het water vallen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten