Door: Adriaan Dolk
Sinds vier jaar was ik ze niet meer in de media tegengekomen; de dames en heren van de waterschappen. Nooit meer gehoord en nooit meer gezien sinds de laatste verkiezingen in 2004. Ook toen al, herinner ik me, vond ik het irritant dat al die vreemde personen mij aanspoorden om mijn stem op hem/haar uit te brengen. Wie bent u in hemelsnaam, behalve een gelikt verhaal?
Tot mijn vreugde lees ik in de Gelderlander (7 nov 08) een betoog van een planoloog en deskundige in waterbeheer, waarin onder meer de uitspraak: “Er zijn geen liberale gemalen of socialistische sluizen.”
“Verkiezing waterschap is valse democratie” staat er boven het artikel. En daar ben ik het nu eens helemaal mee eens. Het is valse democratie te suggereren dat burgers invloed hebben op de uitvoering van een door anderen geformuleerd beleid. Die anderen zitten in de tweede kamer, de provinciale staten en de gemeenteraad en daar zijn wij burgers drie maal voor naar de stembus gegaan. Die anderen, onze voksvertegenwoordigers, behoren dat beleid zelf te formuleren of te delegeren aan deskundige ambtenaren. Gaan we straks ook in onze politieke correctheid de directie van Rijkswaterstaat via landelijke verkiezingen samenstellen? .
Een waterschap dat ik als eerste op internet tegenkom informeert mij dat er voor vijftien plaatsen in het Algemeen Bestuur zich zevenenzestig kandidaten verdeeld over acht lijsten hebben aangemeld. Er zijn 26 waterschappen in Nederland dus u kunt het sommetje zelf wel maken hoeveel vergadertijgers zich warm lopen.
Bij 12 miljoen kiesgerechtigden in Nederland (12.000.000) rolt dezer dagen een lijvig stembiljet in de bus met het verzoek dat in te vullen en in te zenden. Per waterschap kunt u kiezen uit zeg 70 kandidaten. Wat een voorrecht om onze democratische rechten op deze wijze te mogen uitoefenen.
Er is vast iemand zo knap om uit te rekenen hoe groot de papierberg is die aan deze verkiezingen wordt verspild en hoe de duurzaamheid in ons land daarmee is gediend. En misschien horen we straks nog bij de kleine berichtjes het percentage geldig uitgebrachte stemmen. Na de verkiezingen in 2004 heb ik dat cijfer niet kunnen ontdekken. Maar hoe onthullend ook, ik vrees dat we twintig jaar verder zijn voordat we van deze valse democratie zijn verlost.
Mijn stemadvies houd ik voor me. Ik zou de indruk kunnen wekken dat ik u wil beïnvloeden bij het uitbrengen van uw stem. U moet het voor uzelf uitmaken, maar mogelijk brengt de prullenmand u op een idee.
Adriaan Dolk, Dieren
Beste Adriaan
BeantwoordenVerwijderenJammer dat je je niet in de materie verdiept hebt. De beleidsruimte die je als waterschapbestuur hebt is inderdaad beperkt maar niet kleiner dan die van een gemeentebestuur. Van veel zaken ligt vast DAT het moet gebeuren maar niet HOE en WANNEER. Daarnaast si er wel degelijk (weliswaar) beperkte ruimte voor eigen beleid.
Henri Mulder