Ik heb vanmorgen een snel rondje langs Velpse bouwlocaties gemaakt. Even de stand van zaken opnemen. Just for the record.
De bouw van het ELC ligt stil en ik zie daar deze zomer nog geen verandering in komen. Omwonenden vechten de massaliteit van het gebouw aan en ik kan me dat goed voorstellen. De Rozendaalselaan dreigt haar karakter steeds verder te verliezen. De mensen zien hun woonomgeving aangetast en moeten machteloos toezien hoe de straat steeds verder dreigt te worden dichtgebouwd met blokken steen en beton.
Bewoners in de Parkstraat krijgen toch al niet veel licht maar met het verrijzen van het Eerstelijns Gezondheidscentrum wordt de stenen zonsverduistering compleet. En het lijkt me voor de bewoners van de Rozendaalselaan zelf ook geen aangenaam vooruitzicht als straks, na ingebruikname van het gebouw, de parkeerdruk verder toeneemt.
Klik op een van de afbeeldingen om te vergroten
Aan de Kastanjehof wordt druk gebouwd. De locatie ligt wat verscholen achter de bebouwing langs de Kastanjelaan, de Gasthuislaan en de Reinaldstraat en ik kon geen goed overzicht krijgen maar het lijkt daar op te schieten. Er is weinig discussie over dit project en volgens het informatiebord is al 70% van de woningen verkocht. Dus dat gaat wel lukken. Bofkont pa Bumé kan met een gerust hart zijn zeilboot pakken. Ben benieuwd wat zijn volgende avontuur zal worden.
Velperbroek schiet maar niet op. ’n Paar bouwketen suggereren dat er iets gebeurt maar er is nog geen echte activiteit te bespeuren. De winkeliers in het tijdelijke winkelcentrum zullen zich langzamerhand zorgen gaan maken. De noodvoorziening mag tot eind 2010 blijven staan en dan is het passé. Hoe de gemeente dit probleem denkt op te lossen is de grote vraag. Daar zal de hoge hoed aan te pas moeten komen.
Met de bouw van de appartementen voor begeleid wonen op de hoek Waterstraat-Elzenstraat gaat het goed. Het casco is zo goed als klaar en men is volop bezig met de afbouw. Er was niet veel weerstand tegen de bouw. Slechts enkele protesten waren te horen. Kennelijk zijn de Velpenaren in Velp-Zuid relatief tolerant en beseffen zij dat mensen met een beperking integraal onderdeel van de samenleving uitmaken. Een goede zaak. Het gebouw wordt geëxploiteerd door de Regionale Instelling voor Begeleid Wonen. Eind dit jaar arriveren de eerste bewoners.
Elsweide schiet ook behoorlijk op. De gebouwen staan in de steigers en in de loop van volgend jaar kunnen de bewoners er intrekken. Ik ben benieuwd of dat voornamelijk Velpenaren uit Velp-Zuid zijn. Doorstroming van ouderen uit de wijk naar Elsweide zodat zij in hun wijk konden blijven én eengezinswoningen vrij zouden komen waren immers argumenten voor de bouw.
Er is inderdaad erg veel gesproken over het belang van doorstroming van ouderen uit Velp-Zuid naar de appartementen op Elsweiden. Een terecht belang, wil je met dit wooncomplex de gewenste doorstroming in de wijk op gang brengen. Maar ook een belang, minder chique, gebaseerd op de angst dat Velp-Zuid overspoeld zou worden door onwenselijke huishoudens uit Presikhaaf en het Broek.
BeantwoordenVerwijderenEchter, toen Vivare eenmaal met de toewijzing startte, bleek echter dat de toestroom van huurders niet overweldigend was. Een voorrangsregeling was dan ook niet nodig, los van de juridische haalbaarheid daarvan.
Maar los van dit alles: huisvesting -huur en koop- is en blijft een regionale taak, aangezien we zoiets hebben als het recht op vrije vestiging. Een A12 tracé doet daar niet veel aan af dunkt me.