Politici plegen altijd goed te “luisteren” naar de burgers die zij vertegenwoordigen. Vooral bij de nadering van verkiezingen leggen zij hun oor te luisteren.
Zodra zij echter zijn gekozen treden andere mechanismen in werking. Dan start het grote belazeren, ook wel het sluiten van compromissen genoemd. De partijen die de kans krijgen om een minister, gedeputeerde of wethouder te leveren zijn bereid om iedere belofte in te ruilen voor het o zo zalige pluche. De daarbij vrijkomende zetels worden bezet door partijgenoten. Ook dat is mooi meegenomen.
Vervolgens gaan de draaiers regeren en besturen. Wie hen heeft gekozen en voor wie zij dat doen wordt gladweg vergeten. De ivoren toren wordt bezet. Het volk kijgt over vier jaar een nieuwe kans. Dan is de kiezer toch alles weer vergeten en rijp om opnieuw bedonderd te worden.
Voor burgers die denken dat zij tussentijds nog enige invloed kunnen uitoefenen zijn mooie instrumenten voorhanden. Zij kunnen hun overtollige tijd en energie kwijt in participatie- en meedenktrajecten. Opgezet door bestuurders om “draagvlak” te creëren. Als die burgers het voorgeprogrammeerde spoor niet volgen en de verkeerde richting dreigen te kiezen is er nog geen man overboord. Dan zijn de burgerbedenksels niet relevant of onuitvoerbaar.
En mocht een groepje onverlaten zich verenigen in een burgerinitiatief dan is daar ook wel een oplossing voor. Er is altijd wel een regel of ontbrekende bevoegdheid te vinden waarmee zulke onzin kan worden gesmoord.
Het Gelders provinciaal bestuur is daar een meester in. Gedeputeerden en statenleden (een enkele witte raaf als Martijn Leisink daargelaten) zijn volledig vergeten wie zij vertegenwoordigen. Zij verschuilen zich achter formele bevoegdheden zoals het meest recente slachtoffer, het burgerinitiatief van de Stichting Duurzame A12, mocht ondervinden. Of duiken weg in procedures zoals bij de Traverse Dieren die daarmee ook weer enkele jaren van het bestuursbord is. Desnoods wordt een probleem via een onderzoekje weggemanoeuvreerd. Zoals de inwoners van Laag Soeren overkwam. Die vonden de Harderwijkerweg na 30 jaar ineens ónderaan het prioriteitenlijstje terug.
Bestuurlijke bezems vegen schoon. Vooral de eigen straatjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten