Bij M-FM Streekradio rollebollen het bestuur van de stichting en de vrijwilligers met elkaar over straat. In het (bijgestelde) bericht op de website van de Gelderlander over de trammelant bij M-FM Streekradio komt de naam van een bestuurder, Willem Ekdom, naar voren. Ik ken ‘m niet hoewel ik die naam volgens mij eerder gehoord heb. Ik weet alleen niet meer in welke context.
Op de website van de Regiobode meldt het bestuur van de Micro Omroep Stichting (waar M-FM onder valt) dat de vrijwilligers eruit zijn geschopt “omdat zij zich niet willen schikken naar de interne en externe regels van het bestuur cq overheid.”
Wringt 'm daar de schoen? Er is een nieuwe mediawet die bepaalt dat de gemeente moet zorgdragen voor de bekostiging van een lokale omroep. Begint de gemeente Rheden soms lastig te worden? Wil die er niet aan? Hoeveel gaat dat allemaal kosten? Dat zou een mooie bezuinigingspost kunnen opleveren. Kan M-FM niet aan de eisen voldoen? Bijvoorbeeld aan de eisen van informatieverstrekking en verantwoording? Denk aan een jaarverslag, inzicht in de boeken..dat soort dingen. Wil de gwmeente nu wel eens precies weten of M-FM aan alle eisen van de Mediawet en alle eisen voor financiering voldoet. En is dat op het bordje van de vrijwilligers gelegd? Zit 'm daar de kneep?
Willem Ekdom meldt verder dat het stichtingsbestuur een nieuw team aan het formeren is en dat daar vandaag (dinsdag 30 maart) met Marco ter Horst en Jeroen Giesenaar van WCGO over gesproken wordt. WCGO is de uitgever van o.a. het Streekjournaal, de krant waarin mijn wekelijkse column verschijnt.
Een zendmachtiging wordt verleend voor 5 jaar. De huidige machtiging loopt af op 17 oktober 2010, aan het eind van het jaar dus. Bij het verlenen van een zendmachtiging voor een lokale omroep speelt de gemeente (of gemeenten als de omroep in meer gemeenten uitzendt) een belangrijke rol. Voordat het Commissariaat van de Media een besluit neemt over het verlenen van een zendmachtiging moet de betrokken gemeenteraad (of gemeenteraden als de omroep in meer gemeenten uitzendt) daarover een positief advies uitbrengen.
In april 2005 namen de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal een besluit. Dus binnenkort zal er een nieuwe beslissing moeten worden genomen.Die was trouwens nog op basis van de oude mediawet.
In 2005 leidde dat advies tot opgetrokken wenkbrauwen. Behalve de gemeenteraad van Rheden moest ook de gemeenteraad van Rozendaal een advies uitbrengen. Geen enkel Rozendaals raadslid bleek ooit naar M-FM Streekradio te hebben geluisterd. Ze wisten ook niet op welke frequentie werd uitgezonden en wat voor programma werd uitgezonden. Toch gingen de Rozendalers toen akkoord met een positief advies. Konden ze natuurlijk ook moeilijk weigeren. Grote broer Rheden gaf immers ook een positief advies.
Aan een website kun je een statistiekprogramma hangen zodat je precies kunt zien hoeveel bezoekers een kijkje komen nemen maar het lijkt me lastig om te bepalen hoeveel luisteraars M-FM heeft. Ik vraag me af of dat ooit is onderzocht. En hoe dat dan in z’n werk gaat. Ik heb de streekradio wel ingeprogrammeerd op m’n autoradio maar stem er zelden op af. Alleen als ik er toevallig aan denk wat zelden gebeurt. Ik lusiter meestal naar Radio 1 en ik denk er niet zo gauw aan om, als ik in de buurt van Velp kom, de radio op M-FM te zetten. Ik luister soms wel naar de uitzendingen vanuit de raadszaal. Maar dat zal nu voorlopig ook wel gebeurd zijn. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
Onderstaand de in bovenstaande tekst bedoelde artikelen uit de nieuwe Mediawet
Titel 2.3. Regionale en lokale publieke mediadiensten
Paragraaf 2.3.1. Aanwijzing
Artikel 2.61
1.Voor de verzorging van de publieke mediadiensten op regionaal en lokaal niveau kan het Commissariaat regionale respectievelijk lokale instellingen als publieke media-instellingen aanwijzen volgens de bepalingen van deze paragraaf.
2.Voor aanwijzing komen slechts in aanmerking instellingen die:
a. rechtspersoon naar Nederlands recht met volledige rechtsbevoegdheid zijn;
b. zich volgens de statuten uitsluitend of hoofdzakelijk ten doel stellen het op regionaal respectievelijk lokaal niveau uitvoeren van de publieke mediaopdracht door het verzorgen van media-aanbod dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die in een provincie, een gemeente of een deel van de provincie waarop de instelling zich richt leven, en het verrichten van alle activiteiten die nodig zijn om daarmee een publieke taak te vervullen; en
c. volgens de statuten een orgaan hebben dat het beleid voor het media-aanbod bepaalt en dat representatief is voor de belangrijkste in de desbetreffende provincie of gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen.
Artikel 2.62
1.Aanwijzing geschiedt nadat Provinciale Staten hebben dan wel de gemeenteraad heeft geadviseerd over de vraag of de instelling aan de eisen, bedoeld in artikel 2.61, tweede lid, voldoet.
2.Een regionale publieke media-instelling wordt alleen aangewezen als Provinciale Staten zich bereid verklaren voor de bekostiging ervan zorg te dragen.
Artikel 2.63
1.Als meer dan één lokale instelling in een gemeente aan de eisen, bedoeld in artikel 2.61, tweede lid, voldoet, bevordert het College van Burgemeester en Wethouders voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is het samengaan van die instellingen.
2.Er kan per gemeente slechts één lokale publieke media-instelling worden aangewezen, waarbij het Commissariaat acht slaat op alle factoren die voor het functioneren van de instelling van belang kunnen zijn.
Artikel 2.64
1.Een instelling die de publieke mediaopdracht wil uitvoeren voor meer dan één provincie of gemeente, wordt alleen dan voor dat gebied aangewezen, als Provinciale Staten of de gemeenteraden van de desbetreffende provincies of gemeenten het in artikel 2.62, eerste lid, bedoelde advies gezamenlijk hebben uitgebracht.
2.Het Commissariaat stelt Provinciale Staten en de gemeenteraden van de desbetreffende provincies of gemeenten in kennis van een aanvraag van een instelling als bedoeld in het eerste lid.
Artikel 2.65
1.Een aanwijzing geschiedt op aanvraag, geldt voor vijf jaar en vervalt van rechtswege na afloop van deze periode.
2.Zonodig wijst het Commissariaat de dagen waarop en de uren waarin programma-aanbod van regionale en lokale mediadiensten wordt uitgezonden op de voor de regionale dan wel lokale publieke mediadiensten beschikbare ruimte op een omroepzender.
3.[Dit lid is nog niet in werking getreden.]
Artikel 2.66
1.Provinciale Staten brengen dan wel de gemeenteraad brengt tijdens de aanwijzingsperiode ten minste eenmaal aan het Commissariaat advies uit over de vraag of een aangewezen regionale of lokale publieke media-instelling naar hun of zijn mening nog voldoet aan de eisen van artikel 2.61, tweede lid.
2.Als tijdens de aanwijzingsperiode bij het Commissariaat ernstige twijfel bestaat of de regionale of lokale publieke media-instelling nog aan de eisen van artikel 2.61, tweede lid, voldoet, kan hij een tussentijds advies vragen.
Artikel 2.67
1.Het Commissariaat trekt een aanwijzing in als de desbetreffende regionale of lokale publieke media-instelling:
a. niet meer voldoet aan de eisen van artikel 2.61, tweede lid; of
b. [dit onderdeel is nog niet in werking getreden.]
2.Het Commissariaat trekt de aanwijzing van een regionale of lokale publieke media-instelling die niet meer voldoet aan artikel 2.61, tweede lid, onderdelen b of c, pas in nadat de desbetreffende media-instelling gedurende vier maanden, gerekend van de dag waarop het desbetreffende feit is geconstateerd, in de gelegenheid is gesteld opnieuw aan dit vereiste te voldoen en zij daarin niet is geslaagd.
Artikel 2.68
1.Een aanwijzing kan door het Commissariaat worden ingetrokken als:
a. de regionale of lokale publieke media-instelling in een periode van een jaar geen media-aanbod dat voldoet aan de eisen van deze wet heeft verzorgd en dat aanbod gedurende een ononderbroken periode van ten minste twee maanden is verspreid; of
b. het Commissariaat aan de regionale of lokale publieke media-instelling binnen een periode van een jaar ten minste twee maal een bestuurlijke sanctie als bedoeld in titel 7.2 heeft opgelegd voor overtreding van het bepaalde bij of krachtens deze wet of artikel 5:20 van de Algemene wet bestuursrecht.
2.Het Commissariaat beslist pas over intrekking op grond van het eerste lid, onderdeel a, nadat hij Gedeputeerde Staten, respectievelijk het College van Burgemeester en Wethouders van de desbetreffende provincie of gemeente in de gelegenheid heeft gesteld binnen een door het Commissariaat te stellen redelijke termijn hun zienswijze te geven.
3.Het uitblijven van een zienswijze binnen de gestelde termijn staat aan het nemen van een beslissing door het Commissariaat niet in de weg.
Artikel 2.69
Bij ministeriële regeling kunnen nadere regels worden gesteld over:
a. de wijze waarop aanvragen voor een aanwijzing worden ingediend;
b. de termijn waarbinnen beslissingen op de aanvragen worden genomen;
c. de termijn waarop adviezen als bedoeld in artikel 2.62, eerste lid, worden uitgebracht; en
d. de termijn waarop beslissingen over aanwijzing of intrekking van een aanwijzing in werking treden.
Paragraaf 2.3.2. Media-aanbod
Artikel 2.70
Het programma-aanbod van de regionale en lokale publieke mediadienst bestaat per programmakanaal:
a. voor ten minste vijftig procent van de duur uit aanbod van informatieve, culturele en educatieve aard dat in het bijzonder betrekking heeft op de provincie respectievelijk gemeente waarvoor het aanbod bestemd is; en
b. voor ten minste uit een bij algemene maatregel van bestuur vast te stellen percentage aanbod als bedoeld in onderdeel a dat door de regionale respectievelijk lokale publieke media-instelling zelf of uitsluitend in haar opdracht is geproduceerd.
Artikel 2.71
1.Een lokale publieke media-instelling kan met de regionale publieke media-instelling in wier verzorgingsgebied zij werkzaam is een samenwerkingsovereenkomst sluiten.
2.De overeenkomst wordt overgelegd aan het Commissariaat.
3.Bij een samenwerkingsovereenkomst voor de verzorging van programma-aanbod kan in afwijking van artikel 2.70 het programma-aanbod van de lokale publieke mediadienst:
a. voor ten minste vijftig procent van de duur bestaan uit aanbod dat in het bijzonder betrekking heeft op de gemeente waarvoor het programma-aanbod bestemd is, of op de provincie waarbinnen die gemeente ligt; en
b. voor ten minste het percentage, bedoeld in artikel 2.70, onderdeel b, bestaan uit aanbod dat:
1°. geproduceerd is door de lokale publieke media-instelling zelf;
2°. geproduceerd is door de regionale publieke media-instelling waarmee zij de samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten; of
3°. uitsluitend in opdracht van een van hen of van hen beiden, is geproduceerd.
4.Bij algemene maatregel van bestuur kan worden bepaald:
a. dat een gedeelte van het aanbod, bedoeld in het derde lid, onderdeel a, in het bijzonder betrekking heeft op de gemeente waarvoor het programma-aanbod is bestemd; en
b. dat een gedeelte van het aanbod, bedoeld in het derde lid, onderdeel b, door de lokale publieke media-instelling zelf of uitsluitend in haar opdracht is geproduceerd.
Klik hier voor de volledige tekst van de Mediawet
Klopt, het gaat helemaal niet goed, het nieuws wat nu gebracht wordt is vaak onzin, oud, of heeft niets met rheden te maken. Dat komt omdat het bestuur nu de tent runt. Dat zijn Willem Ekdom (voorzittir) en Theo de Haan (penninmeester), dan heb je ook nog Gido van der Burg, maar die is alleen finacieel verantwoordelijk. Op de radio is alleen maar non-stop muziek te horen.
BeantwoordenVerwijderenHoi Johan, ik ben erg nieuwsgierig naar wat er allemaal bij M-FM gebeurt en ook naar wat er is gebeurd. Als je meer informatie hebt dan hou ik me aanbevolen. Mijn mailadres staat bovenaan de blog theo.kooijmans@telfort.nl
BeantwoordenVerwijderenWat is er precies gebeurd? Zijn er ook jaarverslagen etc. Waarom is er trammelant tussen bestuur en vrijwilligers? Waar gaat 't allemaal over?
Het kaartenhuis begint nu echt te wankelen zonder de vrijwilligers... De webstreams en ook de zender in Dieren (106.9FM) werken niet meer. De website heeft ook regelmatig 'nukken' en het streeknieuws stelt niets meer voor. Ik denk dat M-FM echt geschiedenis is... of zouden de houdige bestuursleden nog tot inkeer kunnen komen en hun positie beschikbaar stellen? Anders is het binnenkort echt helemaal afgelopen en hebben we voorlopig of misschien wel nooit meer een eigen lokale omroep en (om met Rob Out te spreken) dat spijt mij, voor de gemeente Rheden en Rozendaal.
BeantwoordenVerwijderen