Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 10 maart 2010

Brij

Partijen die elkaar vóór de verkiezingen te vuur en te zwaard bestrijden kunnen het ná diezelfde verkiezingen uitstekend met elkaar vinden. Dat blijkt ook nu weer. In Rheden wordt een coalitie bekokstoofd die vrijwel het hele politieke spectrum bestrijkt.

Kunnen we de komende vier jaar dan weer uitkijken naar een college zonder serieuze oppositie? De oppositie van SP en Gemeentebelangen was de afgelopen jaren onzichtbaar. Ronald Haverkamp, notabene fractievoorzitter van een coalitiepartij, zorgde nog voor een beetje sjeu. Anders was er helemaal niets aan geweest.

Daar hoeven we als deze coalitie doorgaat de komende tijd niet op te rekenen. Ronald is dan immers zelf verantwoordelijk voor de grijze brij die nu op het vuur staat te garen. Gemeentebelangen is voorlopig niet in staat om serieus weerwoord te geven en ik vraag me af of de PvdA dat wel kan. Die partij zal eerst moeten leren om echt kritisch naar bestuurders te kijken. En van de SP moet ik het ook nog maar zien.

Het lijkt zo mooi. De partijen die nu worden voorgesteld voor de coalitie hebben allemaal gewonnen. Nou en? Is dat een reden om zo’n coalitie te smeden? Eerder een drogreden. Zouden de kiezers van GroenLinks zo blij zijn met een college waarin de VVD de boventoon voert?Krijgen we weer een situatie waarin GroenLinks zaken als Riviersteen of Nimmer Dor doodzwijgt? Of andersom. Zitten de VVD-kiezers te wachten op GroenLinks die de OZB wil verhogen?

Hoe zit het dan met al die tegenstellingen die voorafgaand aan de verkiezingen zo breed werden uitgemeten? Zijn die plotseling in rook opgegaan? Is Riviersteen opeens geen issue meer? De kliko’s of de veiligheid? En als er straks bezuinigingen nodig zijn? Hoe wil GroenLinks de sociale voorzieningen sparen als de VVD juist wil gaan snijden? Of laten we dan alles maar op z’n beloop? Gaat het net als de afgelopen vier jaar? Als ik hier een zandbak mag aanleggen dan mag jij daar een stukje asfalt uitrollen. Als ik ’n tiende procentje meer OZB mag heffen dan mag jij een extra ondernemerscafé organiseren.

Waarom willen die partijen eigenlijk met elkaar in één college? Niet om hun programma te verwezenlijken. Nee het gaat erom dat “de winnaars in het college komen”. Laat me niet lachen. Het gaat alleen om het pluche. Om personen die op dat pluche willen plaatsnemen. Op dat pluche dat een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent. Anders kan ik het niet verklaren. Deze “politici” vallen elkaar daarvoor in de armen of laten elkaar daarvoor vallen. Als dat maar resulteert in een wethouderszetel. We zullen de komende weken dan ook vaak het woord “compromis” horen vallen. Daar moet u als kiezer toch zeker begrip voor hebben. Tot januari 2014. Want een paar maanden voor de volgende raadsverkiezingen zijn er plots weer die verschillen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten