Ik geef wethouder Tiemens niet snel gelijk maar met het afwijzen van het laatste subsidieverzoek van rupsje Nooitgenoeg K13 heeft ze het bij het rechte eind. De gemeente Arnhem zette de subsidie voor een technicus stop. Vervolgens probeerde het kunsthuis de gemeente Rheden daarvoor op te laten draaien. Ik vind dat erg gemakzuchtig. Het is dan ook volkomen terecht dat de overige partijen een voorstel van de PvdA om Rheden opnieuw de gaten dicht te laten lopen afwijst.
Bij de PvdA lopen aardige, intelligente mensen rond. Maar naïef zijn ze wel. Ze missen een politieke antenne. De poging om K13 aan 25.000 euro extra subsidie te helpen laat zien dat de partij buiten de realiteit leeft en maar niet aan het financiële klimaat kan wennen.
K13 is een zinkend schip, lekgeslagen door structurele tekorten. De instelling krijgt de financiële zaken niet op orde en er is geen zicht op verbetering. Het is tijd dat de gemeente op haar strepen gaat staan. Enkele jaren geleden werd de subsidie al met 25.000 euro verhoogd en de Rhedense geldautomaat staat voor K13 inmiddels op 90.000 euro per jaar. De gemeente moet fors bezuinigen en allerlei instellingen, niet alleen K13, zijn de sigaar. K13 heeft geen uitzonderingspositie en moet, net als alle andere bezuinigingsslachtoffers, leren om de eigen broek op te houden.
Om de rekening blindelings van de gemeente Arnhem naar de gemeente Rheden door te schuiven getuigt niet van cultureel ondernemerschap. Er kwamen vorig jaar 11.000 bezoekers op de voorstellingen af. Hebben die geen twee-en-een-halve euro extra voor het behoud van K13 over? Zijn er onder die duizenden bezoekers geen vrijwilligers met twee rechterhanden te vinden die de technische theaterzaken kunnen regelen, geen creatieve denkers met ideeën waarmee de inkomsten kunnen worden verhoogd? Hoe zit het met al die acties voor behoud van het kunsthuis? K13 MOET BLIJVEN! Of levert de achterban alleen maar lippendiensten?
K13 denkt er zelf kennelijk wél zo over. Want anders zou ze allang initiatieven in die richting hebben ondernomen. Activeer het potentieel onder de supporters, begin een loterij, organiseer kunstveilingen, galadiners, bazars, start de K13-vierdaagse of ga voor mijn part collecteren maar hou niet steeds je hand op als het even tegenzit!
Maar nee, het bestuur legt het hoofd in de schoot en dreigt per september de tent te sluiten. B&W zullen het natuurlijk nooit toegeven maar ik denk dat er in de Steegse ivoren toren na dat bericht enig gejuich opklonk. Da’s alvast een culturele lastpak minder. En het scheelt 90.000 euro subsidie per jaar. De Rhedense keuze boekt, zonder te hoeven kiezen, nu al succes.
De PvdA is naïef maar de houding van D66 is ronduit cynisch. Die partij probeert zich te rechtvaardigen voor het onthouden van haar steun aan het PvdA-voorstel en huilt tegelijkertijd krokodillentranen om het verlies van K13. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig. D66, zeg niks of biedt concrete steun aan de bedreigde theatermakers. Jullie zijn toch zo goed in ideeënvorming! “Anders Ja D66!” was jullie verkiezingsleus. Wanneer gaat dat ervan komen?
Ik ben het volkomen met het bovenstaande eens.
BeantwoordenVerwijderenHet getuigd niet van goed ondernemersschap om je hand op te houden als je toko op omkiepen staat.
In zo'n geval zet je je schouders er onder en schakel je een paar tandjes hoger, en je bedenks creatieve oplossingen, de ( creatieve)omgeving is er immers al
Hoe sympathiek de PvdA-motie was, ook Wim en Magda steunde de motie niet. Strekking motie: de cultuurnota is nog niet vastgesteld, dan wel de takendiscussie is niet afgerond, met € 25.000 extra te ondersteunen om de loonkosten van de technicus te kunnen bekostigen. Kosten voor deze extra bijdrage te beschouwen als frictiekosten, voortvloeiend uit het feit dat de takendiscussie, c.q. de vaststelling van de cultuurnota meer tijd blijkt te vergen dan voorzien. De 25.000 komt bovenop de 90.000 euro die K13 jaarlijks van de gemeente ontvangt.
BeantwoordenVerwijderenBij K13 was het financieel al jaren hangen en wurgen. Door de 27 jaar heen dat K13 bestaat is er heel veel gemeenschapsgeld ingestoken. Ook Wim is vaak door andere verenigingen terecht gewezen op het feit dat veel geld naar K13 ging en nog gaat terwijl andere verenigingen gekort of geen of weinig subsidie krijgen. Al zou 25.000 euro voor een technicus worden gegeven dan zou daarmee voor K13 de kous niet af zijn. Kans is groot dat weer aan de deur wordt geklopt zo gaat het lange tijd..
Toen bleek dat voor de motie onvoldoende steun bleek, is de motie ingetrokken. Het K13 bestuur zegt vanaf het komend seizoen niet meer te programmeren. Er zullen dus vanaf 1 september 2011 geen voorstellingen meer in K13 gegeven kunnen worden.
Volgens K13 gaan 11.000 bezoekers per jaar naar het kunst- en cultuurhuis.
Omdat K13 breed regionaal publiek trekt is moeilijk na te gaan hoe verhoudingen t.o.v. het aantal bezoekers uit bijvoorbeeld onze gemeente is.
Duidelijk is wel dat jaren achtereen ruimhartig gemeenschapsgeld gegeven is.
Vanaf omstreeks 2005 zijn pogingen ondernomen om kunst- en cultuur verenigingen en/of stichtingen samen te voegen. Zes jaar later is er nog niets van de grond.
Zoals gezegd slokt K13 jaren veel geld op. Steeds komen ze met een bedelzak langs. Nu Arnhem de bijdrage voor de K13 technicus gestopt heeft wordt aan de Steegse deur geklopt om de technicus zelfstandig in dienst te houden. Daarvoor is nog eens 25.000 ballen nog. Verder vraagt K13 simpeltjes even 35.000 euro aan de gemeente om voor een bankkrediet garant te staan. Jaartjes terug wist K13 het gebouw voor een symbolisch bedrag te krijgen. Het dak verkeerde in belabberde staat.
Gezegd is al dat veel verenigingen ieder jaar genoodzaakt hun broekriem aan te halen doordat ze weinig of geen Steegs geld krijgen, terwijl er vaak veel ledengroei is. Dus maatschappelijk draagvlak. Meestal meer dan K13 heeft maar verenigingen kunnen financiële steun vergeten.
Wel heel toevallig dat nu K13 aan de kluisdeur rammelt de nota ‘Cultuurbeleid Rheden 2011-2014' en raadsvoorstel ineens het levenslicht ziet.