Door: Joop Zijlstra
Afzonderlijke inwoners ontvangen van de gemeente een brief (bijgevoegd, zie onder) . Het gaat om stukje grond met groenopstand op gemeentelijk terrein naast hun woning. De rhododendrons daarop zijn al afgezaagd, tot net boven de grond, zonder voorafgaand bericht. Ik hoor ervan, men is wanhopig.
Hierbij gaat een tweetal voorbeeldbrieven en foto’s die voor zich spreken. Stelt u zich een reactie voor van de inwoners in kwestie! Daar daalt vanuit de Hoge in De Steeg weer een besluit op hen neer. Men voelt zich tekort gedaan; anderen voelen zich gekneveld. Beoordeelt u het zelf maar.
Ik bepaal me tot de volgende aantekeningen.
- Met de actie gaan karakteristieke Ellecomse details verloren.
- Het blijkt weer: openbaar groen is in de gemeente Rheden heilig noch veilig. Het is al ‘Minachterallee’ wat de klok slaat.
- Het als vanzelfsprekend uitgaan van samenwerken van individuele burgers op het stuk van openbaar groen naar aanleiding van individuele brieven lijkt op een fiasco uit te draaien voor ieder die bekend is met opbouwwerk. Daarbij speelt de tijdspanne om te reageren een rol. Vanaf de datum van ontvangst acht dagen ..
- Jammer vooral dat onderhoudswerk verdwijnt. Dat is werk specifiek voor economisch zwakkeren. Zij leggen weer het loodje op dat punt.
De dure managers blijven wel werken, in de bureaucratie van ‘De Steeg’.
- Het benoemen van deze aanpak als ‘groenadoptie’ lijkt me een voorzet voor conferenciers.
Er is een goed alternatief voor ‘groenadoptie’. Die wordt in menig gemeente in Nederland gepraktiseerd. Men stoot ‘snippergroen’ af, d.w.z. men stelt luttele vierkante meters groen aan bewoners van aanliggende huizen voor een zacht prijsje ter beschikking. Van het afstoten van snippergroen wordt de gemeente bij bezuinigen beter. Dat geldt niet voor de halfbakken methode van adoptiegroen. Bovendien neemt men daarmee de bewoners tegen zich in. Men spant het paard achter de wagen.
Enfin, de kaalslag schrijdt rustig voort. Gek dat het de gemeenteraad niet schijnt te raken. Alleen al de methode van benaderen van bewoners moet toch te denken geven. Men stelt mensen voor de keuze ‘dit of niks’, of anders gezegd, ‘dit of gras (inclusief bijbehorende hondenuitwerpselen)’.
De hoofdverantwoordelijke voor het beleid in de gemeente Rheden is de burgemeester. Zij faalde in ondoordachte majeure projecten met als gevolg het verlies van vele miljoenen. Dat verlies is mede debet aan het surplus aan bezuinigingen. Dat maak je niet goed met het aandragen van bloemen voor bejaarde jubilarissen. Mevrouw kan beter opstappen.
Joop Zijlstra, Ellecom
Er is privé-eigendom en gezamenlijk eigendom. Voor het behartigen van dat laatste (inclusief andere bovenindividuele taken) hebben we een bestuur georganiseerd en we hebben en wse namens vertegenwoordigers gekozen namens ons allen. Elk van ons betaalt daarvoor zijn aandeel. We hebben er lange jaren over gedaan om het zover te krijgen. Dat moest wel. We zien allemaal dat gezamenlijke verantwoordelijkheid zonder meer leidt tot gezamenlijke verwaarlozing.
BeantwoordenVerwijderenIn de gemeente Rheden zijn we op de weg terug. Bewoners worden opgezadeld met de taak van het bestuur.
Helaas. Waar blijven onze vertegenwoordigers? Of is het zo dat men het bestuur krijgt dat men verdient?
Dat woord 'groenrenovatie' op de bladzijden 2 is ook zo aardig!
BeantwoordenVerwijderenRenovatie: omgekeerde volgorde, op zoiets. Bij ons thuis noemen ze dat misleiding. Gemeente Rheden totaal: het is erg.