Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.
zaterdag 25 juni 2011
Opnieuw commotie in zaak M-FM vs RTV Veluwezoom (4)
Nou, de soap gaat door. Wim Pieper had ’t verslag van de hoorzitting van 16 juni bij het Commissariaat voor de Media opgevraagd. Daarin stond zwart-op-wit dat raadslid Heleen Denie namens de gemeente Rheden optrad. Heleen heeft daarop bij de CvdM aangegeven dat haar rol verkeerd in het verslag was opgenomen. De CvdM heeft het presentielijst in het verslag vervolgens gecorrigeerd. Kennelijk neemt men het bij de CvdM niet zo erg nauw en beseffen de ambtenaren daar niet dat de zaak M-FM vs RTV Veluwezoom/ex-vrijwilligers zo gevoelig ligt. Anders had men wel wat nauwkeuriger gewerkt. Kennelijk was die gemakzucht de “bermbom “ waar Denie op was gaan staan.
Overigens heeft wethouder Adema wel namens Rozendaal, een van de betrokken gemeenten, ingesproken. En ik vraag me af waarom de gemeente Rheden geen afgevaardigde naar de hoorzitting had gestuurd.Het interesseert het college van B&W i.c. wethouder Tiemens kennelijk geen bal. Maar ja, zij had vorig jaar al geadviseerd voor M-FM te kiezen. De gemeenteraad besloot toen anders. De keuze van het CvdM voor M-FM kwam haar dus wel goed uit.
Op zijn website meldt Wim Pieper dat hij het gesproken verslag gaat beluisteren. Dat gesproken verslag zou definitief duidelijkheid moeten geven. Op mijn tweet: “ Wim, heb je het gesproken verslag van de CvdM al binnen en beluisterd? “ meldt hij zojuist “Theo, wel het deel waar Denie na vraag voorz. eerst weth. Adema Rozendaal zegt gem. Rozendaal en dan Denie gem. Rheden.”
Onderstaand zowel de presentielijsten van het zowel het eerste als het tweede (aangepaste) verslag van de hoorzitting. Daaron het verslag zelf inclusief de op papier gestelde bijdrage van Heleen Denie.
Voor de goede orde. De verslagen heb ik ontvangen van Wim Pieper cq gedownload van zijn website, Groep Pieper-Rook.
Presentielijst Eerste verslag
-------------- -------------
Presentielijst Tweede (gecorrigeerde) verslag
--------------
Verslag Hoorzitting
De heer Oudenaarden heet de aanwezigen welkom, opent de hoorzitting en geeft aan dat de hoorzitting is belegd naar aanleiding van het bezwaarschrift van RTV Veluwezoom. De MOS vindt dat het bezwaarschrift van RTV Veluwezoom niet-ontvankelijk moet worden verklaard, omdat onder andere geen afschrift van het bestreden besluit is overgelegd bij het indienen van het bezwaarschrift.
De heer Oudenaarden stelt dat deze wettelijke verplichting geldt ten aanzien van een beroepschrift en niet ten aanzien van het bezwaarschrift. Hij geeft voorts het woord aan de MOS.
De heer De Haan geeft een toelichting waarom MOS vindt dat er geen gronden van bezwaar zijn ingediend door RTV Veluwezoom. Hij stelt dat in het bezwaarschrift niet wordt ingegaan op de argumenten van het Commissariaat die leidden tot de aanwijzing van de MOS.
De heer Oudenaarden geeft aan dat er tijdens de hoorzitting verder niet zal worden gediscussieerd over de niet-ontvankelijkheid en dat dit punt zal worden meegenomen in de besluitvorming.
De heer Jansen licht het bezwaarschrift van RTV Veluwezoom toe door te stellen dat RTV Veluwezoom hoogst verbaasd was over het feit dat het Commissariaat de adviezen van de gemeenteraden van Rozendaal en Rheden naast zich neer heeft gelegd. RTV Veluwezoom is van mening dat de MOS niet voldoet aan de eisen van de Mediawet.
De heer Adema reageert ook op het bezwaarschrift door te stellen dat de gemeente Rozendaal nog steeds achter het advies staat.
Mevrouw Denie betoogt conform aangehechte pleitnotitie. De pleitnotitie maakt onderdeel uit van dit verslag.
De heer Oudenaarden vraagt of het juist is dat de vrijwilligers vertrokken zijn bij de MOS, omdat zij hun zin niet kregen.
Mevrouw Bremer licht toe dat de vrijwilligers al enige tijd in onvrede waren met het bestuur en meerdere malen aan de heer Ekdom hebben gevraagd om de heer De Haan te manen om op te stappen. Het bestuur was totaal niet betrokken bij het werk van de vrijwilligers en bij het reilen en zeilen van de omroep. Er is een conflict ontstaan tussen een van de vrijwilligers en het bestuur. De vrijwilligers wensten duidelijkheid te krijgen van het bestuur omtrent de toekomst van de MOS alsmede inzage in de financiële stand van zaken. De vrijwilligers kwamen uiteindelijk tot de conclusie dat zij geen vertrouwen meer hadden in het bestuur en stapten op.
De heer Jansen kan desgevraagd niet de garantie geven dat een soortgelijke situatie zich bij RTV Veluwezoom niet zou kunnen voordoen. Er wordt immers gewerkt met mensen, maar het vrijwilligersbeleid van RTV Veluwezoom is goed en het bestuur bestaat ook uit vrijwilligers.
De heer Ekdom reageert hierop door te stellen dat ook het bestuur van de MOS bestaat uit vrijwilligers. Er is een conflict geweest met een werknemer. Dit conflict is geëscaleerd. Op hetzelfde moment heeft het bestuur een nieuw beleid geformuleerd omdat er veel vrijwilligers waren die “maar wat deden”. Er is ook een onafhankelijke mediator ingesteld die moest bemiddelen tussen de
vrijwilligers en het bestuur. Hier is echter geen gebruik van gemaakt.
Mevrouw Bremer uit haar twijfels over de onpartijdigheid van de mediator.
De heer De Haan stelt dat het Commissariaat in de ogen van de MOS een goed besluit heeft genomen en dat het bezwaarschrift van RTV Veluwezoom zich richt op standpunten die niet in verband staan met de gronden waarop het Commissariaat het besluit heeft genomen.
De heer Adema stipt aan dat twee raadsadviezen, die op democratische wijze tot stand zijn gekomen, door het Commissariaat ter zijde zijn geschoven. Verder maakt de heer Adema kenbaar dat hij twijfels heeft bij de financiële stabiliteit van de MOS, aangezien deze een subsidieaanvraag heeft ingediend bij zowel gemeente Rozendaal als gemeente Rheden waarbij om het dubbele van het richtbedrag bedrag van € 1,30 per woonruimte-eenheid is gevraagd.
De heer Oudenaarden informeert naar het aantal vrijwilligers dat op dit moment werkzaam is voor de MOS.
De heer De Haan antwoordt dat er momenteel 28 vrijwilligers actief zijn.
De heer Van Ee stelt dat hij via de heer Pieper (Groep Pieper-Rook; gemeenteraad Rheden) heeft vernomen dat niet de gehele gemeenteraad van Rheden achter het advies staat om RTV Veluwezoom aan te wijzen. Volgens de heer Pieper wordt het tijd dat de MOS aan de slag gaat. Er is een mooi team van vrijwilligers die echter door de onzekerheid gedemotiveerd raakt.
De heer Jansen kaart aan dat de MOS een lokale krant uitbrengt die niet bij het Commissariaat is aangemeld als nevenactiviteit. Ook neemt de MOS met grote regelmaat artikelen uit de Regiobode en RegiobodeOnline.nl compleet over zonder bronvermelding.
Op de vraag van de heer Ottenhoff of er nog een mogelijkheid tot samenwerking bestaat reageert de heer Jansen negatief.
Tot slot dankt de heer Oudenaarden de aanwezigen voor hun komst en sluit de hoorzitting.
-------------
Inspraak Heleen Denie
Beste aanwezigen,
Als lid van de gemeenteraad van Rheden, was ik de indiener van de motie de zendmachtiging te gunnen aan het voormalige team van M-FM, nu RTV Veluwezoom. Ik ben blij dat ik in de herkansing mijn standpunt mag toelichten.
Op de conflicten die hebben gespeeld tussen de beide kandidaten, ga ik
niet in. Ik mis de kwaliteiten van Salomon en inzicht in wat er allemaal speelde en speelt heb ik niet. Mijn aandacht richt zich op het radiomaken. mijn belangstelling dus op de radiomakers.
Voor de gemeente Rheden, maar vooral voor de inwoners is goede en gedegen nieuwsvoorziening van essentieel belang. Het is de ziel van het democratisch functioneren.
De Micro Omroep Stichting heeft het in het afgelopen jaar af laten weten. En niets wijst er op dat deze stichting in staat is adequate nieuwsvoorziening te verzorgen. Er is amper sprake van lokaal nieuws en het nieuws dat wei wordt gebracht is vaak letterlijk overgenomen uit andere media. De programmering, voor zover die bestaat, is absoluut onvoldoende. Tenzij je verzot bent op de huiskamerzender "Angel radio".
Dit roept dan ook de vraag op waarom het huidige bestuur van de Micro Omroep Stichting zo hardnekkig volhoudt dat ze door willen gaan met radio maken. Deze mensen hebben in het verleden nooit blijk gegeven dat te willen en ook nu komt er gewoon niets van de grond. Ze zijn al hun vrijwilligers kwijtgeraakt en ondanks de beweringen van het bestuur dat er voldoende nieuwe vrijwilligers zijn is er, ook na anderhalf jaar, nog amper sprake van programmering. Dat sterkt mij in mijn overtuiging dat de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal vorig jaar terecht
het besluit hebben genomen om steun te verlenen aan RTV Veluwezoom.
RTV Veluwezoom heeft de afgelopen jaren duidelijk aangetoond zowel over de vrijwilligers, als over de benodigde wil, kennis en kunde te beschikken om te zorgen voor een goede nieuwsvoorziening. Het is ook een transparante organisatie met een inzichtelijke financiêle huishouding, wat voor een gemeente ook van belang is. Het feit dat de voormalige vrijwilligers van de Micro Omroep Stichting zich hebben aangesloten bij RTV Veluwezoom versterkt deze positie alleen maar. In mijn ogen is RTV Veluwezoom. gezien de aanwezige lokale kennis en ervaring, daarom ook het meest lokale initiatief. Lokaal is toch niet alleen de plek waar de studio staat.
De redenen waarom de MOS de voorkeur kreeg van het commissariaat voor de media is mij ook niet duidelijk geworden. Waarom is er, ondanks de overduidelijke steun van de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal, plus het duidelijk tekort schieten van de Micro Omroep Stichting, toch voor gekozen om deze organisatie door te laten gaan. De gemeente geeft te kennen, ook als er sprake zou zijn van blijvend falen van de MOS, hier niets tegen te kunnen ondernemen. Hoeveel tijd wil het commissariaat de MOS geven om haar zaken op orde te krijgen? Hoe lang moeten de inwoners verstoken blijven van een goede locale omroep? En waarom?
Ik heb met steun van diverse collega's in de raad gebruik gemaakt van de
mogelijkheid om via een motie bezwaar aan te tekenen tegen dit, in onze ogen, onbegrijpelijke besluit.
Aangezien de motivatie van de gemeenteraadsleden tot een nulpunt is
gedaald toen duidelijk werd dat het commissariaat had besloten om de
democratisch gekozen voelsprieten van de samenleving te negeren, heeft deze motie het niet gehaaid. Alleen dit is al veelzeggend omtrent het onbegrip wat er in de gemeente Rheden heerst over deze onnavolgbare beslissing.
Daarom hoop ik dat het commissariaat voor de media nu opnieuw een weloverwogen beslissing neemt op basis van de feiten. In mijn ogen kan het niet anders zijn dan dat, gezien de opvattingen van de lokale bevolking, de uitzendingen van MFM en die van RTV Veluwezoom en de relevante bepalingen in de Mediawet, RTV Veluwezoom alsnog de licentie toegewezen krijgt. De gemeenteraden van Rheden en Rozendaal zullen hier in mijn ogen zeer positief op reageren omdat het de lokale democratie ten goede zal komen als wij als politici weer kritisch worden gevolgd en de gemeenten weer beschikken over een lokale omroep die functioneert. Kortom als Rheden en Rozendaal weer de lokale omroep terugkrijgen die ook doet waar de lokale omroep voor bedoeld is: lokale media verzorgen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Op de website www.groeppieperrook.nl is het geluidsfragment te beluisteren. Na wethouder Adema van gemeente Rozendaal die zegt vanuit de gemeente aanwezig te zijn zegt Heleen Denie 'gemeente Rheden'. Verder staat op het aangepast verslag dat ze er als raadslid was. Ook ik begrijp niet dat Heleen zo gehandeld heeft. Onbegrijpelijk.
BeantwoordenVerwijderenIk vraag me vooral af wat Kooijmans nu vindt? Is hij nog steeds zo meegaand met zijn vriendin Denie?
BeantwoordenVerwijderenHoog van de toren blazen, maar nu weer zwijgen! Foei Kooijmans. Je valt voor de zoveelste keer door de mand.
Wim, heb je nou alleen dit stukje opname of heb je de hele hoorzitting?
BeantwoordenVerwijderenIk heb nog geen tijd gehad om de band af te spelen. Daarna mag bovenstaande anonieme superheld meegenieten van mijn bevindingen.
BeantwoordenVerwijderenAnoniem, Het door u genoemde stukje heb ik gevraagd alvast naar mij toe te sturen. Het meest belangrijke!
BeantwoordenVerwijderenBekijk of het totaal technisch kan worden geplaatst. Zwaar bestand. Website laat tot bepaalde download zwaarte toe. Misschien naar MP3 omzetten mogelijk.
Voor alle duidelijkheid. Met anonieme superheld bedoelde ik de zielepoot achter de anonieme reactie van 19:07.
BeantwoordenVerwijderen@Wim
BeantwoordenVerwijderenik vroeg je of je de hele hoorzitting van het commissariaat hebt gekregen en in bezit hebt ? Of begrijp ik nu dat je een fragment hebt gekregen van het commissariaat ? Dat ze fragmenten sturen vind ik vreemd namelijk. Je stuurt als organisatie de opname of niet.
Ik wil het wel horen, want ik kan op basis van een fragment geen oordeel vellen voor mij zelf. In een groter verband kan het misschien anders bedoeld zijn, een vraag verkeerd begrepen of een foutje. Heeft ze de rest van de hoorzitting wel als raadslid of namens de raad heeft gesproken ? Uit het gecorrigeerde verslag blijkt dat ze als raadslid was, is uitgenodigd door die omroep en uit haar bijdrage zie ik ook geen rare dingen. Dus ik vind het vaag worden, dus kun je helderheid geven.
Ik was net mijn naam vergeten in te vullen, ben de reactie van 20.37. Dus niet die zielepoot ;-)
Richard S. Natuurlijk geeft CvdM geen fragment. Op het eerste en tweede verslag staat Heleen als raadslid genoemd dan spreekt ze als raadslid dat is duidelijk! Begrijp dat het vanuit jouw situatie lastig is. Hele band is zeer binnenkort te beluisteren. Jammer dat opname kwaliteit te wensen over laat.
BeantwoordenVerwijderen