Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 18 juli 2011

Geen overeenstemming over Nimmer Dor

Door: Bob Bouhuijs

Op bijna juichende toon berichtte de Gelderlander vorige week over het bouwplan Nimmer Dor te Laag Soeren. ‘Laag Soeren bundelt de krachten en draagt bij aan een fraai plan’. Zo stond te lezen. De belangenorganisaties die betrokken waren geweest bij het ontwikkelen van het conceptplan zouden zich achter het ontwerpresultaat hebben geschaard: ‘Het plan dat nu op tafel ligt krijgt de instemming van de belangenclubs.’ Een nadere beschouwing toont een geheel andere realiteit.

Drie belangengroepen, Het IVN, NimmerdorNee en Soerens Belang, zijn de laatste maanden inderdaad betrokken geweest bij de ruimtelijke ontwikkeling van het bouwplan Nimmer Dor. Dit gebeurde binnen het raamwerk van De Nota van Uitgangspunten Nimmer Dor die begin dit jaar door de Rhedense gemeenteraad is aangenomen. Op deze blog heb ik me destijds in enkele artikelen uiterst kritisch uitgelaten (TKo: zie bijdragen Bob Bouhuijs) over deze nota en de instemming van de Rhedense gemeenteraad. Deze kritiek is niet verstomd. Het bestuur van de Stichting NimmerdorNee, waar ik voorzitter van ben, blijft fundamentele bezwaren hebben tegen deze nota. Voor mij persoonlijk geldt dat evenzeer. Ook het IVN blijft kritisch. Aangezien ik geen functie vervul binnen laatstgenoemde organisatie, beperk ik me hier tot de kritiek van NimmerdorNee.

In eerdere artikelen heb ik al uitvoerig belicht waarom de bouw van 60 woningen op drie hectare van het oorspronkelijke plangebied Nimmer Dor door ons ongewenst is. Verwezenlijking van dit project creëert een planologisch gedrocht, dat qua bouwintensiteit sterk zal contrasteren met de groene, landelijke omgeving en de omwonenden van het plangebied in hun woongenot ernstig zal schaden. Daarnaast wordt de wijk gebouwd in het foerageergebied van een steenuilenpopulatie. In tegenstelling tot hetgeen de Gelderlander meldt, bevinden zich op het plangebied meerdere steenuilenparen. Hun habitat zal door de bouw van een wijk ernstig worden bedreigd. Hierover loopt overigens nog een procedure bij de Raad van State. Een snelle realisering van Nimmer Dor is dan ook zeker geen uitgemaakte zaak.

Naast de landschappelijke en ecologische effecten die de bouw van een wijk met zich mee zullen brengen, blijft het vraagstuk van de woningbehoefte nog altijd actueel. In eerdere artikelen heb ik uitvoerig beargumenteerd waarom aan de bouw van Nimmer Dor een professioneel, onafhankelijk woningbehoefte-onderzoek vooraf zou moeten gaan. Vooral de woningbehoefte op de langere termijn bleek een heikel punt, aangezien het scenario waarin de huishoudenskrimp op termijn ook de gemeenten Brummen en Rheden zou gaan treffen, heel wel denkbaar is.

Ook op de korte termijn kan een te geringe woningvraag het project parten spelen. In het genoemde Gelderlanderartikel wordt wethouder Ron König aangehaald die zou hebben beweerd dat er grote belangstelling bestaat voor de woningen op Nimmer Dor. Tegelijkertijd stelt het artikel echter dat het project in drie fases wordt uitgevoerd ‘zodat rekening gehouden kan worden met de ontwikkelingen op de roerige woningmarkt’. Deze laatste constatering sluit beter aan bij de werkelijke situatie. Dat ook de gemeente Rheden een niet al te rooskleurige beeld heeft van de actuele Rhedense woningmarkt, blijkt wel uit een recent raadsvoorstel van het college van B&W. In dit voorstel geeft het college aan terughoudend te zijn bij het verlenen van medewerking aan woningbouwplannen waarbij per saldo meer dan vijf (!) woningen aan de woningvoorraad worden toegevoegd. Het college onderbouwt deze beleidswijziging door te wijzen op het veranderde economische en demografische klimaat. Er wordt onder meer gepleit voor het faseren van bouwplannen en het inzetten op ‘kwaliteit’.

Het begrip ‘kwaliteit’ heeft uiteraard een zeer subjectieve lading en ook in deze context wordt niet duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Wel toont dit voorstel zonneklaar dat ook volgens het college de onzekere economische vooruitzichten en de dreigende demografische teruggang niet kunnen samengaan met ambitieuze plannen op het terrein van woningbouw. Dat de richtlijnen in het voorstel niet gelden voor projecten waarvoor reeds een nota van uitgangspunten is geschreven, zoals Nimmer Dor, neemt niet weg dat het college dus zelf inziet dat het verwezenlijken van grote woningbouwprojecten in het huidige tijdgewricht riskant is.

De argumenten tegen het huidige Nimmer Dor staan dan ook fier overeind. De vraag waarom NimmerdorNee dan toch betrokken is geweest bij het ontwerp van een plan dat ontwikkeld wordt binnen het raamwerk van de Nota van Uitgangspunten Nimmer Dor, is legitiem en verlangt een antwoord.

Door aanwezig te zijn bij de ontwerpsessies hoopten wij invloed uit te oefenen op het stedenbouwkundige concept. Deze hoop is niet gelogenstraft. De belangengroepen hebben inderdaad enige richting kunnen geven aan het ontwikkelproces en daarmee heeft het ontwerp een minder desolaat karakter gekregen dan aanvankelijk het geval was. Ondanks het restrictieve kader waarbinnen deze ontwikkelsessies plaats vonden, wil ik Ron König wel complimenteren: hij is de eerste wethouder die ten aanzien van het ontwikkelen van het plangebied Nimmer Dor ruimte heeft gecreëerd voor een inbreng van de inwoners van Laag Soeren en andere belangstellenden. Een vernieuwende werkwijze, die, ondanks alle beperkingen en onvolkomenheden, navolging verdient.

20 opmerkingen:

  1. Hoi Bob,
    Je schrijft dat in eerdere artikelen uitvoerig is belicht waarom de bouw van 60 woningen op drie hectare van het oorspronkelijke plangebied Nimmer Dor voor de stichting Nimmer Dor Nee ongewenst is. Is dat nu nog steeds zo?
    Zo ja, hoe verhoudt zich dat nu tot de uitspraak dat 60 woningen hard is op de druk bezochte informatie 24 maart 2011 in het Sprengenhuus in Laag Soeren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heer Pieper.
    Heeft u als raadslid zelf ook een mening?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer/mevrouw anoniem,

    Kijkt u maar bij de raadsnotulen van 1 maart 2011 bij Woningbouw Nimmer Dor te vinden op www.rheden/nl

    BeantwoordenVerwijderen
  4. kopm, kom Wim! Deze (anonieme) kiezer vraagt blijkbaar om je mening. Die hoeft daarvoor toch niet op speurtocht naar raadsnotulen. Zo'n gelegenheid laat je toch niet voorbijgaan? Zeker jij niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Theo, ik zie de reden waarom de heer/mevrouw het vraagt. De discussie die wij hadden. Daar pas ik voor. Laat meneer of mevrouw zich eerst bekend maken dat lijkt me wel zo correct. Gebeurt dat niet dan maar naar raadsnotulen kijken. Of ......

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wim, ik weet niet precies waar je op doelt, maar de kwestie van de woningbehoefte blijft hoe dan ook actueel.

    Het college wiegert een grondig woningbehoefte-onderzoek te laten uitvoeren, terwijl uit verschillende scenario's blijkt dat huishoudenskrimp voor de regio Brummen-Rheden zeer wel tot de mogelijkheden behoort.

    Voorts gaat het college m.b.t. toekomstige woningbouw thans uit van het nee, tenzij-standpunt. Ten aanzien van het verwezenlijken van nieuwe woningbouwprojecten -van meer dan vijf woningen - geldt het uitgangspunt dat de gemeente in beginsel geen medewerker verleent. Nogmaals: dit soort uitgangspunten formuleer je niet als je veel vertrouwen hebt in de lokale woningmarkt.

    Dat sommige Soerenaren, die voorstander zijn van Nimmer Dor, voortdurend dezelfde drogredenen presenteren om het project doorgang te laten vinden, doet niets af aan de feiten die ik op deze blog veelvuldig heb gemeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Bob, Ik doel op dat in de informatieavond op 24 maart 2011 duidelijk is gezegd ook n.a.v. opmerkingen dat 60 woningen 'hard'is daar is geen discussie meer over. Nu lijkt het of de 60 woningen weer ter discussie staat. Daar doel ik op. M.b.t woningbouw behoefte in onze gemeente kan ik zeggen dat de eerste fase op Grinthuizen in het dorp Rheden rap weg zijn. Het liep storm. Zie
    http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/8890822/Grinthuizen-Rheden-in-trek-ondanks-huizencrisis.ece

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat de Nota van Uitgangspunten door de gemeenteraad geaccepteerd is, wil natuurlijk niet zeggen dat wij deze nota ook omarmen. In dit kader heb ik onder meer gewezen op enkele demografische trends.

    Verder zou ik, indien ik raadslid was, willen weten waarom het college in Laag Soeren 60 woningen wil bouwen, terwijl het nieuwe Rhedense woningbouwbeleid gericht lijkt te zijn op het niet meer uitbreiden van de woningvoorraad. Hierin schuilt m.i. een discrepantie.

    Voorts is Rheden Laag Soeren niet. Rheden is een dorp met meer voorzieningen en is veel dichter gelegen bij de conurbatie Arnhem-Nijmegen. Grinthuizen is dan ook niet zomaar te vergelijkken met Nimmer Dor.

    Ten slotte kun je nog de vraag stellen voor wie je wilt bouwen. 70 procent vrije sector opent in ieder geval wienig perspectieven voor starters op de woningmarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hallo Bob, Ik dacht dat GroenLinks in februari vragen heeft gesteld. Dat ging over woningbehoefte en ruimtelijke ontwikkeling. Mocht je vragen en antwoorden willen hebben dan stuur ik die graag want het is openbaar.
    Jammer dat je geen antwoordt geeft over 60 woningen zijn 'Hard'geen discussie mogelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wim, de vragen en antwoorden ontvang is graag van je.

    Over het feit dat het college het getal van 60 als een 'hard', ononderhandelbaar, gegeven beschouwt, heb ik in feite al een standpunt verkondigd. In onze optiek is dit aantal, en met name de intensitiet van de bebouwing, onaanvaardbaar. Dit impliceert dat we onze juridische mogelijkheden om realisatie van het plan te voorkomen gaan onderzoeken. Wel wil ik in augustus eerst de meningen van de omwonenden hierover peilen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Bob, Het woord 'hard, kwam uit de kant van NimmerDor Nee. Kijk of ik mijn aantekeningen van die infoavond 24 maart 2011 boven water krijg.
    Recht op bezwaar te maken werd 24 maart ook genoemd. Een ieder heeft die mogelijkheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wim, wat bedoel je precies?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Bob,

    Op de avond in het Sprengenhuus in Laag-Soeren waar jij ook aanwezig was is begin van de avond (en later nog) door commissieleden NimmerDor en/of symphatisanten gezegd er geen discussie is over het aantal van 60 woningen, die is 'hard'. Met andere woorden wordt niet aan getornd. De avond ging ook hoe vullen we de 60 woningen in. De avond van 24 maart 2011 was mede georganiseerd door de commissie Nimmerdor, Soerens Belang. Inwoners kregen de gelegenheid te reageren op het concept stedenbouwkundig plan Nimmer Dor van de gemeente.
    Avond begon 20.00 uur, is ingeleid met een presentatie van het plan, een toelichting op het ontstaan daarvan en het vervolgtraject. Van de commissieleden Nimmerdor was jij ook aanwezig. Verder waren aan wezig Machiel Wetselaar, Chanel Bleiker, Jan Hesse en Yvonne van Wijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Nu begrijp ik wat je bedoelt. Binnen de commissie 'Nimmer Dor' van Soerens Belang - dit is dus niet de Stichting NimmerdorNee, waar ik voorzitter van ben - hebben we bij tijd en wijle felle debatten gevoerd over visie en strategie. De commissieleden delen het standpunt dat een aantal van 60 woningen veel is. Ook Benno Lieftingh, bestuurslid van Soerens Belang, heeft deze opvatting onlangs in de Gelderlander uitgedragen. We zijn het echter niet eens over de vraag of dit aantal te veel is. NimmerdorNee meent van wel en overweegt daarom juridische stappen.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Bob, Toch vreemd dat je zegt dat voor de commissieleden 60 woningen veel is. Naar ik mij herinner was de gespreksleider Machiel Wetselaar tevens commissielid. Ook hij noemde dat 60 woningen 'hard' is. Zelfs is het bevestigd toen een dringende vraag en oproep uit de zaal kwam van de heer A. Blankenspoor. Op de informatieavond kwam de verkeersafwikkeling en 'hoe zou je willen dat er gebouwd zou worden zodat je het aan je vrienden en kennissen kan aanbevelen om daat te gaan wonen'. Daarbij is uitgegaan van het aantal van 60 woningen. Nu maak je een verschil hoe je als inwoner en als stichting bestuurslid tegen het plan aankijkt. Daarover op deze blog bij een ander onderwerp al fors over gediscussieerd. Misschien dat anoniem daar nog een opmerking over kan maken hoe de mening is als inwoner en als bestuurslid. Anoniem reageerde op je artikel op
    20 juli 2011 om 22:33 uur. Wellicht heeft de heer/mevrouw een tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Als bestuurlid, als lid van de commissie 'Nimmer Dor' en als inwoner ben ik geen voorstander van de door het college gewenste 60 woningen. De commissie 'Nimmer Dor' is een discussieplatform waar inwoners met verschillende opvattingen over het plan Nimmer Dor spreken en indien mogelijk tot een consensus pogen te komen. Dit betekent dus niet dat leden van de commissie eenzelfde standpunt delen. Wanneer Machiel zegt dat het aantal van 60 een gegeven is, kan hij hiermee bedoelen dat dit voor het college niet ter discussie staat of dat hij deze mening ook is toegedaan.

    Verder vindt een groot deel van de commissieleden het aantal van 60 veel, maar niet dusdanig veel dat een zienswijze moet worden ingediend. Ik ben het hier niet mee eens en dat heb ik binnen de commisse, in overleggen met het college en raadsleden en in de media (onder andere op deze blog) veelvuldig laten blijken. Mijn stellingname is dus alles behalve 'vreemd'.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoi Bob, Zoals jij ben ik ook vanaf het begin bij het project als raadslid betrokken. Het nu voorliggende plan is bijna de helft van het oorspronkelijk aantal woningen. Ik herinner goed de avond in het voormalig Dorpshuis toen weth. Jansen de eerste pogingen deed. Briefjes met meningen aan de wanden. Huidige weth. is de vierde in rij die bij het project betrokken is. Ook mij is evenzo uit gesprekken met inwoners te hoeren gekomen dat oudere inwoners van Laag Soeren graag naar een kleinere woning zouden willen verhuizen. Het kan verschuiving in het dorp veroorzaken.
    Naar mij weten is het onafhankelijk onderzoek naar de woningbehoefte geweest. Daaruit bleek bleek behoefte aan woningen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat pas aan het eind van het traject de balans valt op te maken. Verwacht dat bouwen in een goed liggend prijssegment van belang is. Doel is een goed kwaliteitsplan waar ook omwonenden mee gebaat bij zijn.
    Het is een aantrekkelijk gebied om te bouwen dat ligt aan de grens van de Veluwe. Verder speelt het overgangsgebied naar de IJssel mee. De groene wig blijft zo en belangrijk is ook dat niet dorpsstructuur wordt aangetast en zo blijft. Met woningstichting heb ik niet veel ervaring. Typisch is dat Vivare geen partij is terwijl die in onze gemeente erg actief is.
    De grondpositie ligt in handen van de gemeente en een stuk bij Phanos.
    Ik hoop dat starters en ouderen door elkaar er samen een prachtig wijkje van maken. Bob en met jullie als naaste buren gaat dat lukken. je zit eerder bij elkaar op de koffie dan wordt gedacht. Ik wens dat ook jullie een fijne en gezellige tijd tegemoet gaan. Het voorzieningen aanbod in Laag-Soeren is al niet zo hoog meer woningen kan dat ten goede komen.
    Bob, dank voor de aangename openbare discussie. Wens een ieder een prettig weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als ik hoer "Laag Soeren" google kom ik hier terecht :).

      Verwijderen
  18. Beste lezers, er staat een woord in dat 'horen' moet zijn. Zo zie je maar hoe een typefout kan gebeuren. Ach, ben ook meer een mens.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Er zijn tien sociale huurwoningen en tien koopwoningen van maximaal 172.000 euro gepland. De overige 40 woningen vallen in het dure of duurdere segment. Ik geloof dan ook niet dat de primaire doelgroepen starters of oudere Soerenaren zullen zijn. Voor het overige heb ik mijn belangrijkste argumenten op andere plaatsen te berde gebracht.

    Ik waardeer overigens de oprechte betrokkenheid van Wim bij het dorp Laag Soeren in het algemeen en bij het debat over Nimmer Dor in het bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen