Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zondag 2 oktober 2011

Kluiskamp zet toekomst BouwBurg op het spel

De Stichting Kluiskamp in Velp organiseerde enkele tientallen jaren tijdens de zomervakanties de jaarlijkse huttenbouw-week voor de Velpse schooljeugd. Na een intern conclict heeft een groep vrijwilligers zich afgescheiden in de Stichting Bouwburg. BouwBurg organiseerde dit jaar voor het eerst het huttenbouwdorp. Daarmee vestigde BouwBurg twee nieuwe records. Met ruim 570 deelnemende kinderen was dit het grootste kamp van de afgelopen 10 jaar. Daarnaast draaide het kamp op 80 vrijwilligers, ook een record.

Intussen duurt conflict tussen Kluiskamp en Bouwburg voort. Kluiskamp heeft een rechtszaak aangespannen tegen Bouwburg.

De Stichting Bouwburg meldt zich met onderstaand persbericht over deze kwestie.

Kluiskamp zet toekomst BouwBurg op het spel
Een dreigende rechtszaak tussen stichting Kluiskamp en Stichting BouwBurg betekent een mogelijk einde voor de veelbezochte huttenbouwdorpen in het Gelderse Velp. Hoewel Stichting BouwBurg zich over de onderlinge problemen tot nu toe terughoudend heeft opgesteld, forceert een buitenproportionele schadeclaim van ruim € 5.000 vanuit Stichting Kluiskamp de stichting BouwBurg tot openheid over de kwestie.

De laatste jaren van de Kluiskamp waren roerig. De organisatie van de Kluiskamp bestond uit een groep actieve vrijwilligers en een bestuur dat gevormd werd door de heer en mevrouw Westra. Eind 2010 kwam de roerige situatie tot een climax en leverde een groep van ruim 50 vrijwilligers een petitie in met het verzoek aan de heer Westra om zijn positie in het bestuur af te staan. Kern is de onwrikbare houding van meneer Westra. Waarmee (noodzakelijke) ontwikkelingen van een kinderkamp anno nu niet tot uiting konden komen. In de maanden hierna breidde de familie Westra het bestuur uit met twee vrijwilligers die ook tot de conclusie kwamen dat het conflict enkel op te lossen was door het aftreden van de heer Westra. In de tijd na de aangeboden petitie heeft een bemiddelingsgroep zich intensief bezig gehouden om het conflict op te lossen. Uiteindelijk is deze bemiddeling niet gelukt.

In mei trok het nieuwe Kluiskamp bestuur dan ook de conclusie dat de enige oplossing een afscheiding van de kinder- en de senioren activiteiten was. Met de afspraak dat Stichting Kluiskamp officieel afstand zou doen van het organiseren van de kinderkampen, werd het bestuur van de Kluiskamp wederom gereduceerd tot de familie Westra.

Toen de bemiddelingspoging niet lukte en het bestuur van Kluiskamp niet tot ontwikkelingen bereid bleek zijn een aantal vrijwilligers en één van de voormalig bestuursleden van de Kluiskamp, stichting BouwBurg gestart. Naast het overnemen van alle verplichtingen van Stichting Kluiskamp (waaronder contracten voor de nieuwe locatie), verwachtte de vrijwilligers ook toegang te krijgen tot de materialen en royale gelden die, mede door deze vrijwilligers, voor het organiseren van de kinderkampen bijeengebracht waren.

Het nieuwe bestuur van BouwBurg heeft er op hetzelfde moment voor gekozen om vooral positief in het nieuws te willen komen en heeft met stijgende verbazing in de media verhalen gelezen over het bestuur van Kluiskamp.

In de maanden voor het kamp, kreeg BouwBurg schriftelijk en mondeling van bestuur Kluiskamp te horen dat ze de beschikking zou krijgen over een groot deel van de materialen van de Kluiskamp.

In de week dat de overdracht plaats zou vinden, kreeg BouwBurg vanuit een sponsor aangeboden om de containers met materialen alvast te verplaatsen. In de blijdschap dat dit mogelijk was, heeft BouwBurg de verplaatsing plaats laten vinden, wat uitmondde in een aangifte van diefstal vanuit Stichting Kluiskamp.

Tijdens en na de verplaatsing, is BouwBurg van de containers afgebleven in de hoop dat de overdracht alsnog plaats kon vinden. Uiteindelijk vond deze één minuut voor de start van het kamp plaats. Meteen na het uitruimen van de materialen zijn de zeecontainers, volgends afspraak, teruggeplaatst op de locatie van de Kluiskamp zodat deze voor opslag van de bingo en kaartspellen gebruikt kunnen worden. Stichting BouwBurg heeft de kosten van de terugplaatsing voor haar rekening genomen.

Nu, nadat het eerste kamp van Stichting BouwBurg heeft plaatsgevonden, is het verhaal helaas nog niet voorbij. Stichting Kluiskamp stelt Stichting Bouwburg aansprakelijk voor schade aan de oude containers. Kluiskamp bestuur raamt de schade op ruim € 5.000,00. Een bedrag dat de aanschafwaarde van de tweedehands containers ver overschrijdt. Hoewel Stichting BouwBurg met behulp van de vele sponsoren en giften en subsidies positief heeft weten af te sluiten, is het kleine geld bedrag dat over is, gereserveerd voor het kamp van 2012.

Stichting Kluiskamp beschikt zelf over een kapitaal van € 21.000, bijeengebracht om kinderkampen te organiseren, wat ze niet meer doen. Diverse sponsoren hebben zelfs brieven naar Kluiskamp en haar notaris gestuurd om te laten weten dat ook deze gelden beschikbaar gesteld dienen te worden voor de kampen van Stichting BouwBurg. In plaats daarvan kiest Stichting Kluiskamp ervoor deze gelden voor een juridische strijd te gebruiken waar de vrijwilligers, verenigd in Stichting BouwBurg, zich niet tegen kunnen wapenen. Daarmee zet de familie Westra zeer bewust de toekomst van huttenbouwdorp in Velp op het spel.

“Stichting BouwBurg is een non-profit stichting” zegt Pedro Canters, voorzitter van Stichting BouwBurg. “De gelden die wij hebben ontvangen, hebben wij zoveel mogelijk in het organiseren van het kamp gestopt. Wij kunnen de schadeclaim, laat staan een advocaat, gewoonweg niet betalen. Als er dorpsbewoners in Velp en Rozendaal zijn die ons bij kunnen staan, zouden we dat enorm waarderen.”


Geen opmerkingen:

Een reactie posten