Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 8 april 2013

Bijdrage 300.000 euro aan nieuwbouw Atelier Velp door gemeente geen goed idee!

Voorlopig ontwerp nieuwbouw Atelier Velp - impressie entreezijde
(bron: gemeente Rheden, ontwerp: Hurenkamp Architecten en Adviseurs)

Atelier Velp gaat een nieuw onderkomen bouwen op het Helicon-terrein aan de Larensteinselaan in Velp. Prima. Na veel omzwervingen in Velp en omgeving is een permanent eigen onderkomen een kroon op de ontwikkeling van Atelier Velp. Atelier Velp beidt opleidingen en cursussen voor alle leeftijden op het gebied van muziek, dans, theater en circustheater (circus Poeha). Zij geeft daarnaast vakopleidingen op MBO-niveau. De organisatie heet de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt en is met meer dan 1000 cursisten een grote aanbieder van genoemde cursussen en opleidingen in de regio. Niet alleen in Velp maar ook in Arnhem en Dieren. Oorspronkelijk begonnen in Velp is ze uitgewaaierd over locaties in Arnhem,  (Beekdal Lyceum, Olympus College en  Hommelseweg), Velp (Helicon, Dumpel, Arnhorst, Lepelaar) en Dieren (Rhedens).

Een succesverhaal dus. Let wel: Atelier Velp is een commercieel bedrijf. Daar is helemaal niks mis mee. Alle bewondering voor het succes van deze organisatie.


De gemeente Rheden heet ook ambities. Vorig jaar is RIQQ, het cultuurbedrijf van de gemeente Rheden opgericht. RiQQ is een fusie van De Alliantie (Rhedense Stichting voor kunst en cultuur), Muziekschool Musica Allegra en de Rhedense Muziek Federatie. Deze organisatie drijft op subsidie van de gemeente Rheden. De gemeente is al langer op zoek naar een mogelijkheid om in Velp een cultuurcluster te ontwikkelen maar pogingen daartoe bleken niet haalbaar.

Nu denkt de gemeente (wethouder Tiemens) dit in te vullen door mee te liften op de plannen van Atelier Velp. Zij wil daarvoor een bedrag van 300.000 euro bijdragen aan de nieuwbouw van Atelier Velp. Volgens de gemeente is dit bedrag ervoor bedoeld om het gebouw geschikt te maken voor medegebruik voor culturele- en verenigingsactiviteiten.

In ruil voor die 300.000 euro heeft “Atelier Velp toegezegd de podiumvoorziening minimaal 30 keer per jaar tegen een gereduceerd tarief beschikbaar te stellen voor activiteiten van verenigingen en organisaties uit Velp. Van deze activiteiten zullen er 20 onder verantwoordelijkheid van RiQQ georganiseerd worden.” (tekst uit het raadsvoorstel)

Op het eerste gezicht een win-win situatie. Maar ik zet daar de nodige vraagtekens bij.

Atelier Velp is een commerciële organisatie. Ik wijs er even op dat andere culturele commerciële organisaties als Kastanjelaan 13 in Velp en Tagore en Theothorne in Dieren eveneens op cultureel gebied aan de weg timmeren en hun accommodaties tegen redelijke prijzen aanbieden. RiQQ maakt al met enige regelmaat gebruik van deze accommodaties. Dat zal dus duidelijk minder worden of zelfs helemaal stoppen. RiQQ zal zich immers concentreren op het gebruik van de accommodatie van Atelier Velp. De gift van de gemeente Rheden aan Atelier Velp werkt daarmee concurrentievervalsend.

Die 300.000 euro wordt door de gemeente in 20 jaar afgeschreven. Stel dat de accommodatie inderdaad 30 keer per jaar wordt gebruikt. In die 20 jaar wordt de accommodatie dus 600 keer gebruikt. Dat is 500 euro huur per keer. Een zeer fors prijskaartje voor een avondje huur.

Met die 500 euro zijn we er nog niet. Het pakt nog duurder uit. Atelier Velp stelt de accommodatie 30 keer per jaar tegen een gereduceerd tarief beschikbaar. Nergens uit het raadsvoorstel wordt duidelijk hoe hoog die tarieven zijn en welke reducties daarop van toepassing zijn.

Ik dacht dat we de tijd van ongebreidelde subsidies aan cultuur zo langzamerhand achter ons hebben liggen. Van die 30 keren gebruik zijn er 20 bestemd voor RiQQ. RiQQ drijft al op subsidie van de gemeente. Dit is dus nog een extra verkapte subsidie aan RiQQ.

De overige slechts 10 keren gebruik zijn bestemd voor verenigingen en andere organisaties. Hoe wordt daarmee omgegaan? Ik kan me voorstellen dat carnavals- , toneel-, muziek- en sportverenigingen voor uitvoeringen, bijeenkomsten en feestjes van deze accommodatie gebruik willen maken. De niet-gesubsidieerde burgerverenigingen mogen dus tegen betaling (immers het is een gereduceerd tarief maar nog steeds een tarief) van deze accommodatie gebruik maken. Ik vraag me af of zij daarmee beter af zijn dan nu. Welke prijs wordt aan die verenigingen in rekening gebracht?

Over die 30 keer schrijft de wethouder in het raadsvoorstel: “Het risico bestaat dat in de praktijk dit aantal niet gehaald kan worden. Dit risico wordt vooralsnog laag ingeschat.” Zij houdt niet voor niets een slag om de arm en dekt zich alvast in. Het is dus niet eens zeker of die 30 keer per jaar zullen worden gehaald. Daarmee zouden de kosten per keer nog verder oplopen.

Het opzetten van een cultuurcluster is een van de afspraken in het coalitieakkoord. Dat akkoord dateert uit 2010. Sindsdien heet de economische crisis zich verdiept. De gemeente staat dan ook voor grote financiële uitdagingen en staat na eerdere bezuinigingen aan de vooravond van nog zwaardere bezuinigingen. Iedere euro moet voordat ie wordt uitgegeven drie keer worden omgedraaid.

Het lijkt me bovendien dat Atelier Velp zelf ook uitvoeringen in het gebouw gaat geven. Dus met of zonder die 300.000 euro: dat podium komt er. 
Atelier Velp zal als ieder commercieel bedrijf zelf het risico moeten dragen. Gebruikers kunnen die accommodatie vervolgens huren. Dat is de koninklijke weg die zonder giften/verkapte subsidies bewandeld moet worden.

In het raadsvoorstel staat nog een merkwaardige zin: "Kastanjelaan 13 (voorheen K13) heeft weliswaar diverse faciliteiten, maar biedt slechts
plaats aan max. 90 personen en richt zich op een specifiek segment in de markt." Dat van die 90 plaatsen wil ik nog wel eens zien. Gaat het om zitplaatsen, staanplaatsen? En dat "specifieke segment" is complete onzin. Kastanjelaan 13 heeft juist een zeer breed en gevarieerd aanbod. Check de website maar eens.

En ik heb nóg 'n vraag. In het raadsvoorstel staat dat de betrokkenen al zijn geïnformeerd. Hoe moet dit worden geduid? Heeft de wethouder al toezeggingen gedaan? Welke verwachtingen zijn gewekt? Dat lijken me uiterst interessante vragen voor de raadsleden!

Met alle respect en waardering voor Atelier Velp. Ik gun het ze graag en als ik in de schoenen van Atelier Velp zou staan zou ik zo’n aanbod ook met beide handen accepteren.

Maar het gaat om gemeenschapsgeld en deze uitgave is om meerdere redenen niet verantwoord. Niet doen dus. Stop die 300.000 euro terug in de gemeentelijke schatkist. Dat geld zal nog hard nodig zijn voor andere zaken.

Onderstaand het raadsvoorstel. Klik op de afbeelding(en) om te vergroten. 









Geen opmerkingen:

Een reactie posten