Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

woensdag 10 april 2013

Kastanjelaan 13 over voorgenomen bijdrage Rheden aan bouw Atelier Velp

De Rhedense wethouder Tiemens wil Atelier Velp 300.000 euro geven voor een
podium in het nieuwe onderkomen van dat Atelier Velp op het Helicon-terrein wil bouwen.

Ik heb daarover vandaag contact gezocht met Jos de Geest, de bedrijfsleider van Kastanjelaan 13.

Jos: “Toen ik het bericht afgelopen zaterdag in de krant las schoot het broodje dat ik aan het eten was in mijn keel. Zo schrok ik er van.

Hij verbergt zijn teleurstelling niet. Atelier Velp is een commerciële onderneming net als Kastanjelaan 13. Dit is concurrentievervalsing.

 Nieuwbouw Atelier Velp - impressie entreezijde
(bron: gemeente Rheden, 
ontwerp: Hurenkamp Architecten en Adviseurs)
Overigens heeft hij een goede relatie met zowel Stef de Wit van RiQQ als met de dames van Atelier Velp. Hij heeft het er dan ook moeilijk mee. Maar dit is geen eerlijk spel van de gemeente. Ondernemingen als Kastanjelaan 13 en Theothorne worden hiermee op achterstand gezet.

Atelier Velp wil een nieuw onderkomen omdat ze graag alle cursussen onder
een dak op één locatie willen brengen. Een logische wens. Maar in een podiumaccommodatie was, volgens Jos, niet voorzien. Dat podium is een mooi extraatje voor Atelier Velp maar niet per se noodzakelijk. Kastanjelaan 13 is met ca. 100 plaatsen te klein voor een grote uitvoering van het Atelier maar daar zijn ook andere mogelijkheden voor. Er zijn genoeg accommodaties in de omgeving waar grote voorstellingen kunnen worden gegeven. Bijvoorbeeld in de Arnhemse schouwburg of in Theothorne. De schouwburg heeft het niet zo breed en Theothorne heeft ook de ruimte.

(TKO: daar voeg ik nog aan toe: de zalen/aula’s van de scholen waar Atelier Velp mee samenwerkt)

Voor RiQQ hoeft dit ook geen groot probleem te zijn. Een toneelvoorstelling of uitvoering waarvoor veel publieke belangstelling voor is kun je spreiden over verschillende momenten, zowel middagen als avonden. Kastanjelaan 13 is daar met haar unieke sfeer uitermate geschikt voor.

Jos is verbaasd over de wijze waarop de gemeente Kastanjelaan 13 in het raadsvoorstel beschrijft. Volgens de wethouder richt Kastanjelaan 13 zich op een specifiek segment in de markt. Welk segment dat dan is wordt niet uitgelegd. “Onzin!” aldus Jos de Geest. “Wij hebben een zeer brede programmering. Dat hebben wij in onze vergunningaanvraag ook duidelijk gemaakt. Iedereen kan zien dat wij ons op een zeer breed publiek richten. Zowel met onze matinees als met de avondprogrammering.”

Kastanjelaan 13 stelt de accommodatie regelmatig gratis ter beschikking. De inkomsten worden dan gehaald uit de horecaomzet.  Alleen als blijkt dat er onvoldoende omzet is vragen wij een bijdrage.  Tenslotte moeten personeel en electriciteit ook betaald worden.

Hij herinnert zich nog een uitspraak van wethouder Tiemens. Toen bleek dat een cultuurcluster bij Helicon niet haalbaar bleek verzuchtte Tiemens nog dat die accommodatie met de aanwezigheid van Kastanjelaan 13 en Theothorne niet echt meer nodig was.

De gemeente kan in deze moeilijke tijden die 300.000 beter besteden aan zaken die harder nodig zijn.

Jos de Geest blijft positief. “Kastanjelaan 13 is onderdeel van de maatschappij en daar willen wij graag ons steentje aan blijven bijdragen. We laten ons niet uit het veld slaan en zetten er nog eens extra de schouders onder. Ik wil iedereen recht in de ogen kunnen kijken.”

Morgen, donderdag 11 april, staat dit onderwerp op de agenda van de informatieavond van de gemeenteraad. Het agendapunt is gepland om 20:45 uur.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten