Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

donderdag 23 april 2009

Lokale journalistiek mist kwaliteit

Door: Bob Bouhuijs

Journalisten van de lokale media laten het vaak na om de provinciale en gemeentelijke politiek kritisch te volgen. Daarentegen pogen overheden middels geraffineerde communicatiestrategieën de journalistieke berichtgeving te beïnvloeden. Deze constatering deden Paul van der Steen en Derk Walters afgelopen zaterdag in het NRC Handelsblad.

De bevindingen van Van der Steen en Walters sluiten naadloos aan bij het bericht dat Theo Kooijmans enkele dagen terug op deze weblog plaatste. Hierin betichtte hij de lokale media in de gemeente Rheden van een volgzame, onkritische houding tegenover het College van B&W. Hoewel Kooijmans hierin gelijk heeft, blijft de vraag hoe deze onprofessionele mentaliteit verklaard moet worden.

Om te beginnen zien we dat tal van uitgevers de laatste jaren bezuinigd hebben op de redactionele slagkracht van hun kranten. Het feit dat het aantal abonnementen afneemt - het abonneebestand vergrijst en jongeren volgen het nieuws via andere kanalen -, is slechts een van de redenen waarom uitgevers investeringen in hun kranten achterwege laten. Het gevolg is een personele onderbezetting op redacties die er toe leidt dat journalisten vaak kiezen voor eenvoudig te verkrijgen nieuws. De doorspitten van ingewikkelde rapporten en het gebruik maken van externe expertise, ter verwerving van kwalitatief betere informatie, heeft geen prioriteit meer. Hier komt nog bij dat sommige lokale kranten liever goede maatjes blijven met het gemeentebestuur omdat de gemeente eveneens een belangrijke adverteerder is.

Dit neemt niet weg dat er nog steeds, ook lokaal, journalistieke parels rondlopen. Zo schrijft Suzanne de Lijser prachtige, kritische artikelen voor het Streekjournaal en heeft Wouter Zaalberg in een recent verleden voor dezelfde krant een aantal mooie achtergrondverhalen geproduceerd. Het is dan ook te eenvoudig voor redacties om zich volledig te verschuilen achter het beleid van het krantenmanagement. Het kritisch volgen van politieke ontwikkelingen is immers eveneens een kwestie van attitude. Een kleine extra investering door het lezen van enkele passages uit een beleidsplan en het stellen van een onverwachte vraag aan een lokale politicus, kan het verschil uitmaken tussen propaganda voor het gemeentelijke beleid en een evenwichtig informatief journalistiek product. Het is juist deze professionele beroepshouding waar het bij veel lokale journalisten aan ontbreekt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten