Niet alleen de PvdA maar ook de SP verliest terrein. Na het hoogtepunt in 2006 is de SP langzaam maar zeker weggezakt. De aanhang van de SP was vooral in de volkswijken te vinden waar de onvrede over verloedering, immigratie en integratie het grootst is. Maar die aanhang heeft een nog aantrekkelijker uitlaatklep gevonden bij de PVV. De SP-stemmers stappen dan ook massaal over naar de PVV die er nog een schepje aantrekkingskracht bovenop doet door een aantal linkse standpunten over ontslagrecht, de AOW en de zorg over te nemen.
De snelle groei van de SP heeft bovendien voor problemen gezorgd. Pogingen van SP-ers om te zich te ontworstelen aan de kadaverdiscipline zorgden voor veel ophef.
De verandering van politiek leiderschap heeft de partij ook geen goed gedaan. Jan Marijnissen had ontegenzeggelijk charisma maar Agnes Kant kan Jan maar niet doen vergeten. Kant is te verbeten en te overtuigd van haar eigen gelijk om veel sympathie bij de bevolking te kweken. Bovendien is het de vraag of ze ook echt de kans krijgt. Jan is op de achtergrond nog altijd aanwezig en het lijkt erop of partijgenoten zoals Harry van Bommel in de coulissen staan te trappelen om het stokje van Kant over te nemen.
De SP komt lokaal ook niet echt overtuigend uit de verf. Ze voert zo’n beetje in haar eentje oppositie in deze raad en dat is geen makkelijke opgave maar er zit weinig creativiteit in. Het is allemaal zo sosjalisties. Van mij mogen de kaders wel eens met iets nieuws komen, wat hoger van de toren blazen, zich meer in de publiciteit laten zien. Wel graag met originele acties en wat humor! Laat die oubollige tomaten thuis. Kook er maar soep van.
Wat ik de Rhedense SP echt kwalijk neem is haar opportunistische gedrag in project Hart van Dieren. Voorafgaande aan de raadsverkiezingen van 2006 was ze mordicus tegen de toenmalige plannen. Ze profileerde zich daar scherp op. Maar in de periode dat ze in het college zat was daar niets meer van te merken. Er werd met geen woord over Hart van Dieren gerept en de SP liet zich meevoeren op het pad dat door de PvdA was uitgestippeld. Je reinste kiezersbedrog. Zodra de SP uit het college was gewerkt werd de draad weer opgepakt en was de kritiek niet van de lucht. Volstrekt ongeloofwaardig. Voor mij een belangrijke reden om me weer actief met de politiek te gaan bemoeien.
De SP heeft echter een belangrijk voordeel ten opzichte van andere partijen. En dat is het kapitaal dat de partij tot zijn beschikking heeft. In de campagne voor de volgende raadsverkiezingen zal dat geld volop worden ingezet.
Maar of dat voldoende zal zijn?
Het is allereerst van belang vast te stellen dat de SP een totaal andere partij is dan de PvdA. Mede omdat de salarissen van SP-volksvertegenwoordigers in de partijkas worden gestort, is de partij minder interessant voor carrièrepolitici. Daarmee blijft de SP, meer dan de PvdA, de partij van het oprechte linkse engagement.
BeantwoordenVerwijderenDit neemt niet weg dat ook de SP de laatste jaren afstand heeft gedaan van haar ideologische veren. Zo heeft de partij zich neergelegd bij het Nederlandse NAVO-lidmaatschap en wordt ook het voortbestaan van de monarchie tegenwoordig aanvaard.
Dat de partij ondemocratisch zou zijn, is mijns inziens een onterechte aantijging. De invulling van alle belangrijke politieke partijfuncties komt binnen de SP middels een democratische procedure tot stand. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een beweging als de PVV, waar door Wilders en zijn kliek wordt bepaald wie de belangrijke functies mag bekleden. In het debat over de PVV worden dit soort essentiële feiten in mijn optiek te weinig onder de aandacht gebracht. Maar dit is een andere discussie.
Terecht merkt Theo Kooijmans op dat de SP op lokaal niveau niet altijd een consistent beleid heeft voorgestaan. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor het plan Nimmer Dor. Aanvankelijk was de SP sceptisch. Toen echter werd toegetreden tot het college heeft de partij zich in stilzwijgen gehuld. Nadat het college was verlaten, keerde de SP weer terug naar het aanvankelijke kritische standpunt, zonder hier overigens veel ruchtbaarheid aan te geven. Net als nagenoeg alle andere partijen in de raad, liet de SP het veelal na om, met name op de terreinen woningbouw en ruimtelijke ordening, het college kritisch te volgen.
Niettemin heeft de partij de laatste weken in de pers enkele scherpe en goed onderbouwde brieven geplaatst over het bouwproject RiverStone. Haar socialistische uitgangspunt was hierbij overigens geen zwakte, maar juist haar kracht. RiverStone is inderdaad een uitingsvorm van ongebreideld kapitalisme; een plan waarbij natuur en landschap worden opgeofferd aan de winsten van een projectontwikkelaar.
Vanwege haar al met al toch wat zwakke vertoning op het terrein van ruimtelijke ordening, zal mijn stem bij de komende raadsverkiezingen niet meer naar de SP gaan. Ik spuug echter niet, om Harry Mulisch te parafraseren, in de bron waar ik ooit uit gedronken heb. Ik wens de partij dan ook veel succes bij deze verkiezingen.
Ja ja Bob, geweldige partij, ze hebben ook "weer gewonnen" want ze hebben nu al 12 zetels in de peilingen. Overigens wil 67% van de leden dat de macht bij de leden komt te liggen en niet bij het bestuur. Maar ja, de SP is natuurlijk zooo democratisch dat ze daar geen boodschap aan hebben nietwaar? Daarnaast is het natuurlijk ook heel democratisch om mensen te royeren voor ze hun stem kunnen uitbrengen, vind je niet?
BeantwoordenVerwijderenEn al helemaal ongelofelijk soosjalisties is dat de partij-elite het 'recht' heeft om onbeperkt onkosten vergoed te krijgen, terwijl het afdrachtvee in de polder zich het leplazarus moeten werken en nog niet eens een kopje koffie vergoed krijgen. het zijn maar folderaars hè, die hebben dat 'recht' niet. Nee, echt een geweldige partij.
Ik heb in het bovenstaande wel degelijk kritiek geuit op de SP en de partij niet betiteld als 'geweldig'. In vergelijking tot de PvdA is het echter zonder meer een partij waar het oprechte engagement meer tot zijn recht komt en in vergelijking tot de PVV is de SP vele malen democratischer. Of wil je dit soms ontkennen?
BeantwoordenVerwijderenVerder noem je in je reactie geen voorbeelden, dus is het lastig om op je kritiek in te gaan. In relatie tot de leden van Offensief, een groep die poogt de linkse koers van de SP te bewaken, heb je overigens een punt. Deze mensen wordt inderdaad het politieke bestaan erg moeilijk gemaakt en sommigen zijn reeds geroyeerd.
Bedankt voor deze aanvullingen. Het punt mbt de afdracht van de vergoedingen had ik ook best explicieter kunnen melden. Had ik even niet aan gedacht. Had ik inderdaad best in m'n stukje kunnen opnemen.
BeantwoordenVerwijderenOverigens vind ik dat raads- en statenleden die vele, vele uren in het raadswerk steken, daarvoor snipper- en vakantiedagen bij hun gewone baan opnemen, of korter moeten gaan werken best betaald mogen worden.
Daar heb ik geen moeite mee, zolang ze de kantjes er niet vanaf lopen.
'n mijn raadsperiode stak ik vaak 25-30 per week in het raadswerk. En, al is het geen vetpot, daar mag best iets tegenover staan.
Ik ben het helemaal met je eens. Omdat raads- en statenleden geen adequate vergoeding krijgen, is het voor tal van partijen moeilijk geschikte mensen te vinden.
BeantwoordenVerwijderen