Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

zaterdag 24 oktober 2009

Proeve van democratie

De herbenoeming van de burgemeester zal nogal wat voeten in aarde hebben. Ik hoor nog geen geluiden uit de gemeenteraad over die herbenoeming. Maar die zullen binnenkort ongetwijfeld komen.

Daarvoor wordt een vertrouwenscommissie samengesteld. Iedere partij wijst een raadslid voor die commissie aan. Meestal is dat de fractievoorzitter. De commissie dient een aanbeveling op te stellen waarin ze aangeeft of de gemeenteraad wel of niet de volgende zes jaar met burgemeester Van Wingerden door wil.

Volgens de procedure stelt deze commissie namens de raad vóór 1 maart een aanbeveling op. Strikt formeel genomen mag deze raad dit doen. Maar dat zou ik, ongeacht de uitkomst van die aanbeveling, een slechte zaak vinden. De huidige gemeenteraad dient zich niet meer met een herbenoeming bezig te houden. Een nieuwe ambtstermijn gaat immers pas in op 1 juli 2010, nadat de huidige raad is afgezwaaid. Na 3 maart (de gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart 2010) komt er een nieuwe raad. Ik vind dat de huidige raad zich er sterk voor moet maken dat de ambtstermijn van de burgemeester met zes maanden wordt verlengd tot 1 januari 2011.
Dan krijgt de nieuwe gemeenteraad die na 3 maart aantreedt de gelegenheid zich voor of tegen een nieuwe ambtstermijn uit te spreken en houdt de oude (huidige) gemeenteraad de democratische eer aan zichzelf. Dat zou de geloofwaardigheid van de democratie en de legitimiteit van de aanbeveling ten goede komen.

En niet alleen dat. Als de huidige raad toch een aanbeveling doet dan kan dat voor de burgemeester wel eens vervelende gevolgen hebben. Als burgemeester Van Wingerden wordt herbenoemd dan kan én zal een deel van de raad zeggen dat dat niet hun keuze is geweest. De burgemeester zal dan extra op haar tellen moeten passen. Dat geldt ook bij een negatieve aanbeveling. Dan zal er een nieuwe burgemeester moeten worden gezocht. Daar zal dan een ander deel van de raad, het deel dat Van Wingerden had willen behouden, weer niet blij mee zijn.

Er is dus veel voor te zeggen om de herbenoemingsprocedure over de raadsverkiezingen heen te tillen. Ik vraag me af of de raad de kracht heeft om zich daar sterk voor te maken. Ik twijfel daar zeer aan.

Clemens Cornielje, de commissaris van de koningin wil geen polonaise aan zijn lijf. Daar komt nog bij dat Cornielje in 2004 de rechtstreekse concurrent van Van Wingerden was. Van Wingerden won toen de burgemeesterspost van Rheden vóór Clemens Cornielje die als tweede op de aanbevelingslijst stond. Hij zal zeker niet de schijn willen wekken dat hij revanche voor die “nederlaag” neemt. Ik zeg met nadruk “schijn” want hij is vast niet zo wraakzuchtig maar een deel van de bevolking zou dit misschien wel zo kunnen uitleggen. En hij zal Van Wingerden wel dankbaar zijn want als hijzelf burgmeester van Rheden was geworden dan zou hij nu waarschijnlijk geen Commissaris van de Koningin van Gelderland zijn. Cornielje wil dus geen risico lopen en zal aandringen op een snelle afhandeling van de herbenoeming en zal de raad op een subtiele manier onder druk zetten om toch een aanbeveling op te stellen.

Van Wingerden zelf zal dit ook proberen. Logisch, want zij zoekt zekerheid. De huidige coalitie die een meerderheid in de raad heeft is haar immers goed gezind en het is nog maar afwachten of dat ook geldt voor een volgende gemeenteraad. Bovendien kan zij via de wethouders invloed op de leden van de commissie uitoefenen. Die kunnen hun partijgenoten immers bewerken. Het ligt voor de hand dat die wethouders, die immers deel uitmaken van het huidige college van B&W, de burgemeester goed gezind zijn. Bovendien kan de vertrouwenscommissie een van de wethouders als adviseur aan de beraadslagingen laten deelnemen. Dat beslist de raad i.c. de vertrouwenscommissie. Maar onze brave raadsleden zullen dat zeker doen.
Voor die adviesrol gok ik overigens op Tiemens.

We zullen zien.

Zie ook:
Herbenoeming burgemeester van Wingerden?
Procedure herbenoeming burgemeester botst met democratisch proces

3 opmerkingen:

  1. In de Gelderlander is door mij al gezegd dat als het aan mij ligt er geen tweede termijn voor burgemeester Van Wingerden is. Als de mogelijkheid bestaat om ‘voor of tegen’ te stemmen, is mijn stem, een tegenstem!
    Denk ik er zo alleen over? Nee, want 2006 nodigde wethouder Kock mij uit om aan een tafeltje voor twee personen in het personeelsrestaurant in het gemeentehuis gezamenlijk een broodje te nemen. De collegevergadering was toen even geschorst voor een middagpauze. Vrijwel meteen zei Kock dat het nodig is dat Van Wingerden het veld moest ruimen.
    Na de benoeming van de burgemeester viel ook in de raad op dat de fractievoorzitter PvdA het niet zo met de burgemeester op had. Uit wandelgangen gesprekken bleek dat er een soort verzoeningsgesprek was geweest.
    In het gesprekje met Kock wees ik op een vorm van animositeit van de fractievoorzitter t.a.v. de burgemeester. Hij ontkende het niet.
    Ben dus heel benieuwd hoe de PvdA-fractie zich straks opstelt voor een tweedeperiode voor de burgemeester.
    M.b.t. ‘Bezuinigingen’ kan ik zeggen dat er een fors financiële collegepotje van 4 ton is. Jan Bart Wilschut deed in 2006 de opmerking bij behandeling van een agendapunt in een collegevergadering. Het ontviel hem onbewust.
    Jan Bart kan het weten omdat hij daarvoor wethouder financiën was. Kock weet het ook want hij was bij die bewuste collegevergadering aanwezig waar Jan Bart het zie en Kock nu wethouder financiën is. Het gebeurde in een gewone collegevergadering.
    Toen de burgemeester hoorde wat Jan Bart zei, was de reactie dat het absoluut niet naar buiten mocht. De opmerking is altijd in mijn hoofd gebleven. Rikus Brader was toen ook wethouder.
    Niet informeren van de raad, ook nu door Kock, is een politieke doodzonde.
    4 ton kan helpen (een deel van ) bezuinigingen op te lossen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Da's hele interessante informatie!!!!
    Waarover hadden de PvdA (in casu de fractievoorzitter) en de burgemeester dan onenigheid? Of was het een botsing van karakters?

    En dat collegepotje van vier ton moet toch ergens op de begroting zijn terug te vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Joop Kock begon het gesprek met een korte zin van: We moeten van de burgemeester af of woorden van die strekking. De exacte reden kwam niet duidelijk onder het voetlicht. Had wel de indruk dat karakter meespeelde en politieke kleur deed er een schep bovenop. Zoiets hoor je bij meer PvdA’ers. Altijd een PvdA bolwerk, ineens een VVD-er.Ik gaf mijn mening over de burgemeester. Bij het kiezen van een vervanger als voorzitter van de raad kreeg Pedro Canters minder stemmen als het VVD-raadslid. Ingehouden boosheid was te bespeuren. Nu bestaat het college uit drie VVD-ers en twee van de PvdA.
    In de begroting 2007 en 2008 is het collegepotje niet te zien dan wel uit af te leiden. Het college heeft toen van de raad de beschikking over 50.000 euro gekregen om als het nodig is beleid of zaken tot uitvoering te brengen. Dit zonder de raad te raadplegen; onder het mom dat het college dan niet steeds naar de raad hoeft want zei het college zoiets kan uitvoering in de weg staan. Of daaruit het potje is opgebouwd is mij niet bekend. Hoop zo dat de raad bij de begrotingsbehandeling 2010, het college over het potje kritisch aan de tand voelt. Uiteindelijk heeft de raad een krachtig middel om het college te controleren of dat wordt benut is maar de vraag.

    Wim Pieper

    BeantwoordenVerwijderen