Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 23 mei 2011

Annexatie

Door: Joop Zijlstra

We gaan in Ellecom op 4 mei naar de kerk. Horen om te horen. De doden. Een mevrouw komt op het gestelde uur naar voren. Zij heet ons welkom ‘namens het bestuur van de Oranjevereniging’. Ik verlaat de kerk. Die vereniging kan maar beter niet het voortouw hebben.


Buiten hoor ik in de geest de zware klok van de Oldehove in Leeuwarden.
Zaterdagavond 14 april 1945. Het dreunen van de klok over de stad duurt een half uur: groot alarm. Daags erna zijn de Canadezen in de stad. We zijn bevrijd. Aan jaren terreur met zijn vele doden komt een einde.
Het is weer veilig. De koningin terug uit Engeland, haar koninklijke familie terug uit Canada vanwaar Bernhard von Lippe toen al de wereld rondreisde tot eigen genoegen.
Dodenherdenking en bevrijdingsdag, voor heel Nederland op 4 en 5 mei.

Koningin Wilhelmina wijkt in mei 1940 bij het uitbreken van de oorlog uit naar Engeland. Kon zij daar beter voor ons zorgen? Natuurlijk zegt de regering dat. Maar wat ze doet is op de vlucht slaan met medeneming van geld en goed. Zij laat de mensen hier in de steek.
Koningin Beatrix is daar niet schuldig aan, maar zij treedt wel in de voetsporen van moeder en grootmoeder. Alle drie staatshoofd, die functie is voorbehouden aan ‘de Oranjes’. Discriminatie ten top.
Wat viert die oranjevereniging eigenlijk? Dat denken, op weg naar huis.

Wij hebben het koningshuis niet nodig. Het koningshuis heeft óns nodig, om gezien te worden, om aan het hoofd te blijven staan van het voik, om buitensporige inkomsten te behouden. Om de ereplaatsen in te nemen, hen van God gegeven?
Herdenking van de doden uit 1940-1945. In Rheden, in Ellecom, op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag. Stilstaan bij wat gebeurde.
In Amsterdam loopt de koningin met haar stoet op de Dam. De eerste minister, dienaar, mag mee op de achterste rij. Op het plein lijkt het wel oorlog. Annexeert Beatrix de herdenking ten behoeve van haar eigen positie? Het staatshoofd gaat ons voor, zegt men.
Maar Beatrix kan beter een einde maken aan het erfelijk koningschap dan doorsukkelen met haar ‘sprookjeskoningshuis’.

De oranjevereniging leeft met haar verering van het erfelijke koningschap nog in de middeleeuwen. Daarom liep ik op 4 mei de kerk uit in Ellecom. Beter geen koning, geen kroning. Leve de republiek.

Joop Zijlstra, Ellecom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten