Het was een spannende raadsvergadering. 25 raadsleden gaven acte de présence. Een voorstander van de zondagsopenstelling (Constant Pos, zit in Peru) en een tegenstander (Wim Pieper, ziek) ontbraken. De verhoudingen werden door hun afwezigheid dus niet verstoord.
De raadsvoorzitter, burgemeester Van Wingerden, opende het debat met enkele opmerkingen. Zij trok de trucendoos weer eens op de van haar bekende "subtiele" wijze open.
Technisch ging het om het al dan niet accepteren van het door B&W voorbereide raadsvoorstel (verwerpen van de bezwaren en het advies van de Commissie bezwaarschriften). Als de raad nee zou zeggen betekende dat nog niet dat de zondagsopenstelling van de baan was. Daarvoor zou een apart besluit moeten worden genomen. Dat zou pas in de volgende raadsvergadering (december) kunnen. Er kon ook een amendement worden ingediend waarbij zij in het midden liet waarop dat amendement van toepassing zou zijn. Daarmee maakte zij de verwarring alleen maar groter. Betrof het een amendement op het voorliggende raadsvoorstel of op het besluit van 28 juni mbt de zondagsopenstelling?
Daarnaast waarschuwde zij voor emotionaliteit. Zo zou het er bij de discussie in juni ongebruikelijk emotioneel zijn toegegaan. Ach ja, een bekende truc. Door mensen als emotioneel af te schilderen maak je hen en hun argumenten minder geloofwaardig. Bij de eerste schorsing kwamen enkele raadsleden naar me toe die hun schouders ophaalden over deze doorzichtige opmerking. Zij hadden bij de raadsvergadering in juni niet veel gemerkt van emotionele raadsleden. In het debat (zie verderop) zou overigens blijken waar die emotionaliteit in werkelijkheid zat.
Van Wingerden legde er ook nog even de nadruk op dat de raadsleden zonder last hun afweging moesten maken. Deze opmerking kwam vooral over als steuntje in de rug voor de PvdA-raadsleden die in juni vóór de zondagsopenstelling hadden gestemd.
Kortom, de VVD in de burgemeester die-boven-de-partijen-staat had weer eens haar best gedaan.
Eerste ronde
De opstelling van de VVD en D66 was duidelijk. Zij waren voor de zondagsopenstelling. De opstelling van het CDA, Gemeentebelangen, Groep Pieper-Rook en ChristenUnie was ook duidelijk. Zij waren tegen de zondagsopenstelling.
De sleutel lag in handen van de PvdA en GroenLinks. Tijdens de eerste ronde bleek er beweging in de opstelling van individuele PvdA-raadsleden. Raadslid Gea Verkerk hamerde namens het deel van de fractie dat tegen de zondagsopenstelling was op het oneigenlijk gebruik van het argument toerisme dat als motivering voor de zondagsopenstelling was gebruikt. PvdA-er Heleen Denie liet blijken tot het andere kamp, de voorstanders van de zondagsopenstelling, te behoren. Volgens haar is er geen strijd tussen de kleine winkelier en het grootwinkelbedrijf maar tussen de kleine winkelier en internet.
D66-er Dorus Klomberg vroeg bij interruptie naar de bekende weg. Hij wilde van Gea Verkerk weten welke PvdA-ers zij vertegenwoordigde (tegen de zondagsopenstelling). Die gaf natuurlijk niet thuis. De stemming was nog lang niet aan de orde. Not so smart van Dorus. Te gretig. Daarmee gaf hij zijn onrust bloot.
Ook de opstelling van GroenLinks bleef enige tijd onduidelijk. Janet Duursma (GroenLinks) kwam met een motie waarin werd gevraagd om in het voorjaar van 2012 een evaluatie te houden waarin expliciet aan de ondernemers zou worden gevraagd uit hoeveel fte (full time employees) hun bedrijf bestaat en of zij voor dan wel tegen de zondagsopenstelling zijn. Dat was nu onvoldoende duidelijk.
Ik moet nog aan Janet vragen wat precies de motivering voor deze motie was. Was deze motie een poging om het besluit over de zondagsopenstelling op de lange baan te schuiven of ging het erom om bij een eventueel positief besluit voor de zondagsopenstelling een achterdeur open te houden als bij de evaluatie zou blijken dat het merendeel van de ondernemers tegen de zondagsopenstelling zou zijn? Het werd me niet geheel duidelijk.
VVD, D66 en het wethouder Haverkamp hapten gretig toe. Duursma had in juni immers tegen de zondagsopenstelling gestemd en zou nu (door steun voor de motie van VVD en D66) naar hun verwachting overlopen naar het kamp van de voorstanders. Dat leek er aanvankelijk inderdaad op.
SP-fractievoorzitter Jorine Dirks hield een pleidooi voor gelijke kansen en merkte op dat de supers extra omzet haalden ten koste van de kleine winkeliers. Dat schoot D66-er Dorus (dezelfde als boven genoemd) in het verkeerde keelgat. Hij brak bijna zijn nek om de SP van repliek te dienen. Jorien Dirks noemde volgens hem de grootwinkels graaiers. Dat had ze nu juist helemaal niet gezegd. Nadat Dorus Klomberg dat verwijt had teruggenomen kon hij het toch niet laten. Dirks zou de grootwinkels profiteurs vinden. Ook dat had ze niet gezegd. Zij baseerde haar uitspraak op de informatie dat de omzet van de supers aanzienlijk was gestegen. Zij nam dan ook kalm afstand van Dorus’ woorden. De emoties bleken juist bij D66 te zitten. Dorus Klomberg maakte met zijn overreacties een gestresste indruk. Hij zag de zondagsopenstelling natuurlijk langzaam door zijn vingers glippen. Daarmee kreeg Van Wingerden, weliswaar onbedoeld, dan toch nog gelijk met haar opmerkingen over emotionaliteit.
Magda Rook (Groep Pieper-Rook) had nog een mooie bijdrage over het onderwerp die ik in een aparte posting heb gepubliceerd.
Tweede ronde
Na een schorsing gaf wethouder Ronald Haverkamp namens het college een toelichting. Het college had naar eer en geweten gehandeld. De tijd staat niet stil. Een alternatief was om alleen de supers vergunning voor de zondagsopenstelling te geven maar het college wilde geen beperking opleggen aan de winkeliers. Bovendien, de rechter had positief geoordeeld en de Commissie bezwaarschriften had (slechts) een advies gegeven. Volgens hem zaten de het college, de raad, de rechter op een lijn met uitzondering van het advies van de Commissie bezwaarschriften. Dat advies ging voorbij aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.
De evaluatie (zoals oorspronkelijk gepland) zou één jaar na de heroverweging plaatsvinden. Die wordt in de volle breedte (?) uitgevoerd.
Het college kon zich vinden in de door GroenLinks ingediende motie voor evalutie in het voorjaar van 2012. Zo ook de VVD en D66. Op enkele punten en komma’s werd de motie aangepast. De evaluatie zou dan worden uitgevoerd in de eerste helft van 2012 zodat hij voor het zomerreces door de raad kan worden behandeld.
Amendement
Willem Kruithof (CDA) diende vervolgens namens de SP, ChristenUnie, Groep Pieper-Rook, Gemeentebelangen en het CDA een amendement in waarmee (als het amendement zou worden aangenomen) het besluit tot zondagsopenstelling dat op 28 juni is genomen wordt ingetrokken. Overwegingen: aan de belangen van de kleine winkeliers is onvoldoende gewicht toegekend en de zondagsopenstelling is niet ten behoeve van het substantieel autonoom toerisme. Het besluit dient op 6 december in de Rhedenaar te worden bekendgemaakt.
Inmiddels is duidelijk geworden dat vier van de vijf raadsleden van de PvdA dit amendement steunen.
Er vond een hoofdelijke stemming over het amendement plaats. Het amendement werd aangenomen met 14 stemmen vóór en 11 stemmen tegen. De fracties van de PvdA en GroenLinks stemden verdeeld. Heleen Denie (PvdA) stemde tegen het amendement. Janet Duursma van GroenLinks, de indiener van de eerder genoemde motie, schaarde zich achter het amendement. Na deze stemming was haar motie overbodig. Deze werd dan ook ingetrokken.
De zondagsopenstelling is van de baan!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten