Een professor
van het Erasmus Ziekenhuis in Rotterdam stelde in 1997 deze ziekte bij een kind
vast. Hij vroeg daarop aan een Haagse apotheker (de woonplaats van de patiënt)
om een medicijn tegen deze ziekte samen te stellen. De apotheker gaat op zoek
naar de daarvoor benodigde stofjes en vindt die bij een verffabriek. Het medicijn
dat hij samenstelt werkt prima. Kosten: 3000 euro per jaar. Dat gaat jaren goed.
Na zes jaar meldt
zich plotseling een bedrijf dat het geneesmiddel in voorraad heeft en aan de
apotheker meldt dat hij het gewoon kan bestellen. De apotheker blij! Toch wordt
het schrikken voor hem. Het fabrieksmiddel blijkt VIJFTIG keer duurder dan het
middel dat hijzelf heeft gemaakt. Het middel kost bij de fabrikant bijna 150.000 euro per jaar.
De apotheker
laat het er niet bij zitten. Er volgen rechtszaken waarin hij keer op keer in
het gelijk wordt gesteld. Maar het gaat hem niet in de kouwe kleren zitten en
uiteindelijk gooit hij de handdoek in de ring. Hij krijgt ook nauwelijks steun van
de zorgverzekeraar. Die maakt zich niet druk en maalt niet om die 150.000 euro
per jaar.
Klik hier voor de berichtgeving van de NOS.
Een rare gang
van zaken en een voorbeeld dat het bij de ontwikkeling van medicijnen soms
stukken goedkoper kan. Bovenstaand voorbeeld popte spontaan op na de NOS-publicatie
over de voorstellen van het College van Zorgverzekeringen die de vergoeding
voor de medicijnen tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry wil
schrappen.
De Haagse apotheker
had het middel in huis. Hij deed het voor 3000 euro per jaar. De fabrikant
levert het medicijn voor bijna 150.000 euro per jaar. Het is wrang om te lezen
dat de fabrikant die het geneesmiddel heeft ontwikkeld met behulp van
Europese subsidie (hoeveel?)), daar nu de vruchten van plukt en de Haagse
pillendraaier met haar van Europa verkregen alleenrecht om de oren slaat. Gekker
kunnen we het niet maken. Om het niet helemaal uit balans te brengen. De
fabrikant heeft ook enkele argumenten. Maar dat hier iets scheef zit is duidelijk.
Medicijnen voor zeldzame ziekten worden weesgeneesmiddelen genoemd. Europa hanteert daarvoor een grens van vijf gevallen per tienduizend mensen.
In Europa komt NAGS voor bij ongeveer 70 mensen, het aantal mensen met de ziekte van Fabry wordt in Europa geschat op 50.000 en de ziekte van Pompe treft 7.000 mensen.
De farmaceutische industrie betoogt dat de ontwikkeling van medicijnen duur is. Dat geloof ik. Maar de prijzen die worden gevraagd zijn exorbitant. Ik zie zelfs binnen de groep weesmedicijnen geen enkel verband tussen het aantal patiënten en de prijs van de medicijn.
Medicijnen tegen
Fabry kosten ongeveer 200.000 euro per jaar, tegen de ziekte van Pompe minimaal
400.000 per jaar. Afgaand op vergelijkbare ontwikkel- en productiekosten en uitgaand
van een vergelijkbare winst zou je denken dat de medicijnen voor Fabry dan
ongeveer zes à zeven keer goedkoper (50.000/7000) kunnen zijn. Dat is geenszins het geval terwijl je kunt stellen dat de ontwikkel- en productiekosten per patiënt aanzienlijk lager zou moeten zijn.
Het verhaal van de Haagse apotheker en de Rotterdamse professor ondersteunt mijn betoog van vorige week. Zij schudden bijna achteloos een betaalbaar medicijn tegen een zeldzame ziekte uit hun wetenschappelijke mouw. Het voorbeeld laat zien dat we niet alles aan de markt moeten overlaten en dat toepassingsgericht onderzoek door universiteiten en onderzoeksinstituten de gemeenschap heel veel geld kan besparen. Er zijn vast nog veel meer van deze voorbeelden te vinden.
Wij betalen belasting. Een deel van die belasting gaat naar Europa. Europa subsidieert met ons belastinggeld een fabrikant voor de ontwikkeling van een medicijn dat al bestaat en het resultaat is dat de door ons betaalde zorgverzekering nu per jaar 150.000 euro betaalt voor een medicijn dat eerst 3000 euro kostte. En dat nog normaal vindt ook! Tel uit je winst! Het verhaal van de Haagse apotheker en de Rotterdamse professor ondersteunt mijn betoog van vorige week. Zij schudden bijna achteloos een betaalbaar medicijn tegen een zeldzame ziekte uit hun wetenschappelijke mouw. Het voorbeeld laat zien dat we niet alles aan de markt moeten overlaten en dat toepassingsgericht onderzoek door universiteiten en onderzoeksinstituten de gemeenschap heel veel geld kan besparen. Er zijn vast nog veel meer van deze voorbeelden te vinden.
Zo helpen we onszelf aardig naar de kloten.
Maar ja, we laten het liever allemaal over aan de markt. En we helpen die markt ook nog een handje met subsidie voor iets dat allang bestaat. Da’s veel voordeliger. Toch?
Vertel mij niet dat dit niet veel vaker voorkomt. Het voorbeeld komt daarvoor veel te toevallig op dit moment naar boven.
Is dit krom of zie ik het niet helder? Of stel ik de zaken nu te eenvoudig, te populistisch, voor?
een beetje een eenzijdige blik op de zaken. Even wat perspectief. We hebben in Nederland wetgeving die de toelating van medicijnen op de markt regelt. Hiervoor heeft Nederland (net als ieder ander europees land een onafhankelijke instantie die dit regelt (in Nederland is dit het college ter beoordeling van geneesmiddelen). Deze instantie hepaalt niet of iets vergeod wordt (dat doet het college van zorgverzekeraars) maar wel of het aan de normen voldoet en of de werkign in voldoende mate is aangetoond etc. Tevens hebben we in Nederland afgesproken dat bij het produceren van medicijnen bepaalde richtlijnen in acht genomen moeten worden het gaat hierbij oa om de omgeving (steriel), productiewijze (foutmarge) etc etc. Dit zijn gewoon afspraken die wij met zijn allen gemaakt hebben. Een Apotheker mag voor eigen gebruik (voor eigen patienten) op zeer kleine schaal zelf medicijnen bereiden maar mag niet op grotere schaal medicijnen bereiden. Dat heeft weinig met beschermen van industrie te maken en heel veel met het zorgen dat we goede medicijnen krijgen te maken.
BeantwoordenVerwijderenJouw betoog zegt eigenlijk dat dit onzin is en dat we hiermee zouden moeten stoppen. Dan zeg ik ok maar zijn we dan ook met zijn allen bereid het risico te nemen (ook politiek) dat hieraan verbonden is? Daar geloof ik helemaal niks van. Een apotheker hoeft geen onderzoeken te doen naar de werking van zijn medicijn. Geen jarenlange testen etc etc. Hij kan gewoon zeggen: bij mijn patienten werkt het en kan de media vervolgens bellen met het grote nieuws. Als we hiernaar toe willen dan gaan we terug naar de tijd van de kwakzalvers lijkt me en ik neem aan dat dit niet jouw bedoeling is toch?
De apotheker had het gemeesmiddel in huis. Het moeilijkste deel van de ontwikkeling, het vinden van een medicijn was er dus. Nader onderzoek en perfectionering hoeft relatief niet zoveel te kosten dat het rechtvaardigt daar uiteeindelijk een 50 keer hogere prijs voor te vragen. Bovendien had de fabrikant daarvoor Europese subsidie gerkegen.
BeantwoordenVerwijderenJe mist de essentie:
- als universiteieten en onderzoeksinstituten zich meer tpeggen op toepassingsgericht onderzoek, dus veel verder in de onderzoeksketen naar de markt toe, dan zou dat veel gemeenschapsgeld kunnen schelen. De patenten blijven dan in handen van het publiekke domein. De fabrikant kan verdienen op het productieproces.
- bestrijding van absurde, exorbitante winsten op medicijen moet een prioritiet zij, net als bijv. het AMC aangeeft. Een relatie tussen ksoten voor ontwikkeling en de uiteindelijke prijs wordt nooit egegevn. Die ontwikkelkosten worden altijd als zeer hoog voogesteld maar nooit hard gemaakt. Ook daar rijst veel verzet tegen.
- de fabrikant van het medicijn tegen NAGS (Orphan Europe) geeft ZELF aan dat de prijs voor medicijnen voor Pompe en Fabry zeker de helft te hoog is. Hij heeft het dan welsiwaar over concullega's maar toch een opmerking uit een hoek die je niet zou verwachten van iemand die het kan weten.
Je hebt zeker een punt Theo, het is echter wel een complexe zaak. Je kunt je afvragen waarom geen andere bedrijven geinvesteerd hebben in deze geneesmiddelen? De afzetmarkt (hoe cru dit woord in dit verband dan ook is) is zeer klein zelfs wereldwijd. De kans op een succesvol geneesmiddel te vinden is al net zo klein.
BeantwoordenVerwijderenIk voel niet de behoefte de pharmaceutische industrie te verdedigen maar dit soort risico's vertalen zich ook in een prijs.
Kan het goedkoper? misschien, moet zeker naar gekeken worden. Is (over)regulering er mede oorzaak van dat medicijnen in de westerse wereld zoveel duurder zijn als elders (azie bijvoorbeeld)? Misschien deels wel. Kunnen Universiteiten eea geodkoper? Misschien wel al zal een universiteit er ook op willen verdienen en zie ik de koppen in de kranten al als blijkt dat er met overheidsgeld miljoenen is besteed aan onderzoek zonder dat er resultaat geboekt is. Snap je wat ik bedoel?
Aan alles zit een risico en aan alle risico's hangt een prijs.
ps: onderzoek en perfectionering kost bij een echt nieuw geneesmiddel (geen variant) gemiddeld 10 jaar! komt nog eens bij dat een apotheker bij grootschalige produktie simpelweg de inspectie voor volksgezondheid op bezoek krijgt
Kosten voor ontwikkeling van medicijnen is hoog, daarbij ingecalculeerd de kosten voor mislukkingen. Overigens denkt niet iedereen er zo over.
BeantwoordenVerwijderenLees daarvoor ook : The make-believe billion - How drug companies exaggerate research costs to justify absurd profits. http://www.slate.com/articles/business/the_customer/2011/03/the_makebelieve_billion.html
Lees ook de commentaren. Daarin is het van dik hout zaagt menplanken door zowel voor- als tegenstanders van het artikel.
Ik denk dat de schrijver en de onderzoeksgroepen die daarin genoemd worden zeker een punt hebb,
Nav de berichten over de prijzen voor weesmedicijenen pleit ons eiegen AMC er eveneens voor om de rol van de farmaceutische industrie bij het bepalen van de prijzen voor geneesmiddelen voor zeldzame ziekten terug te dringen.
http://nos.nl/artikel/402809-amc-wil-kleinere-rol-industrie.html
M.a.w ik verkeer met mijn mening in redelijk goed gezelschap. Gezien je laatste reactie: misschien liggen onze meningen niet zo heel er ver van elkaar.