In de tachtiger jaren besloot de overheid dat er een eind aan die idiote heffing moest komen. Niet meer van deze tijd. Er werd wel een overgangsregeling ingesteld. De “dertiende penning” vervalt per 2015 en is voor die periode verhoogd van 7% (de dertiende penning) naar 11%.
Behalve in Kamerik bestaat de “dertiende penning” ook nog in Abcoude, Baambrugge, Loenen en Vinkeveen. Ach, in Rheden vloeien de penningen op een modernere manier naar de plaatselijke adel. Hof te Dieren en Middachten hebben weinig te klagen. De penningen voor de grootgrondbezitters komen uit de gemeenschapskas. De eigenaren van deze particuliere landgoederen eten via deze Rhedense penning ruimschoots mee uit de overheidsruif.
Ik zou wel eens op papier willen zien hoeveel belastinggeld er precies via rijk, provincie en gemeente aan deze grootgrondbezitters wordt gespendeerd. En dan bedoel ik ook precies! Naast subsidies en geld voor projecten ook de inzet van ambtenaren, door de overheid betaalde adviesbureaus, voordeel uit ruimtelijke plannen (Traverse) etc.
Het eerste onderwerp voor politiek rheden live lijkt geboren !!
BeantwoordenVerwijderenDit onderwerp komt zeker een keer aan de orde!
BeantwoordenVerwijderen