Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

maandag 24 maart 2014

Zo gaan we met elkaar om

Door: Adriaan Dolk

De gemeenteraadsleden van Rheden kunnen het onderling goed met elkaar vinden  en ook hun verhouding tot het College is voortreffelijk. In goede harmonie wisselen zij in de raadszaal enige argumenten uit en hun controle van het College beperkt zich tot een vriendelijk vraag- en antwoordspelletje. Waagt een enkel raadslid eens wat scherper uit de hoek te komen dan plaatst deze zich buiten de gevestigde orde en wordt verder genegeerd. Is er een hinderlijke burger die dwars ligt en een wethouder publiekelijk de les leest dan klinkt al snel de mantra: ‘Daar zijn wij het niet mee eens, zo gaan we hier niet met elkaar om’. Gerustgesteld knikt men elkaar dan toe; de onderlinge solidariteit is bevestigd en van de burger, die naar het oordeel van de raadsleden buiten zijn boekje is gegaan, is afstand genomen.


Maar waar kan dat alles toe leiden? Verhelderend in deze is het rapport ‘Rapportage raadsonderzoek dossier Carion’. Het rapport is na het faillissement van Carion in opdracht van de raad door een onafhankelijk bureau opgesteld en is verschenen in september 2013. Onderling – alweer - werd afgesproken het rapport in de verkiezingsperiode niet tegen elkaar ’uit te spelen’. Het is mij een raadsel waarom de oppositie daarmee instemde.  De inhoud ervan geeft namelijk een onthutsend beeld van bestuurlijke gemakzucht.

“Het zal wel goed zijn - Als er niet om gevraagd wordt hoeft het niet - Controle laten we wel aan de bank over”. En dan daarbij de buitengewoon vriendschappelijke verhouding van het College met de directie van Carion. Deze had direct toegang tot het College en raadsleden waren trots op de maatschappelijke functie die Carion vervulde. Kortom: “Vriendenschaar Begrijpt Elkaar” - en stelt dus geen lastige vragen. Hoewel de afspraken tussen Carion en de gemeente jaar op jaar niet werden nagekomen en handhaving door de gemeente jaar op jaar werd verwaarloosd en hoewel men op papier jarenlang moeite deed de relatie met Carion ‘te verzakelijken’, lukte dat evenzoveel jaren van geen kant. Allemaal - het college, de raad en het ambtelijk apparaat - gingen al die jaren voortreffelijk met elkaar om en stelden geen moeilijke vragen. Noch aan elkaar, noch aan Carion. Door de gemeente werd voorafgaand een berg geld bijgepast, 300 medewerkers kregen ontslag en 700 vrijwilligers een kous op de kop; tsja, dat is natuurlijk zeer betreurenswaardig, maar zo gaan we nu eenmaal met elkaar om. 

Nu de onderlinge omgangsvormen van onze bestuurders hier aan de orde zijn gesteld, kunnen we in een moeite door ook hun warme contacten met de burger ten tonele voeren. Je zou verwachten dat zij hun best doen hun broodheren - en dat zijn u en ik - naar beste vermogen te dienen.  

Maar heel curieus zal het ze schijt zijn. Jaar op jaar vragen belangenverenigingen en individuele burgers hun aandacht, spreken in, schrijven zienswijzen, vragen om overleg, vragen om gehoord te worden, maar krijgen jaar op jaar nul op rekest. Van de 105 ingediende zienswijzen als reactie op het plan Traverse is er werkelijk niet een gehonoreerd. Want de bestuurders gaan zo goed met elkaar om dat zij deze goede verstandhouding niet wensen te beschadigen door aandacht te schenken aan die hinderlijke burgers.

Het vorige project Hart van Dieren begon met een budget van 105 miljoen euro. Dat project is stukgelopen, wat ten laste ging van het budget voor de Traverse, dat op dit moment voor 93 miljoen in de boeken staat. In dit bedrag is een post van 10 miljoen begrepen aan onroerend goed dat in ‘de goede tijd’ is aangeschaft en dat nog steeds op de een of andere manier (aan de straatstenen?) moet worden verkocht. Deze operatie (zeven jaar na het debacle) kunnen we rustig onder de post  ‘vertraagd puinruimen Hart van Dieren’ rangschikken.

De extra kosten van de nieuwe plannen voor het Oostelijk deel van de Traverse, als gevolg van de uitspraak van de Raad van State, doen opnieuw een aanslag op het budget Traverse (wederom puinruimen). Dat schiet zo lekker op. Als zonder een luisterend oor naar de burgerij nog even wordt doorgegaan dan is het budget zo minimaal geworden dat we dan snel klaar zullen zijn met een project dat een schaduw is van hetgeen met het oorspronkelijke budget mogelijk was.

Maar als een gezelschap eenzelvige slechthorenden blijven onze bestuurders eensgezind om die wegverlegging door te zetten, en dan daarbij ook nog een parkeergedrocht van 14 miljoen. En dat dan allemaal omdat zij zo geweldig goed met  elkaar omgaan.


Adriaan Dolk, Dieren 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten