De KNMI waarschuwt in een nieuw rapport voor de risico’s van klimaatverandering voor Nederland. In de Nederlandse versie van het rapport staan vier scenario’s uitgewerkt. Twee scenario’s zijn gebaseerd op een ongebreidelde toename van de CO2-uitstoot tot het einde van deze eeuw: met een sterke toename van de temperatuur, hitte en een sterke zeespiegelstijging die uitmonden in een sterke vernatting (1) of een sterke verdroging (2) van het klimaat. Daarnaast twee scenario’s die uitgaan van een zeer lage CO2-uitstoot met beperkte gevolgen in zowel het droge (3) als het natte (4) scenario. Ziet er allemaal aannemelijk uit.
Echter, ik heb twijfels. Het scenario van ongebreidelde toename van de CO2-uitstoot wordt in de wetenschappelijk wereld breed gezien als onwaarschijnlijk en niet realistisch. Bovendien laat het KNMI in de Nederlandse versie van het rapport vier scenario’s zien waarin alleen de uitersten (zeer hoge of zeer lage CO2-uitstoot) aan bod komen. In de Engelstalige wetenschappelijke versie komen plots zes scenario’s tevoorschijn waaronder twee middenweg-scenario’s met gematigde CO2-uitstoot en dito gematigde gevolgen.
Mooi rapport hoor maar waarom vertel je aan Nederland niet het complete verhaal? Waarom KNMI? Dit neigt naar alarmisme en doem. En daar word ik kriegel van.
Zo zie ik dat!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten