Geef uw mening!
Stuur uw brieven, foto's, afbeeldingen, filmpjes of cartoons naar
theo.kooijmans@gmail.com
Maak het niet te bont. De redactie behoudt zich het recht voor om inzendingen zonder opgaaf van redenen te weigeren.

dinsdag 29 oktober 2024

Oriënterende vergadering 19 november - Sloop-nieuwbouw Velp-Zuid

Op mijn verzoek (namens de Volkspartij Politiek Rheden) worden de Sloop-nieuwbouwplannen in Velp-Zuid deelgebied 3 in de oriënterende vergadering van 19 november 2024 door de raad  besproken. De vergadering begint om 19:30 uur in een van de zalen van hotel Avegoor in Ellecom.

In deze vergadering worden de brieven die naar raad en college zijn gestuurd nr. 121 “138 woningen Velp-Zuid” en 146 “Verzoek tot aanwijzing gemeentelijk monument in Velp-Zuid” besproken. Het voorstel “B&W deelgebied 3 - 2 scenario's met voorkeur voor volledige Sloop-Nieuwbouw “ wordt daar ook bij betrokken.  Besluitvorming vindt niet plaats. De vergadering is nu nog uitsluitend bedoeld voor beeldvorming. Later in het proces zal de raad besluiten nemen.  

IEDEREEN DIE DAAR BEHOEFTE AAN HEEFT MAG BIJ EEN ORIËNTERENDE VERGADERING INSPREKEN. U BENT MEER DAN WELKOM.

LET OP: AUB VAN TEVOREN WEL EVEN AANMELDEN BIJ DE GRIFFIE. MAIL EVEN DAT JE KOMT INSPREKEN NAAR GRIFFIE@RHEDEN.NL



woensdag 23 oktober 2024

Vragen over plannen deelgebied 3 in Velp-Zuid

Ik heb een aantal vragen aan het college van B&W gesteld over de plannen m.b.t. deelgebied 3 in Velp-Zuid. Er zijn nog behoorlijk wat onduidelijkheden die ik opgehelderd wil zien. Zodra de vragen zijn beantwoord publiceer ik ze natuurlijk.

-------------

Schriftelijke vragen van de Volkspartij Politiek Rheden over plannen deelgebied 3 Velp-Zuid

Datum vraag: 21 oktober 2024
Indiener: Theo Kooijmans
Nummer: S24/
Datum antwoord: z.s.m.

Aanleiding: Vivare heeft plannen voor sloop van 138 huizen en vervolgens nieuwbouw van ca. 200 huizen in Deelgebied 3 in Velp-Zuid. Daar is commotie over ontstaan bij de bewoners van de betreffende woningen. Op 17 oktober is er in De Poort een bewoners avond geweest in de Poort waar duidelijk werd dat er onder bewoners grote bezorgdheid heerst over de plannen.

In de loop der jaren zijn de plannen m.b.t. dit deelgebied gewijzigd. Eerst was er sprake van renovatie maar inmiddels heeft Vivare besloten tot het plegen van sloop en nieuwbouw.

Vraag 1: Wanneer bent u door Vivare op de hoogte gesteld van de actuele plannen voor sloop-nieuwbouw van deelgebied 3?

Vraag 2: Heeft Vivare de verandering van de plannen van renovatie naar sloop-nieuwbouw met u gedeeld? Zo ja, wanneer?

Vraag 3: Hebt u actuele plannen van Vivare m.b.t. deelgebied 3 in uw bezit?

Vraag 4: Bent u bereid om deze actuele plannen van Vivare m.b.t. deelgebied 3 integraal te delen met de gemeenteraad? Zo ja, wanneer kunnen wij deze plannen tegemoet zien? Zo nee waarom niet? 

Vraag 5: Bent u van het bestaan van een klankbordgroep op de hoogte en is de gemeente daarin vertegenwoordigd? Wie zijn de andere deelnemers in de klankbordgroep?

Vraag 6: Bij de betreffende bewonersbijeenkomst op 17 oktober is het voornemen tot de oprichting van een bewonerscommissie (dus buiten de klankbordgroep om) gedaan door de initiatiefnemers van de bijeenkomst. Is dat aan u bekend? Hoe staat u daartegen over?

Vraag 7: Bent u bereid om met deze bewonerscommissie in gesprek te gaan?

Vraag 8: Welke rol en welke verantwoordelijkheden heeft de gemeente in de plannen voor deelgebied 3?

Vraag 9: Wie is bevoegd tot het nemen van besluiten over de plannen van deelgebied 3? College? Raad?

Vragen over het verzoek van De Bond Heemschut en Het Cuypersgenootschap om een aantal woningen in deelgebied 3 aan te wijzen als gemeentelijk monument.

Vraag 10: Welke gremia toetsen deze aanvraag? En in welke hoedanigheid (bijv. adviserend, bindend ja/nee)

Vraag 11: Wie is beslissingsbevoegd over het aanwijzen van gemeentelijke monumenten? Heeft de raad daarin een rol? Kan de raad daarin een rol spelen?

Vragen over documenten “Wijkvernieuwing Velp Zuid, deelgebied 3 met oa Hugo de Grootstraat Velp“. I.h.b. het document “BW besluit 15-10-2024 DEF Voorstel WVZ deelgebied 3 - 2 scenario's met voorkeur voor volledige Sloop-Nieuwbouw -1”

Vraag 12: Deze documenten staan “ter kennisname gemeenteraad”. Wilt u aub aangeven welke rol de gemeenteraad volgens u heeft ten aanzien van deze stukken?

Vraag 13: U, het college, onderschrijft het scenario ‘Volledige sloop-nieuwbouw’. Wie is daarvoor beslissingsbevoegd? Wilt u dit aub met redenen omkleden.

-/- 

De olifant in de kamer

In de laatste raadsvergadering stemde de raad in met de aankoop van de percelen “Gat van
Gerritsen” en “Hupkes Wijma”. Het is de bedoeling om daar 200 woningen te bouwen. Dat klinkt fantastisch, woningen zijn immers broodnodig.

Toch hebben wij tégen dit voorstel gestemd.

De crux zit ‘m in de vraag hoe de gemeente deze aankopen kan doen en met welk doel.  Het geld komt van het Rijk als voorschot op de kosten van de opvang van 250 asielzoekers gedurende 20 jaar. Van de 200 woningen zijn 60-80 woningen bestemd voor deze AZC.

Volgens B&W draagt het plan bij aan de leefbaarheid en de sociale cohesie in de buurten. 

Wij delen die mening niet. 

De integratie van nieuwkomers verloopt om allerlei redenen uiterst moeizaam. En gemiddeld verblijven asielzoekers zes tot twaalf maanden in een asielopvang. In  de loop van 20 jaar zullen dus 5.000 tot 10.000 asielzoekers in deze opvang verblijven.  

De moeizame integratie en de vluchtigheid van het verblijf staan haaks op de aannames van het college. Integendeel, de druk op de leefbaarheid en de cohesie van bijvoorbeeld Stenfert (naast Hupkes Wijma) wordt juist verzwaard. Dat onbenoemd laten is de olifant in de kamer.

Zo zien wij dat! 

Column “Zo zie ik dat” op de raadspagina in de Regiobode         

maandag 21 oktober 2024

Voorstel WVZ deelgebied 3 - 2 scenario's met voorkeur voor volledige Sloop-Nieuwbouw

Het college van B&W heeft afgelopen donderdag bij BW besluit van 15 okt. het “DEF Voorstel WVZ deelgebied 3 - 2 scenario's met voorkeur voor volledige Sloop-Nieuwbouw -1” gepubliceerd. 

Onderstaand het volledige document. Klik op de afbeelding omrgroten.    

Er worden twee scenario’s geschetst.

  1. ‘Volledige sloop-nieuwbouw’ en
  2. ‘Renovatie met beperkte sloop’

Het college stelt de raad voor om in te stemmen met de optie “Volledige sloop-nieuwbouw”

“Alles afwegende zijn wij van mening dat in deelgebied 3 het uitgangspunt ‘Volledige sloop-nieuwbouw’ onderschreven en verder uitgewerkt moet worden. Hierbij is een doelmatige indeling van de wijk mogelijk waarbij het woningtekort wordt verminderd met minimaal 70 woningen. Bovendien worden duurzame en levensloopgeschikte woningen gebouwd met meer ruimte voor openbaar groen, wat de levensbestendige wijk ten goede komt.”

Zover is het natuurlijk nog niet. De gemeenteraad dient hierover een besluit te nemen.

Ik zal vragen om dit document plus de daarbij horende bijlagen mee te nemen bij de oriënterende vergadering die ik aanvraag.  Die bijlagen zijn:

  • Raamovereenkomst Vivare & Gemeente dd. 30-051012
  •  SPVE (Stedenbouwkundig Programma van Eisen herstructurering van Velp-Zuid, mei 2011
  • De inmiddels beroemde “Quickscan Cultuurhistorische Waarden Velp-Zuid” van oktober 2010









zondag 20 oktober 2024

Deelgebied 3 - Bewonersbijeenkomst 17 okt in de Poort

Bij de bewonersbijeenkomst (17 okt in de Poort) over de sloop- en nieuwbouwplannen
in Velp-Zuid in deelgebied 3 werd de oprichting van een bewonerscommissie aangekondigd die de belangen van de bewoners gaat behartigen. Beloofd werd dat daarin zowel vóór- als tégenstanders van de sloop/nieuwbouw zitting krijgen.

De Bond Heemschut gaf een toelichting op het verzoek om de woningen in de Hugo de Grootstraat en omgeving waarvoor de toekomst opnieuw moet worden bepaald, aan te wijzen als gemeentelijk monument (lijstje onderaan deze post)

Volgens Heemschut is renovatie en verduurzaming van de bestaande monumenten aanzienlijk goedkoper (25% - 50%) dan sloop/nieuwbouw.

Enkele bewoners gaven een gloedvol betoog waarin zij hun bezwaren tegen de sloop kracht bij zetten. Zij willen graag dat hun monumentale woningen worden gerenoveerd en verduurzaamd.

Maar ik sprak na afloop ook enkele mensen die in zo’n beoogd monument wonen en toch vóórstander van sloop/nieuwbouw zijn. Zij betitelden hun woning als klein en slecht en willen graag slopen en nieuw bouwen.  Daar dient in de belangenbehartiging m.i. ook rekening mee te worden gehouwen.

En niet te vergeten de bewoners van de woningen die geen monumentale waarde hebben. Die zitten ook in onzekerheid en willen natuurlijk ook gehoord worden door Vivare en de gemeente. Ook zij dienen aandacht te krijgen.

Daarnaast is er ook nog ’n groep andere belanghebbenden. Zoals een mevrouw die een koopwoning heeft in de Heinsiusstraat en vreest voor nieuwhoogbouw aan de andere kant van de straat, Dat gold ook voor een bewoner die aan de Willemstraat woont. Trouwens dat geldt ook voor mijzelf. Mijn achtertuin grenst aan de woningen aan de Johan de Witstraat. Ik zit ook niet te wachten op hoogbouw aan onze achterzijde met uitkijk op onze tuin en inkijk in onze woning..

Aangekondigd werd dat de plannen zouden worden besproken in de gemeenteraadsvergadering van 29 oktober. Dat is onjuist, een verkeerde aanname van de initiatiefnemers.

Hoe het wel zit: Op de agenda van deze raadsvergadering staat een lijst met 24 ingekomen brieven.  Daaronder de brief “138 woningen” (inclusief de bijlagen) waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de voorgenomen sloopplannen. Als er tijdens de raadsvergadering geen verzoek tot behandeling uit de raad komt dan wordt de brief niet eens genoemd en als hamerstuk afgevoerd ter afdoening door het college. Dan blijft dit onderwerp voorlopig onbesproken.  Dat lijkt me juist niet de bedoeling!

Maar ik had dat al aan zien komen. Daarom ga ik een oriënterende vergadering van de raad aanvragen om de sloop/nieuwbouw van dit deelgebied te bespreken. Dat geeft bewoners en andere belanghebbenden ook de mogelijkheid om bij die vergadering in te spreken en hun visie aan de raad te presenteren. 

Zodra de datum van deze vergadering is vastgesteld meld ik dat.

-----------------------

De woningen waarvoor de Bond Heemschut samen met het Cuypersgenootschap de monumentstatus hebben aangevraagd:   

• alle woningen in de Grintakkerstraat inclusief de Amaliastraat 2

• het kwadrant woningen dat omgeven wordt door de P. Buijsstraat – A. Pauwstraat – C. Fagelstraat en de Hugo de Grootstraat

• alle woningen aan de oostzijde van de Hugo de Grootstraat (oneven nummers) incl. de Willemstraat 28

• alle woningen aan de westzijde van de Hugo de Grootstraat (even nummers) inclusief de kopwoning Van Oldebarneveldstraat 1.

• in de Anthonie Heinsiusstraat de noordzijde (even nummers) en van de zuidzijde de nummers 5, 7 en 9.

dinsdag 15 oktober 2024

Sloopplannen Grintakkersbuurt (video)

Buurtbewoner John Werncke heeft een video gemaakt tegen de sloopplannen van Vivare van alle huizen in de Grintakkersbuurt. Ook van huizen waarvoor dat niet nodig is en renovatie goed mogelijk is. Zonde van dit tuindorp! 


woensdag 9 oktober 2024

BEWONERSBIJEENKOMST OVER SLOOPPLANNEN 138 WONINGEN VELP-ZUID

Vivare wil alle 138 woningen in de Grintakkersbuurt slopen. Veel bewoners willen dat de woningen niet gesloopt worden maar gerenoveerd en geïsoleerd worden.

De ‘Contactgroep geen Sloop’ organiseert een bijeenkomst om te horen hoe de buurtbewoners over de sloop en herbouw denken en wat samen met de bewoners gedaan kan worden om voor hun belangen op te komen.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 17 oktober 2024 om 19.30 uur in buurthuis De Poort In de Heeckerensstraat 201 in Velp

Volgens de contactgroep zijn ongeveer 55 woningen in de Grintakkerstraat en omgeving al aangemerkt als gemeentelijke monumenten. Een landelijke erfgoedorganisatie, de Bond Heemschut en Cuypersgenootschap vragen de gemeente om dit deel van de buurt een monumentale status te geven. Dat zou sloop tegenhouden.

De Bond Heemschut geeft hierop een toelichting in de bijeenkomst.






dinsdag 1 oktober 2024

Nieuwe woningen Hugo de Grootstraat 36 tm 52

Op 8 augustus 2022 brandden de panden op de hoek Willemstraat/Hugo de Grootstraat in Velp waar arbeidsmigranten waren gehuisvest tot de grond toe af.  

Er is inmiddels een vergunningsaanvraag ingediend voor een woongebouw met 9 wooneenheden op dit perceel (Hugo de Grootstraat 36 t/m 52, 6882KS Velp).

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de vergunning. Zo is kamerverhuur niet toegestaan. De verleende wooneenheden mogen niet verkamerd worden en zodanig gebruikt te worden.





Hoewel het plan op enkele punten in strijd is met het geldende bestemmingsplan geeft de gemeente toch toestemming. Dat word in de vergunning verder gemotiveerd. De slotconclusie is dat “Gelet op het woningtekort in de gemeente menen wij dat de toevoeging van 9 woningen een aantoonbaar maatschappelijke belang dient dat zwaarder weegt dan de onderdelen van het plan die vanuit het aspect welstand niet akkoord zijn.”

Het conceptbesluit is gepubliceerd in de Regiobode en heeft van 18 september tot en met 25 september 2024 ter inzage gelegen in het (tijdelijke) gemeentehuis te Velp. Gedurende deze periode konden belanghebbenden zienswijzen indienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Het conceptbesluit heeft van 18 september tot en met 25 september 2024 ter inzage gelegen in het (tijdelijke) gemeentehuis te Velp. Gedurende deze periode konden belanghebbenden zienswijzen indienen. Van deze mogelijkheid is geen gebruik gemaakt.

Enkele foto´s uit augustus 2022